Ja jestem kiepskim fotografem, same gnioty, uwierz mi :-) Czyżby chcąc udzielać się na forum, argumentem muszą być własne zdjęcia?
Wątek służy autorowi do podjęcia decyzji, a do prezentacji własnych dokonań jest inny dział. Autor prosił o własne spostrzeżenia, nie o fotografie.
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Portfolio może pokazać, czy ktoś pisze to co usłyszał/przeczytał gdzieś/kiedyś, czy faktycznie robi zdjęcia i zna się na rzeczy:-)
Z czym się nie zgadzacie? Co wam da stabilizacja przy zdjęciach ruszającego się dziecka?
Przykłady dla ruszającego się dziecka (załóżmy, że nie biega):
- wychodzi czas 1/100 lub coś koło tego. Robisz zdjęcie i powinno być nieporuszone. Stabilizacja zbędna.
- ściemnia się i czas wychodzi 1/20 przykładowo a nie chcesz/nie możesz podbić iso. Dziecko rusza się. Co da w takim wypadku stabilizacja?
Ja nie mam własnego portfolio, zdjęcia robię dla SIEBIE, dla rodziny, znajomych, przyjaciół i klientów ( tych nie mogę pokazać, bo nie mam zgody). Skoro wywołaliście mnie do tablicy, do sobie przypomniałem, że jedyne moje zdjęcia jakie są w sieci to te z konkursu Photo Day 13.0 z 2011 r. z lotniska w Balicach ( papierowe wersje wiszą w terminalu). Wprawdzie to nie ta kategoria, ale proszę bardzo. Aha, na allegro pod moim nickiem jest zdjęcie z tańców - stabilizacja nic by mi tam nie dała.
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Idz do sklepu, sprawdz ktore szklo Ci pasuje i po sprawie. Ja zawsze biore najlepsze na jakie mnie stac.
Pokaż bechamotowi portfolio to wywnioskuje z niego nawet co jesz na śniadanie...a już na pewno będzie wiedział czy coś wiesz/umiesz czy niez mojego wydedukował w skrócie ze jestem leszczem albo coś w tych okolicach... Z tą sigmą 35/1.4 mówiłem na poważnie, jeśli nie pali Ci sie jakoś strasznie to może warto poodkładać jeszcze chwile i ją kupić? Przy dobrych wiatrach jak trafisz to i za 2300 można nawet z gw dostać w idealnym stanie.
Tak przy okazji chciałem się podłączyć z pytaniem - czy ktoś ma porównanie 35/2 (starego) z nowym z IS? wersja z IS optycznie wypada dużo lepiej?
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Witam
Zrobiło się bardzo ciekawie i jak zwykle wychodzi szydło z worka ...
Część z piszących nawet nie rzuciła okiem na pierwsze wpisy , o moich nie wspominając.
Ale ja czekam dalej cierpliwie, muszę mieć materiał , do podjęcia decyzji ,a podejmę ją tak czy siak.
Szczególnie dziękuję koledze poszukiwacz2006 za to że przeczytał moje wpisy i odniósł się do nich tak jak sobie wyobrażałem( gratuluję spokoju i trafnej riposty)
Proszę tylko zanim coś napiszecie to najpierw poczytajcie , bo rady które sam napisałem nie są mi potrzebne...
ps. albo zakończymy ten wątek jeśli temat wyczerpany
pozdrawiam i mimo wszystko jeszcze poczekam na jakieś zdanie o "naleśniku " mimo że wątek o nim już jest na forum
cześć Wojtek
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.