Cześć, mam aktualnie 2 lampy C580EXII i C550EX (pożyczam od brata), które wzajemnie wyzwalam korzystając z podczerwieni, ewentualnie 1 z nich mam na kablu. Zastanawiam się nad zmianą i przejściem na system radiowy. Interesowałem się zakupem Photixów lub PocketWizardów lub czegoś innego w tym stylu oraz zakupem C600EX-RT, aby przestać pożyczać lampę ale z uwagi na cenę szybko doszedłem do wniosku, że chyba lepszym i tańszym rozwiązaniem byłoby sprzedanie C580EXII i zakup chińskich zamienników tj. 2x Youngnuo YN-600EX-RT oraz kontrolera YN-E3-RT.

1) Czy są jakieś inne rozwiązania, które warto by przeanalizować, wziąć pod uwagę?

2) Zastanawiam się jakie są wady wchodzenia w zamienniki względem oryginałów, czy faktycznie realizują wszystkie funkcje jak oryginał? Póki co po lekturze testów w necie doczytałem się, że:

- lampy i kontroler realizują wszystkie funkcje oryginałów
- kontroler jest nawet lepszy bo pozwala obsługiwać lampy nie z 30 a ze 100m
- w lampach światło błysku jest delikatnie zimniejsze
- w lampach brak konieczności wciskania guzika w głowicy lampy do zmiany kąta błyskania
- w lampach gumka przy stopce lampy po jakimś czasie wypada
- kontroler posiada wspomaganie ustawiania ostrości czego nie ma oryginał przy czym jest on nie najlepiej wycelowany przez co dolne punkty AF nie mogą z niego korzystać
- programy antywirusowe mogą wskazywać, że pliki do wgrania nowego oprogramowania do lampy/kontrolera to wirus

Czy są jakieś inne różnice względem oryginałów?

3) Spotkałem się też z informację, że pierwsza seria lamp była wadliwa co wiązało się z ich zbyt częstym/szybkim przegrzewaniem i zostało wyeliminowane w kolejnej serii. Jak odróżnić starą serię od nowej serii lampy by nie kupić z rynku jakiś pozostałości po tej pierwszej wadliwej serii?

Z lamp będę korzystać hobbystycznie i błyskać na potrzeby makrofotografii (w domu oraz w plenerze), śluby, zdjęcia rodzinne. Będę wdzięczny za radę.