Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Problem po zgraniu zdjec z aparatu do iphoto - zamiast RAWów, widze tylko JPGi

Domyślnie Problem po zgraniu zdjec z aparatu do iphoto - zamiast RAWów, widze tylko JPGi

Witam,

może ktoś wie o co chodzi. Robiłam zdjęcia pożyczonym aparatem Canon 5d mark II i zgrywalam zdjecia kablem na komputer. Poniewaz komputer (MAC) nie wykryl zadnego dysku zewnetrznego to pierwszy raz zgralam wszystkie zdjecia prosto do iPHOTO. Zdjecia byly robione w RAWach i jak klikne ikonke "info" na zdjeciu w iPHOTO to wystwietla sie ze jest to format RAW i wazy ponad 20 MB/zdjecie, jednak jak chce je otworzyc w PS albo skopiowac do folderu to kopiuje lub otwiera mi tylko jpeg. Czy iPHOTO kompresuje wszystko do jpeg czy jest jakis sposob na to. Maca mam od niedawna i jeszcze nie ogarniam do konca, nigdzie w internecie nie moge znalezc info, moze ktos mial z tym problem i sobie poradzil.
    Bede bardzo wdzieczna za pomoc

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Domyślnie Odp: Problem po zgraniu zdjec z aparatu do iphoto - zamiast RAWów, widze tylko JPGi

Tez tak mialem, nie zgrywaj za pomoca iphoto bo on chyba od razu konwertuje zdjecia? Ewentualnie jesli masz czytnik kart to wez wloz karte i wtedy napewno bedzie ja widzial, u mnie tak bylo z mk3.

Domyślnie Odp: Problem po zgraniu zdjec z aparatu do iphoto - zamiast RAWów, widze tylko JPGi

no właśnie to była karta Compact Flash, w komputerze jest czytnik tylko na SD. Uzywałam pozyczonego aparatu i musialam zgrac szybko zdjecia przez kabel. I wlasnie tu tez moje pytanie, w macach nie ma czegos takiego jak "moj komputer", po wsunieciu dysku zewnetrznego wyskakuje on w postaci ikonki dysku na pulpicie. A jesli nie wyskoczy (tak bylo w tym przypadku i jedyne co mi na szybko przyszlo do glowy i zadzialalo, niestety z marnym skutkiem, to zgrac do iphoto) to gdzie szukac takiego dysku podlaczonego do komputera/wsunietej karty/ podlaczonego aparatu itp.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Musisz mieć zainstalowane EOS Utility 2 w wersji odpowiedniej dla Twojego systemu operacyjnego:

EOS 5D Mark II - Canon Polska

Najpierw instalujesz EOS Utility 2 z całego pakietu spod 6., jakby program miał problemy z rozruchem to zrobisz mu aktualizację spod 4. No i co dalej?

1. Zacznij lekturę http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/ins..._MarkII_pl.pdf od strony 167.

2. Albo podłącz aparat pod EOS Utility 2, wybierz "Other Functions..." a spod tego "Lets you select and download images...". Pod "Preferences..." będziesz sobie mogła sobie zdefiniować folder do którego będą miały trafić zdjęcia (domyślnie jest to /Users/nazwaużytkownika/Pictures). Sprawdzałem to pod swoim 6D, nie wiem czy będzie to aktywne dla 5D Mark II.

mkamelg - dzieki za te wskazowki, na pewno poczytam. 5D mark II byl pozyczony, sama sie przymierzam do zakupy 6D wiec na pewno mi sie przyda to co napisales

Nie trzeba instalować EOS Utility, wystarczy zgrać zdjęcia przez systemowe Pobieranie obrazów.

Jeśli chodzi o iPhoto, to wyeksportuj z niego zdjęcia (Plik> Eksportuj) wybierając w "rodzaj" opcję "oryginalny".

Pełne uzależnienie
    Miasto

Launchpad -> Inne -> Pobieranie obrazów

Faktycznie, to będzie chyba najszybszy i najwygodniejszy sposób na kopiowanie plików z aparatu po kablu.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 19-04-2015 o 22:26

Uprawnienia umieszczania postów