Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 7D mark II

Domyślnie 7D mark II

Witam,
    Zakupiłam aparat 7D mark II. Włożyłam do niego kartę z poprzedniego aparatu, ale najpierw ją sformatowałam w nowym Canonie. Pierwsze zdjęcie, które zrobiłam miało numer ponad 6100. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie? W sklepie tłumaczą, że aparat zaciągnął numerację z karty. Będę wdzięczna za pomoc, bo nie wiem, czy mam reklamować sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: 7D mark II

aparat zaciągnął numerację z karty
    bo "coś" na niej zobaczył po włączeniu, przed formatowaniem.

czy mam reklamować sprzęt
    Tak, jak najbardziej, jeśli uważasz, że spełnia Twoje wymagania, że dobrze Ci się nim pracuje, możesz go reklamować - za taką reklamę nic od Canona nie dostaniesz, ale reklamować go możesz

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Jeżeli w aparacie ustawiono tryb zapisu plików "narastająco" to numeracja do 9999 jest kontynuowana nawet po wymianie karty, a więc w aparacie musiała być wcześniej inna karta na której wykonano te ekspozycje tym konkretnie aparatem. Na logikę ... wkładam do aparatu kartę na której zrobiłem w innym aparacie zdjęcia od 7500 do 9000 i co aparat zapisuje następną klatkę 9001. Mz w sklepie opowiadają głupoty. Chyba, że czegoś nie kumam.
    Ostatnio edytowane przez niki68 ; 13-04-2015 o 19:44

Cytat Zamieszczone przez Olimpia Zobacz posta
    Witam,
    Zakupiłam aparat 7D mark II. Włożyłam do niego kartę z poprzedniego aparatu, ale najpierw ją sformatowałam w nowym Canonie. Pierwsze zdjęcie, które zrobiłam miało numer ponad 6100. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie? W sklepie tłumaczą, że aparat zaciągnął numerację z karty. Będę wdzięczna za pomoc, bo nie wiem, czy mam reklamować sprzęt
    Zawsze przebieg można sprawdzić w serwisie. Alternatywnie zakupić za niewielką kwotę np. ShutterCount (ShutterCount | DIRE Studio).

Mój aparat po włożeniu sformatowanej karty zaczął od zera. Ponadto bateria była umieszczona w fabrycznie zaklejonym niebieskim woreczku.

Po pierwsze dziękuję za odpowiedzi. Po drugie, hehe "reklamować" r_m gratuluję błyskotliwości
    MJ_7 Czy sformatowałeś kartę w komputerze, czy w aparacie? Podobno tylko formatowanie w komputerze zeruje numerację plików. Sprawdziłam też jaki nr na karcie miało ostatnie zdjęcie wykonane moim poprzednim Canonem i było to nieco ponad 5000. Tu sklep tłumaczy, że ktoś inny musiał wcześniej włożyć inną kartę i się zsumowało (co łącznie dało ponad 6100). Dla mnie to pokrętne tłumaczenie, dlatego stwierdziłam, że zapytam, czy ktoś miał podobną sytuację.

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez Olimpia Zobacz posta
    Po pierwsze dziękuję za odpowiedzi. Po drugie, hehe "reklamować" r_m gratuluję błyskotliwości
    MJ_7 Czy sformatowałeś kartę w komputerze, czy w aparacie? Podobno tylko formatowanie w komputerze zeruje numerację plików. Sprawdziłam też jaki nr na karcie miało ostatnie zdjęcie wykonane moim poprzednim Canonem i było to nieco ponad 5000. Tu sklep tłumaczy, że ktoś inny musiał wcześniej włożyć inną kartę i się zsumowało (co łącznie dało ponad 6100). Dla mnie to pokrętne tłumaczenie, dlatego stwierdziłam, że zapytam, czy ktoś miał podobną sytuację.
    Ja miałem podobnie w Pentaksie K-5IIs (na 100% nowy) po włożeniu karty i sprawdzeniu przebiegu miał coś koło 600-900 zdjęć. Dla mnie to nie problem, ale też winiłbym starą kartę.
    | D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sprawdz przebieg i po problemie

Uprawnienia umieszczania postów