Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: 150-600mm POJEDYNEK Tamron vs Sigma C

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 150-600mm POJEDYNEK Tamron vs Sigma C

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja pierniczę, takie rzeczy to mogą być tylko na tym forum. Cichy się stara pokazać rożnice, podsumowuje i komentuje a reszta za wszelką cenę próbuje udowodnić, że źle zmierzył albo nie miarodajnie . Ręce opadają...
    Oczywiście można się habilitować nad sposobem pomiaru i obliczeniem błędu. Robiłem to sam setki razy na różnych laboratoriach za czasów studiów na polibudzie, ale w tym wypadku, to chyba nie o to chodzi.

Dzięki Cichy, to kolejny przykład potwierdzający regułę, że Sigma pod wzgledem pracy AFa przynajmniej w systemie Canona ma jeszcze sporo do zrobienia.
    nie wyciagalbym takich wnioskow.

Tamron juz od pewnego czasu potrafi robic bardzo szybki AF , ale za dokladny to on nie jest.
    nie wiem dokladnie jak jest w tym obiektywie bo nie mam i raczej nie kupie, ale duza szybkosc i mniejsza precyzja pasowaly by do nowych T.

ogolnie co do zasady to im szybciej tym raczej mniej precyzyjnie , ale to tylko taka ogolna tenencja.

sigma wypuszcza obiektywy S z zalozenia maja byc szybkie , ale byc moze za to mniej dokladne .
    i obiektywy A , ktore maja byc z zalozenia bardziej dokladne ale i wolniejsze.
    sigma C jest pomiedzy.

AF w detekcji fazy to kompromis pomiedzy dwoma konkurencyjnymi czynnikami - szybkosc nastawy a dokladnosc nastawy.

dyskusja o tym czy pomiar za pomoca stopera recznego jest wystrczajaco dokladny , czy tez nie , jest moim zdaniem infantylna.

oczywiscie , ze dla takiego porownania jest wytrczajaco dokladna- wykazuje niezbicie , ze af T jest szybszy .

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    sigma wypuszcza obiektywy S z zalozenia maja byc szybkie , ale byc moze za to mniej dokladne .
    i obiektywy A , ktore maja byc z zalozenia bardziej dokladne ale i wolniejsze.
    sigma C jest pomiedzy.
    Zatem powinni wypuścić nową serię F, która byłaby i celna i szybka .
    Mi się wydaje, że po prostu nie potrafią takiego szkła zrobić, bo gdyby tak nie było już dawno byłyby na rynku. Miałem złe doświadczenia ze starymi sigmami, spróbowałem chwalonych A i poprawa wyraźna jest, ale nadal do szkieł canona im daleko. Co mi po świetnej jakości, bo tego im odmówić nie można jak mam sporo ujęć do wyrzucenia...

Może za 10 lat sigma wsadzi do swoich produktów porządny AF, żeby nam zamknąć usta, ale obawiam się, że cena może osiągnąć poziom canona. A ten też nie śpi, bo jak już wypuści następcę, to i jakościowo i pod względem użytkowym są to świetne produkty. Ehhh, tylko ta cena .

Zatem pozostaje zaakceptować tańsze propozycje, bo pomimo bolączek ich dotykających to nadal bardzo dobre propozycje dla ambitnych amatorów.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Zatem powinni wypuścić nową serię F, która byłaby i celna i szybka .
    .

det fazy dziala tak, ze przyszle polozenie elementow ostrzacych jest prognozowane i jest dopuszczony okreslony blad ostrzenia.

jesli ma byc szybciej , to ten dopuszczalny blad musi byc wiekszy.
    gdyby zalozono bardzo maly blad ostrzenia, to pomiar musialby byc czesto wielokrotnie powtarzany , czyli musialby trwac dluzej.

w sigmach przez dok masz mozliwosc nastawienia , wybierasz priorytet szybkosci lub dokladnosci.

idealnie ostrza to komorki ;-)

Uprawnienia umieszczania postów