Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 147

Wątek: Zdjęcia komunijne

nicol21
    Guest

Domyślnie

Witam,
    czytam ze strachem w oczach a raczej z mysla, zeby nie palnac czegos glupiego jak ktorys z gromady mi sie odezwie ze nie chce zebym robila fotki w kosciele. A czekaja mnie 2 imprezy w tym roku- tydzien po tygodniu. Koscioly raczej ciemne beda, biore najjasnijsze co mam i kita - just in case. Mam nadzieej ze wyjdzie pare fotek z tego. Zdjecia dla rodziny chlopaka i dla mojej chrzesnicy, presja moze mniejsza ale chec zrobienia fajnych ujec w ramach cwiczen przeogromna!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nicol21 Zobacz posta
    Witam,
    czytam ze strachem w oczach a raczej z mysla, zeby nie palnac czegos glupiego jak ktorys z gromady mi sie odezwie ze nie chce zebym robila fotki w kosciele. A czekaja mnie 2 imprezy w tym roku- tydzien po tygodniu. Koscioly raczej ciemne beda, biore najjasnijsze co mam i kita - just in case. Mam nadzieej ze wyjdzie pare fotek z tego. Zdjecia dla rodziny chlopaka i dla mojej chrzesnicy, presja moze mniejsza ale chec zrobienia fajnych ujec w ramach cwiczen przeogromna!
    50/1.8 ...nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem na komunie...

Tanio można kupić coś na M42 jasnego + przejściówka z Dedalionem ktory potwierdzi ostrość

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

kurcze zadzowniła do mnie klientka i chce fotki z komuni, ale po koście tylko, 3 dzieci.
    Fotki z rodzicami z księdzem itp... i nie wiem jak to policzyć bo to będzie mało zdjeci i dalego trzeba jechać ponad 50 km...

15 zł za szt. to pewnie będzie za dużo, a za mniej to nie wiem czy warto, jak by miało być przynajmniej te 20 ujęć. może jakas rada?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    może jakas rada?

nie ma to jak własny pomysł i inicjatywa.

Zablokowany

Domyślnie

kurcze zadzowniła do mnie klientka i chce fotki z komuni, ale po koście tylko, 3 dzieci.
    Fotki z rodzicami z księdzem itp... i nie wiem jak to policzyć bo to będzie mało zdjeci i dalego trzeba jechać ponad 50 km...

15 zł za szt. to pewnie będzie za dużo, a za mniej to nie wiem czy warto, jak by miało być przynajmniej te 20 ujęć. może jakas rada?
    Wyceniasz swoją prace na sztuki? Daj cenę za całość i już.

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Wyceniasz swoją prace na sztuki? Daj cenę za całość i już.
    podobnie jak studniówki tez robi się zazwyczaj na sztuki. Nie wiem co w tym dziwnego. Jakoś logicznie trzeba to policzyć przecież.
    W każdym razie dzięki za odpowiedź.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

podobnie jak studniówki tez robi się zazwyczaj na sztuki. Nie wiem co w tym dziwnego. Jakoś logicznie trzeba to policzyć przecież.
    No niekoniecznie... studniówki tez bywają liczone za całość. Dla mnie logicznym policzeniem jest "ile chcę na tym zarobić" przeskalowane przez egoistyczny współczynnik samozadowolenia z poziomu własnych prac .
    Inaczej - załóżmy że pracując normalnie, na etat w jakiejś firmie, zarabiałbyś circa 25zł/godz na rękę. Zakładając, że przygotowania do pracy na komunii+samo wykonywanie zdjęć+ich dalsze przygotowanie do oddania do klienta = 3 pełne dni roboty = circa 600zł *wysiłek fizyczny *poziom samozadowolenia *amortyzacja sprzętu itp (Twoje własne przeliczniki sobie stosuj, zależy jeszcze czy pracujesz gdzieś, czy masz działalność, jak się rozliczasz z podatków, ZUSów itp) = jakiś tysiąc to dość uczciwa a i całkiem niska kwota, tylko przy negocjacjach cenowych należy napominać że kwota obejmuje i przygotowanie do robienia zdjęć (wizja lokalna dzień, tydzień przed w celu opatrzenia kościoła = czas poświęcony danemu zleceniu) jak i dalsze przygotowanie zdjęć co trwa długie godziny przed kompem by były jak najlepsze. Wtedy klient wie że płaci za więcej niż tą godzinkę-dwie Twojej obecności , a tak to często ludziom do wyobraźni nie przemawia i kombinują "eh Ci fotografowie to mają dobrze, 2 godzinki i do domu z tysiączkiem w kieszeni" .

Zablokowany

Domyślnie

,,się robi?'' Ja robię całościowo - cena liczona na całą klasę - osoba płaci za ,,pakiet'', w którym uzgodnioną liczbę zdjęć. Strzelam ,,twarz'' płaci 30 pln razy 30 typów w klasie - 900 pln. odliczasz koszty i zostaje twój zarobek, ale całościowo, a nie robię ,,osóbek'' bo to zabójstwo. Warto ci jechać gdzieś, żeby zrobić 5 zdjęć po 15 pln sztuka?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    50/1.8 ...nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem na komunie...

Tanio można kupić coś na M42 jasnego + przejściówka z Dedalionem ktory potwierdzi ostrość
    Jasne. Potem należy tylko trenować szybkość ustawiania ostrości
    Szkło bez AF na komunię czy wesele to dla mnie nieporozumienie. No chyba że mówimy o fisheye.

Coś już napisał Awatar kristof77
    Miasto
    Budapest/W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Jasne. Potem należy tylko trenować szybkość ustawiania ostrości
    Szkło bez AF na komunię czy wesele to dla mnie nieporozumienie. No chyba że mówimy o fisheye.
    Chyba chodziło o USM, bo AF C50/1.8 ma... fakt, że z celnością różnie bywa, moja akurat się za bardzo nie myliła...
    Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów