Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
Od tego nie będzie lepiej

Nie wiem czy chcesz zajmować się fotografią przyrodniczą, czy po prostu kupiłeś aparat i będąc gdzieś nad jakąś wodą cyknąłeś sobie kaczki "bo tak", tym niemniej jest kilka spraw, o których musisz pamiętać. Zanim naciśniesz spust migawki, upewnij się, że nie masz w kadrze wtrąceń psujących odbiór obrazu, zdjęcie nr.2 z tego powodu jest fatalne. Kadrowanie centralne tu się raczej nie sprawdzi, musisz odrobić lekcje z kadrowania i kompozycji. Fotografując ptaki staraj się to robić z niskiej lub równoległej do nich perspektywy. Wtedy ptak prezentuje się o wiele lepiej. Jakość. Nie wiem czym robione były te zdjęcia ( piszę z mobilnego, więc nie widzę), ale musisz pokazać ostre oko z błyskiem, dziób, wyraźną linię upierzenia. Niedopuszczalne są nieostrości, zaszumienia, niedoświetlenia itp. GO powinna ściśle obejmować w takich zdjęciach to, co chcesz pokazać, dlatego też:
1 zbyt centralnie, ciut krzywo i chyba nieostro.
2 tak jak pisałem po drodze
3 do wykadrowania i byłoby lepiej
4 ciekawe. Ale gdybyś przesunął się o ok. 2/3 kadru w lewo i dał niską perspektywę, byłoby super.

Początki nigdy nie są łatwe, ale nie należy się tym zniechęcać. Trenuj na kaczkach, sikorach, gołębiach, to wdzięczne modele, zwłaszcza gdy je karmisz. Czytaj opisy i sposoby, oraz parametry zdjęć doświadczonych fotografów. Jak masz wątpliwości pytaj. Ciekawe i poprawne Twoim zdaniem zdjęcia wstawaj, a my Cię naprostujemy. Pozdrawiam i powodzenia
słowiczek dzięki za rady na pewno je wykorzystam
a co do fotografii to lubię przyrodniczą i chyba przy nie zostanę