Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: [iczek] Birdy

Mieszany widok

Domyślnie Odp: [iczek] Birdy

Dobra sugestia, niestety nie mogę (nie umiem?) edytować na tym forum wpisów własnych wiec zaczne od następnego..

Nie używam nigdy photoshopa do dodawania czegokolwiek na zdjęciu w kwestii zawartości kadru. Nie rozmywam. Nie bleruje. Nie rozjasniam partami. Nie przyciemniam partami. Nie dodaje przejśc tonalnych. Nie robię gradacji. Nie separuje kolorów.
    To jest czysty plik.
    Poprawiam: kontrast, nasycenie, ostrość. I kadruje w razie konieczności.

PS do PS
    Czy ja wiem, że to wnerwia?
    Doświadczenie mówi mi, że to prawda co napisałeś. 70-80% moich zdjęć NIGDY by nie powstało gdybym nie miał 600/4, konwerterów, statywu nośności 30kg, głowicy typu gimball, lampy a betterbeamer, aparatu z cropem. Taka prawda.
    Zawsze powtarzałem pytającym - tak, musisz mieć najlepsze szkło i najdroższe podzespoły jeśli chcesz robić to na najwyższym poziomie. Po to został te rzeczy wymyślone i wyprodukowane. By dawać odjazd jakości.
    Nie ma co się oszukiwać i robić wodę z mózgu wszystkim adeptom - musisz zainwestować. Tyle.

Domyślnie Odp: [iczek] Birdy

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    ... Doświadczenie mówi mi, że to prawda co napisałeś. 70-80% moich zdjęć NIGDY by nie powstało gdybym nie miał 600/4 ...
    Chyba zrobienie zdjęcia to dopiero drugi etap. Najpierw trzeba wytropić ptaszka. A jak widzę, że ludzie są gotowi jechać 120km, żeby tropić konkretny gatunek, to wymiękam. Czasami pojadę sobie na mecz kilka kilometrów, ale mam pewność, że ktoś tam wyjdzie na boisko i przy odrobinie szczęścia coś pstryknę. Powiem krótko. Fotografowanie ptactwa to ciężka sprawa (nie tylko finansowo). Dla mnie jako typowego młota politechnicznego to SF.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uprawnienia umieszczania postów