Trochę dokładniej pomierzyłem prędkości AF w obydwu szkłach i oto wyniki:
Sprawdziłem to u siebie (6d przy) i ze stoperem w ręku czas, jaki zajmuje układowi AF przebieg całego zakresu i potwierdzenie ostrości na kontrastowym elemencie na nieskończoności.
Sigma C.
przy 150mm, dobre światło, przebieg z potwierdzeniem:
ustawienie tryby AF Smooth: 0.6 sek
Standard: 0.45 sek
Motor Priority: 0.3 sekundy.
600mm: 0.9 sekundy (niezależnie od trybu prędkości)
a w słabym świetle (zapięty dekiel) przebieg zakresu:
600mm: 3 sekundy niezależnie od trybu prędkości
150mm: 0.4 sek.
Teraz Tamron.
przy 150mm, przebieg z potwierdzeniem, dobre światło: 0,3 sekundy
600mm: 0.45
150mm przebieg przy zapiętym deklu: 0,3 sek.
600mm: 1,4 sek.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Cichy, potrzebujesz mikrokontroler, który wyśle sygnał na wężyk spustowy zacznie liczyć czas i przestanie gdy usłyszy BEEP![]()
Bez przesady. Podałem usrednione wyniki z kilku pomiarów, poza tym można wyciągnąć wnioski z tego jednoznaczne zakładając nawet błąd pomiaru dużo większy niż te 0,05 sek.
Powtórzę... serio Tamron jest wstanie przelecieć cały zakres na 600mm w niecałe pół sekundy?
? Mierzenie stoperem czasów w okolicach sekundy jest bez sensu, więcej roboty niż to warte, a i dokładność mocno dyskusyjna. Metoda z filmem nie dość, że dokładniejsza to i mniej czaso- i pracochłonna.![]()
Ostatnio edytowane przez busz ; 03-05-2015 o 14:32
| D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |
Ale macie problemy. Jakie 0.5 sekundy jak wyniki były powtarzalne ???
Ja pierniczę, takie rzeczy to mogą być tylko na tym forum. Cichy się stara pokazać rożnice, podsumowuje i komentuje a reszta za wszelką cenę próbuje udowodnić, że źle zmierzył albo nie miarodajnie. Ręce opadają...
Oczywiście można się habilitować nad sposobem pomiaru i obliczeniem błędu. Robiłem to sam setki razy na różnych laboratoriach za czasów studiów na polibudzie, ale w tym wypadku, to chyba nie o to chodzi.
Dzięki Cichy, to kolejny przykład potwierdzający regułę, że Sigma pod wzgledem pracy AFa przynajmniej w systemie Canona ma jeszcze sporo do zrobienia.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
nie wyciagalbym takich wnioskow.
Tamron juz od pewnego czasu potrafi robic bardzo szybki AF , ale za dokladny to on nie jest.
nie wiem dokladnie jak jest w tym obiektywie bo nie mam i raczej nie kupie, ale duza szybkosc i mniejsza precyzja pasowaly by do nowych T.
ogolnie co do zasady to im szybciej tym raczej mniej precyzyjnie , ale to tylko taka ogolna tenencja.
sigma wypuszcza obiektywy S z zalozenia maja byc szybkie , ale byc moze za to mniej dokladne .
i obiektywy A , ktore maja byc z zalozenia bardziej dokladne ale i wolniejsze.
sigma C jest pomiedzy.
AF w detekcji fazy to kompromis pomiedzy dwoma konkurencyjnymi czynnikami - szybkosc nastawy a dokladnosc nastawy.
dyskusja o tym czy pomiar za pomoca stopera recznego jest wystrczajaco dokladny , czy tez nie , jest moim zdaniem infantylna.
oczywiscie , ze dla takiego porownania jest wytrczajaco dokladna- wykazuje niezbicie , ze af T jest szybszy .