Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
Jeśli chcesz sprzedawać zdjęcia na foto stockach, to przy dużym uśrednieniu, trzeba by sprzedać 16tyś zdjęć na podstawowej licencji, by inwestycja się zwróciła... Do zrobienia, jeśli masz duuuuużo zapału i cierpliwości:-)
Masz rację,Macios.Jednakże można jak się ma szczęście / i to duże / zarobić dobre pieniądze.Ale......tak jak napisałeś - zapał to mało- tu trzeba praktycznie do reszty poświęcić się temu rodzaju fotografii. 1 - zamysł,niby nic ale ile ujęć wpada tak szybko do głowy? nad kolejnymi musi się myśleć, analizować żeby gdy przyjdzie już do samego aktu zrobienia zdjęcia mieć czas i wolną głowę nad stroną techniczną.2- skompletowanie potrzebnych artykułów ,przedmiotów -co wiąże się z każdorazowym wydatkiem funduszy -czasami naprawdę niemałych.3- praca w studio- to jest dopiero połowa drogi.a już nazbierało się nam kilka godzin.Czasami jedno ujęcie to nawet godzina pracy nad tym.Do tego czas na obróbkę , opis,wysyłkę.I przychodzi czas oczekiwania żeby nasz wysiłek zaczął się sprzedawać .Mija miesiąc , dwa, kolejne a na naszym koncie jakieś ochłapy w postaci kilku $ się pokażą.Stocki to b ciężki kawałek chleba.I nie należy zapominać że z tych kilku $ należy się jeszcze rozliczyć z fiskusem.Powiem tak, ten rodzaj fotografii, to jedynie teraz w zdecydowanej większości to tylko dodatek do pensji,a nawet jeśli się trafi na sprzedaż na wyłączność nawet za 1500 $,czy więcej to są to jednostkowe zarobki.Choć czasem można szybko doczekać się powtórki To tyle co mogę w tym temacie napisać.A zapewnie, praca nad zdjęciami dla sklepu internetowego czy na zlecenie nie jest mniej mozolna, i nie wiem czy nie mniej płatna.Kiedyś tu na forum opisałem ile ktoś musiał poświecić czasu nad jednym kubkiem plastikowym do napojów.
Ale autorce wątku,życzę z całego serca zrealizowania swoich pomysłów i $ za swą ciężką pracę.
pozdrawiam.
Asiaa6062 , jeśli masz pytania pisz na prv.