Fajnie, że powostał ten wątek sam sie zastanawiam jak połączyć coś z moją yn 565 EX II TTL. I tak się zastanawiam czy najsensowniejsze wyjśćie to nie jest kupić np 2 lampy YN 560 III lub IV(mają wbudowane odbiorniki!) po ok 300pln i jednego kontrolera YongNuo YN560-TX za 220. Tym kontrolerem moge sterować te 560 (ustawie zoom i moc ) wg wystarczające jest to do szybkich plenerów. Ten Cały TTL to dobry na weselach jest (moja opinia).
Inna opcja to dokupić 568 ex II TTL dać jaok master i 565 jako slave.

Tu moje pytanie jak kupię powiedzmy 568 i chcę żeby był masterem na statywie to co mi jest potrzebne by wywołał 565 na statywie ? czy muszę mieć wywołacz na sankach aparatu i odbiornik na 568/ I czy 568 jako master wywoła slava? jak będę miał odbiornik na 565?-musze mieć odbiornik na 565? Jeśli tak jest jak mi się wydaje to dużo tego trzeba kupić żeby wyjść w pole.
Dlatego chyba kupie zestaw 560 i odbiornik a 565 ttl zostawie na wesela. Odbiorniki w 560 III i IV to ********y plus tych lamp no i cena.
Niech mi ktoś wyjaśni czy master i slave działają na błysk czy radiowo.
Jaką najkrótszą-najtańszą drogą póść by z aparatu/kontrolera móć ustawić moc/zoom i wywołać 2-3 lampy na statywach?