Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 103

Wątek: 150-600mm POJEDYNEK Tamron vs Sigma C

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: 150-600mm POJEDYNEK Tamron vs Sigma C

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Tu masz dzisiejszy kadr z 600 mm.
    https://farm2.staticflickr.com/1699/...f9b7d450_b.jpgIMG_2444_DxO by bogdan l, su Flickr
    Zdjęcie z ręki.Sigma 150-600 C
    To zdjęcie z 100-400 II na 400 poproszę

Uzależniony Awatar italy

Senza titolo by bogdan l, su Flickr

150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Contemporary 015
    ƒ/8.0
    600.0 mm
    1/640
    500

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Niestety nie mam takowego
    Może ktoś z kolegów coś wstawi, sam jestem ciekaw .

Uzależniony Awatar italy

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Tom, tu masz ciekawe porównanie W/W obiektywów
    Sigma Telephoto Lens Throwdown: Part I | SIGMA Blog

Witam
    Parę słów ode mnie w temacie głównym tego wątku. Niedawno sam kupowałem obiektyw 150-600. Poszedłem do sklepu po Tamrona bo w testach na największych portalach miał on dużą przewagę nad Sigmą przy 600 mm. Jakby nie patrzeć to w tych obiektywach najważniejsza ogniskowa. Na sklepowej półce mieli jednego Tamrona. Podpiąłem, zrobiłem kilka zdjęć, ale bez porównania to nic nie daje. Sprzedawca obiecał na kolejny dzień sprowadzić więcej egzemplarzy. Zgodnie z tą obietnicą następnego dnia w sklepie był kolejny Tamron. Wystarczyło zrobić kilka zdjęć by przekonać się, że jest znacznie ostrzejszy od pierwszego. Już miałem brać gdy zauważyłem, że na półce są też Sigmy. Nic nie kosztowało ich podpięcie. Zdziwiłem się bardzo gdy obie dały obraz znacznie ostrzejszy od lepszego Tamrona. Co więcej – były to wersje C i S i być może S była jakoś minimalnie lepsza, ale naprawdę niewiele. Ze sklepu wszedłem więc z Sigmą C – różnica w cenie w stosunku do S jest bardzo duża.
    Co do działania autofocusa – po najnowszej aktualizacji (z marca tego roku), Sigma nie wydaje się być wolniejsza niż Tamron. Ma za to mnóstwo innych zalet. Po pierwsze: dołączony USB dock i możliwość samodzielnej aktualizacji oprogramowania. Po drugie – dołączony świetny pokrowiec. Po trzecie – możliwość zapisania dwóch zdefiniowanych przez użytkownika sposobów pracy autofocusa i stabilizacji. Łącznie z ustawieniami fabrycznymi da to wybór spośród trzech. Czwarte – dołączony w zestawie gumowy pierścień, którym można zastąpić stopkę statywu – dla osób fotografujących z ręki bardzo przydatny gadżet. Piąte – bardzo sprawnie działający tryb panoramowania stabilizacji – jak ktoś łapie obiekty w locie to bezcenne. I szóste – możliwość blokowania obiektywu na ogniskowych – 150, 180, 200, 250, 300, 400, 500 i 600 mm – świetne jeśli chce się robić zdjęcia przy jednej z nich.
    Podsumowując – cena Tamrona i Sigmy jest obecnie identyczna. Z mojego „doświadczenia” wynika, że wybór Sigmy opłaca się pod każdym względem. Wyniki testów na portalach nijak się mają do rzeczywistości a jedyną osobą która o tym napisała był Cichy.
    Na koniec – korzystam z Tamrona 90 VC i jest to genialny obiektyw. Problem w tym, że na taki trafiłem za drugim razem – pierwsza sztuka jaką miałem była daleka od doskonałości i odesłałem ją do sklepu. Tamron wydaje się mieć duże problemy z rozrzutem jakości poszczególnych egzemplarzy. Pomiędzy dwoma testowanymi przeze mnie 150-600 różnica była więcej niż znaczna. Jeśli takie problemy pojawiają się przy produkcji japońskiej (90 VC) to co dopiero mówić o chińszczyźnie jaką jest 150-600. I tutaj rzecz dla mnie bardzo ważna – Tamron świeci nie budzącym zaufania „Made in China”, zaś na Sigmie znajdziemy napis „Made in Japan”.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Z ciekawości - na jakim body testowałeś?

Cytat Zamieszczone przez macmathys Zobacz posta
    Z ciekawości - na jakim body testowałeś?
    Nikon D800. Gdyby ktoś chciał pisać coś o autofocusie w tym aparacie i na jego karb zwalić wyniki testu, to od razu zaprzeczę bzdurom o jakichś kłopotach - zdarzały się tylko w pierwszych egzemplarzach i można je było usunąć w serwisie. Poza tym moja puszka była w serwisie na sprawdzeniu i kalibracji w grudniu zeszłego roku.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Michał Reinholz Zobacz posta
    Nikon D800. Gdyby ktoś chciał pisać coś o autofocusie w tym aparacie i na jego karb zwalić wyniki testu, to od razu zaprzeczę bzdurom o jakichś kłopotach
    Rejestracja na forum tylko w celu wklejenia [1] tej laurki dla Sigmy / paszkwila dla Tamrona (niepotrzebne skreślić) daje do myślenia czy twoja opinia jest wiarygodna.

[1] nie napisałeś tego tutaj ręcznie, tylko zrobiłeś copy-paste. Być może treść jest autorska, ale powielanie jej w wielu miejscach w sieci sugeruje "misję".
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Rejestracja na forum tylko w celu wklejenia [1] tej laurki dla Sigmy / paszkwila dla Tamrona (niepotrzebne skreślić) daje do myślenia czy twoja opinia jest wiarygodna.

[1] nie napisałeś tego tutaj ręcznie, tylko zrobiłeś copy-paste. Być może treść jest autorska, ale powielanie jej w wielu miejscach w sieci sugeruje "misję".
    „Do myślenia” piszesz ? Czy Twój niegrzeczny i bezsensowny wpis to zemsta za zmuszenie dla tego, bolesnego dla niektórych, procesu ? Posługiwanie się mieszaniną aluzji i zwyczajnych kłamstw to zwyczajne chamstwo. Mało sprawne i lotne choć wyćwiczone w 7014 postach .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

„Do myślenia” piszesz ? Czy Twój niegrzeczny i bezsensowny wpis to zemsta za zmuszenie dla tego, bolesnego dla niektórych, procesu ? Posługiwanie się mieszaniną aluzji i zwyczajnych kłamstw to zwyczajne chamstwo. Mało sprawne i lotne choć wyćwiczone w 7014 postach .
    Jeśli na jakiekolwiek zarzuty będziesz dalej reagował tak napastliwie to dalsza Twoja kariera na tym forum będzie bardzo krótka.
    I dla jasności - Tak traktuj to jako ostrzeżenie!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Kiepsko zaczynasz

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów