Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: czyszczenie matrycy 6D

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: czyszczenie matrycy 6D

Cytat Zamieszczone przez rzep Zobacz posta
    Odpuściłem czyszczenie. Staram się sprawnie zmieniać szkła zakładając dekielek zaraz po demontażu. Wiem, że kurzu na matrycy nie uniknę jednak rzadko przymykam powyżej f4 - f5.6 więc w zasadzie go nie widzę. W razie czego jest PS. Poprzednika szósteczki - C50D w ciągu kilku lat użytkowania czyściłem tylko raz. Za to moją pierwszą cyfrę raz w tygodniu
    Robię podobnie z bardzo dobrym skutkiem. Co do czyszczenia matrycy czyszczę sam matrycę z pomocą okularu powiększającego z diodą podświetlającą (kupiony zestaw), sam robię szpatułki i nie mam żadnego problemu. Oczywiście jest pewna bardzo skuteczna technika czyszczenia na mokro zawsze poprzedzona skutecznym dmuchaniem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    No ok, udało się jako tako, przy f8 coś tam widać, najwyżej będę cykał na 6-7, przy f14 padaka. Tak czy inaczej serwisu nie uniknie.
    Reklamowałem czyszczenie w cyfrowe.pl ponieważ na F.8 było widać śmieci. Wydrukowałem swojego gniota z niebem w tle gdzie widać plamę na F8 i w odpowiedzi usłyszałem że serwis Canona na Żytniej uznaje za matryca jest wyczyszczona gdy nie widać plam na 5,6.
    Aparat przyjęto bez szemrania do ponownego czyszczenia za co wielki + dla cyfrowe i wyczyszczono tak, że na f11 nic nie widać. Myslę, że da się wyczyścić matrycę używanego aparatu do F14 ale po co ?

Pełne uzależnienie

dlugo bylem zdania , iz najlepiej jest oddac matryce do czyszczenia.
    do momentu gdy zobaczylem tutriale na YT - nawet przez zaklady chwalace sie profesjonalnym czyszczeniem matryc.
    gdy zobaczylem , ze "fachman" czysci matryce wacikiem , a zeby sie wacik nie rozlazil to go slini - zrobilo mi sie slabo.

jednak wole to od tej pory sam robic.

wazna jest profilaktyka.
    kazdy ma jakies swoje wlasne doswiadczenia.
    mnie sie sprawdza szybka wymiana optyki , komora lustra pozostaje otwarta mniej niz sekunde.
    zwalniam aretowanie obiektywu , ale nadal obiektyw pozostaje w bagnecie - pelni wiec role "dekla".
    Natepnie zdejmuje dekielek z dupki nastepnego obiektywu w pozycji dupka na dol i szybko dokonuje zamiany.
    zakladam dekiel na poprzedni obiektyw , aretuje zamiennik w bagnecie.
    problemow nie ma.
    kurz pojawia sie , gdy w terenie musze zamienic obiektywy w pozycji wiszacy obiektyw na pasku szyjnym.
    nie uniknie sie.

isopropanol do czyszcenia matryc jest nieodpowiedni.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Dla mnie osobiście najważniejsze jest by do f11 nic nie było widać. Jeśli coś widać na fotach to wtedy dmucham w jakimś pomieszczeniu, gdzie powietrze jest "uspokojone", np. łazience. Często dmucham kilka razy i po tych kilku razach pomaga.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Tak jak mowi Bechamot koles w serwisie puszek jak twoja na nawet 10 dziennie. Znajac zycie jakos specjalnie go nie obchodzi czy czyszczac matryce czasem jej nie porysuje, wlasciciel i tak lamcza nie wie z czym to jejsc. Sam czyszcze apat i nigdy nie przyszloby mi do glowy, oddac go do serwisu na czyszczenie.

To tak jak z paczkami na poczcie, niby pisze ze mozna stluc ale chlopaki tam i tak maja to w (_._).

Uzależniony

Jak sie wie co i jak , posiada sie dobra lupe z podswietleniem , odpowiednie plyny i dobre swaby to nie ma zadnych alternatyw dla skutecznego wyczyszczenia matrycy - ona ma byc czysta nawet na f 36. Inna sprawa, ze najlepiej wyczyszczona matryce mozna uswinic w pare sekund przy nieumiejetnym obchodzeniu sie ze sprzetem - a potem jeszcze pyskowac, ze serwis zle wyczyscil. A zeby byc serwisantem ( w pelnym tego slowa znaczeniu ) i porysowac matryce to naprawde nie ma sie czym chwalic , chociaz drobne mikroryski moga sie od wielkiego dzwonu zdarzyc kazdemu.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Wróciłem. Myślałem, że będzie gorzej. Na wideo trochę widać te pyłki. Fotki spoko.

Anyway, Eclipse + grucha + inne rzeczy już zamawiam...
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów