Witam!
Za kilka tygodni będę robił komunię, ale tylko wyłącznie zdjęcia studyjne. Mam wynajęte pomieszczenie w szkole podstawowej, załatwiony klęcznik itd. Zamawiam dwa przenośne zestawy do wieszania tła. Tylko nie mam pojęcia jakiego rodzaju i jakiego koloru zamówić tła. Prawdę mówiąc to zależy mi na czymś w miarę tanim bo już i tak cała inwestycja nie źle dała mi po kieszeni. Dzieciaki z tego co się orientuję to będą ubrane w bieli i w kremie. Na jakim tle będą dobrze wyglądać. No i czy np. tła z flizeliny(najwięcej tego na allegro) będą dobrze się sprawdzać, nie prześwitywać itd. Znalazłem taką cieniowaną:
http://www.allegro.pl/item999803025_...specjalne.html
Prosze o jakieś rady
Taka fizelina wygląda tak jakby powiesić stare gacie. Jeśli tła po taniości to raczej poliptopylen lub zainwestować już w karton lub flanele.
Co do koloru to bym wziął albo jakieś kolorowe - delikatny czerwony czy błękit lub też białe i podoświetlał je lampami z założonymi kolorowymi filtrami.
na zdjęciach to tło wydaje się wyjątkowo prześwitujące
Widzę, że temat wraca co roku - i dobrze.
Czy możecie się podzielić informacjami jak są sprzedawane zdjęca w waszych kościołach? Lub jak wy sprzedajecie? Nie pytam o ceny bo to różnie jest w zależności od regionu i fotografa. Mnie interesuje jak są one prezentowane rodzicom i w jakiej formie potem dostarczane? Jak długo to trwa?
Jestem niezmiernie ciekawy jak to się rozwinęło w różnych miastach.
Jeżeli ktoś z was sam robił i sprzedawał zdjęcia lub wasze dzieci (dzieci waszych znajomych) miały komunie w ostatnim czasie to na pewno wiecie.
Proszę o informacje.
Mnie przychodza na mysl 2 opcje (nie zajmuje sie tym) - zostawiasz rodzicom wizytowke i prosisz by sie odezwali / przyjechali za x(xx) dni lub prosisz ksiedza o pomoc - np ogloszenie po mszy ze zdjecia mozna zobaczyc / odebrac w dany dzien np w salce.
Ostatnio edytowane przez czerwiniak ; 22-05-2010 o 12:46 Powód: Automerged Doublepost
5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
---------------------------------------
I to jest fotografijaaaa.......
Jedynki Piątki eLki i duperelki
Pytanie czy robisz " solówkę " czy całą grupę, czy sam, czy we 2.
Jeżeli robisz to zarobkowo ( sprzedaż odbitek ) rób 3-jki ( ja tak zawsze robiłem )
Jest szansa że rodzic kupi więcej zdjęć, "bo jego dzieciaka też tam widać jak inne dziecko bierze komunie"
Z kielichiem też ładnie wygląda, a księdza w to nigny nie mieszałem.
no ale już sam będziesz musiał obczaić sytuację.
Ja zawsze robiłem we 2 fotografów.
Jeden robił " solówkę" a 2-gi " 3-ki:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i jeszcze jedno, czy dzieciaki będą w jednym rzędzie brały komunię, jeżeli dziewczynki będą osobno, i chłopcy osobno to gratuluje " elastyczności".
Ostatnio edytowane przez czerwiniak ; 22-05-2010 o 13:01 Powód: Automerged Doublepost
5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
---------------------------------------
Mnie wynajęła ostatnio jedna pani z okolic Grójca, na życzenie reportaż z uroczystości jej córy. Wykonałem 30 zdjęć 13x18 w albumie o tematyce komunijnej +około 200 zdjęć na DVD -reportaż z przygotowania w domu, kościoła i przyjęcia (prawie jak ślub) - koszt usługi 800zł. Czas realizacji cztery dni.
Grupowymi zleceniami się nie zajmuję, zbyt dużo zabawy, kto ile kupi, kto jakie chce... nie dla mnie to.
Kiedyś fotografowie pracowali w ciemni a dzisiaj ciemni zajmują się fotografią.
EOS40D, EOS40D, EOS50D+grip, Canon 24-70mm f/2,8L USM, Canon 50mm f/1,8, Sigma 10-20mm f/3,5 EX HSM, Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO HSM, Canon Speedlite 580EX II/430EX II, bag Hama Defender 220