Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Modyfikacja statywu ZOMEI do zdjęć makro

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Modyfikacja statywu ZOMEI do zdjęć makro

Płytka PU100:

Light Worthwhile Portability B3 B4 J2 J3 Quick Release Plate PU 100 Camera | eBay

Śruba:

Mini 1 4" Camera Tripod Monopod Quick Release Plate Baseplate Rig Screw D Ring | eBay

Grip:

New Metal Handle Hand Grip Camera SLR DSLR Stabilizer for LED Flashlite 1 4'' | eBay

Redukcja:

New 1 4" to 3 8" Convert Screw Adapter for Tripod Monopod x 2 | eBay

Statyw:
    Z668C Professional Portable Carbon Fiber Tripod Monopod Ball Head for SLR Camera | eBay

Kupiłem go sporo taniej, niż obecna cena, bo była promocja.

Za Manfrotto trzeba dużo więcej zapłacić i więcej targać, a ten ZOMEI z założoną głowicą Manfrotto 484 RC2, na której jest zamieniona płytka na system Arca waży z oryginalną kolumną 1350 g.

Z oryginalną kolumną osiąga 159 cm, a zamiennikiem kolumny 136 cm.

Przy takiej wadze statyw można zdmuchnąć nosem, ale jak się powiesi przynajmniej ze 2 kg na haku, to już się robi dobrze. Może Manfrotto jest sztywniejszy i stabilniejszy- nie wiem, nie mam jak porównać, ale cena i waga decydują niezależnie od tego, co by się na prawdę chciało.

Zamiast bawić się ze wskaźnikami laserowymi po prostu robiłem próbne zdjęcia. Z wyłączoną stabilizacją obiektywu przy ogniskowej 250mm (eq. 400 mm) nawet przy czasach 1 s- 1/8 s bez problemu wychodzą ostre zdjęcia w każdym z powyższych układów. Nie wiem, jak z cięższym sprzętem, bo nie mam, ale to praktycznie nic nie kosztuje, aby sobie poeksperymentować, kiedy się taki lub podobny statyw ma. Manfrotto z poziomą kolumną też wymaga przeciwwagi na jej drugim końcu i sądzę, że mój układ ze zdjęcia #4370 przewyższa go pod względem sztywności. Dorobione opory dla zapadki działają nie inaczej, niż gdyby były odlane na korpusie. W razie czego jest opcja wkręcenia zamiast nich na stałe śrubek w korpus, o które oprze się zapadka, ale jest z tym więcej roboty i trzeba to zrobić precyzyjnie, bo układ jest bardzo wrażliwy na odstęp. Szerokość płytki 28 mm dobierałem eksperymentalnie.

Cała zabawa nie polega na wyborze statywu- nie mam i dopiero kupuję, ale na przerobieniu tego, co się ma, do innych zastosowań, niż producent przewidział. Ja się postarałem jednak kupić nie to, co by niby należało, i adoptować, bo seria Manfrotto 190, jak wspomniałem, i kosztuje, i waży. Nie ma także demontowalnej nogi, a możliwość jej odjęcia pozwala na pewne operacje niemożliwe ze statywem Manfrotto. Np. sama ta odejmowalna noga od ZOMEI już się daje wykorzystać jako monopod bez żadnych przedłużek

--- Kolejny post ---

Chińczycy oferują bezpłatne wysyłki towaru, więc warto jest kupować to, co się chce, tam, gdzie jest najtaniej, a nie wszystko na raz u jednego sprzedawcy. Jest to dywersyfikacja dostaw (wszystko na raz nie zaginie) i najniższe koszty. Towar dochodzi w 2-4 tygodnie i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby coś nie doszło. Czasem jest nie takie, jak być powinno, i wtedy trzeba od razu z grubej rury, na drodze oficjalnej, zażądać zwrotu pieniędzy w terminie do 45 dni od transakcji. Jeśli się sprzedawca uprze, aby mu towar odesłać, to go odesłać, ale też zgłosiwszy najpierw spór, aby się to odbywało pod kontrolą, i z ubezpieczeniem eBay. Miałem okazję z tej opcji, niestety, korzystać, i mogę tylko pochwalić działanie systemu eBay-PayPal. Żadnych prywatnych umizgów przez maile, tylko po drodze służbowej!
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 16-04-2015 o 11:36
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów