Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Wybór między jasnością , stabilizacją i ceną...

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Wybór między jasnością , stabilizacją i ceną...

Witam
    Do teraz zbierałem kasę na upatrzony canon 35/2.0 IS , a że kosztuje swoje to trochę musi potrwać.
    Aż tu poczytałem w necie o nowym "naleśniku " canona 24/2.8 i biorąc za ważny aspekt, cenę tych obiektywów zacząłem mieć małe wątpliwości co do słuszności mojego wyboru.
    Zdjęcia robię tylko amatorsko nie zarobkowo , a jasny obiektyw postanowiłem kupić do wykorzystania głównie w pomieszczeniach gdzie to co mam niestety nie daje mi tego co bym chciał osiągnąć.
    Dlatego szukam rady na forum , może ktoś miał już w używaniu takie cuda i jest w stanie napisać coś więcej za i przeciw , który byłby lepszy .
    Iść na całość i nie żałować większej kwoty , czy zaoszczędzić sporą sumkę bo i tak w obrazku nie będzie różnicy...
    Jak myślicie ..................
    ps. 50/1.8 idzie do sprzedania , więc odpada w temacie używania....
    pozdrawiam Wojtek
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 08-04-2015 o 21:04
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie Odp: Wybór między jasnością , stabilizacją i ceną...

a moze dozbierasz do sigmy 35/1.4 ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Na temat 24 się nie wypowiem, bo nie mam, ale mogę napisać, że 35 2.0 IS to fajne szkiełko na cropa. W porównaniu do krótszego zyskujesz 1EV na świetle i stabilizację - na FF można spokojnie zejść do 1/8 s (tak robiłem, na cropie nie próbowałem) - czyli razem zyskujesz minimum 3EV (pod warunkiem, że fotografowane obiekty się nie ruszają). Co do ogniskowej to sam wiesz, która lepsza dla Ciebie.
    Cena 700zł a 2000zł - ciężki wybór
    Moim zdaniem 35 jest warta swojej ceny.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 08-04-2015 o 21:40
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony

Właśnie zakupiłem 35mm i uzywam ją na półklatce. Pierwszą "wadą", którą zauwazylem jest to, że 35 milimetrow w ciasnych pomieszczeniach to nadal trochę za wąsko, lecz i tak obiektyw jest bardzo użyteczny. Zaletą tego obiektywu jak sam wspomniałeś jest jasność. W pomieszczeniach wszystkie zdięcia zrobiłem przy użyciu przysłony f/2. Jeśli chodzi o stabilizację to nie da się jej wykorzystać podczas fotografowania ludzi w pomieszczeniach, czyli nie jest ona z mojego punktu widzenia dużą zaletą. Lecz działa i da się bez problemu utrzymać czas naświetlania 1/8 s. Dodatkowo obiektyw jest dość duży, ale i tak jego rozmiar pozwoli zabrać go na rozliczne spacery i wycieczki. Reasumując, żaden z tych obiektywow nie jest bez wad. Jak sam zauważyleś oba mają różne zalety.
    Ostatnio edytowane przez luso ; 08-04-2015 o 21:46

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Witam
    Dzięki za wypowiedzi... oczywiście za te które coś wnoszą do tematu.
    Naleśnik ma dosyć dobrą ogniskową , bo światło to tak na granicy , ale jak na moje wymagania pewnie by starczyło.
    Nie wiem jak z szybkością AF . Jak ktoś ma niech napisze swoje spostrzeżenia ....
    Czy da rade w mieszkaniu dogonić małego szkraba i zrobić nim ostre zdjęcie..
    Ten 35mm już jest jakiś czas w sprzedaży i raczej jest chwalony.
    Jakbym miał za dużo kasy lub zarabiał nas foceniu to bym nikomu głowy nie zawracał tylko kupił oba i sam potestował, ale rzeczywistość jest okrutna dla niektórych .
    Jest już na forum wątek na temat tego "naleśnika ".... i faktycznie jak cena jeszcze trochę spadnie to trzeba będzie go wypróbować osobiście...
    pozdrawiam Wojtek
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 09-04-2015 o 01:37
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Cytat Zamieszczone przez fancik Zobacz posta
    ....

pozdrawiam Wojtek

...Szkrabem? ;P

Sprawdziłeś na kicie, czy te 35mm nie będzie za wąsko? Mi na ff PRZEWAŻNIE w mieszkaniu starcza, ale czasem brakuje...
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

fancik

Myślę, że masz kłopot sam ze sobą i najtrudniejsze dopiero przed Tobą.

Musisz dokładnie wypisać (sobie, ale koniecznie napisać najlepiej w punktach !) do czego ma służyć nowy obiektyw i jakie masz ograniczenia.

I jeśli uznasz, że to już pełna/zupełna specyfikacja to ją tutaj pokaż.

Wtedy mamy szansą Ci pomóc podając swoją ocenę/wybór wynikającą z naszych doświadczeń.
    Podając co każdy z nas by zrobił przy takiej specyfikacji i dlaczego tak.

A ty będziesz miał szerszy ogląd problemu.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-04-2015 o 06:53
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Spróbuj od kogoś albo z jakieś wypożyczalni pożyczyć pomacać popróbować szkła o których mówisz
    Wtedy będziesz wiedział na pewno jaki dają obrazek które jak chodzi i w finale będziesz wiedział na które się decydujesz

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez fancik Zobacz posta
    Nie wiem jak z szybkością AF . Jak ktoś ma niech napisze swoje spostrzeżenia ....
    Ten 35mm już jest jakiś czas w sprzedaży i raczej jest chwalony.
    to jest zle postawione pytanie.
    to nie zalezy od obiektywu czy dogonisz szkraba , tylko od szkraba i Ciebie.

jakikolwiek obiektyw kupisz wykonasz nim pewne zdjecia , innych nie.
    dokladnie tak samo moglbys pytac o obiektyw 15 mm albo 100 mm
    to zalezy od celu jaki chcesz osiagnac - ktory obiektyw zastosowac.

mnie dziwia zawsze pytania - np jakis obiektyw najlepszy do krajobrazu itp.
    najchetniej bym odpowiedzial - najlepiej sciagnac gotowe zdjecie z internetu , nie trzeba wowczas stawiac bez sensu pytan.

dla pewnych scen 35 mm bedzie odpowiedni , dla innych nie.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Dwa różne pod każdym względem szkła. Zrób szkrabowi zdjęcie zoomem i oceń czy 35 nie będzie za wąska.
    A STM działa jak powinien, trafia w punkt i rzadko "szuka"(w warunkach domowych).

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów