Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Tanie chińskie filtry typu Cokin

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Tanie chińskie filtry typu Cokin

@Bechamot

Bardzo interesujące sample, jednakże w tych ostatnich na 200 mm występuje tak znaczna różnica rozmyć w obrazie, że mocno wątpię, czy ostrość z filtrem była ustawiona prawidłowo. Natomiast muszę przyznać, że filtr polaryzacyjny ogłupia AF i nie ułatwia prawidłowego ustawienia ostrości nawet ręcznie. Jestem pozytywnie zaskoczony zastosowaniem tej taniej Tyanji w użyciu tam, do którego go zakupiłem, czyli do UWA, a w razie czego do tele mam filtry CPL Hoya i Hakuba. Ale nie tylko tu o CPL pisałem. Również pozytywnie mnie zaskakuje brak widocznej degradacji obrazu na UWA z filtrami połówkowymi najtańszego sortu. Nawet nie wnikam, jak by obraz wyglądał bez filtra, bo po coś ten filtr jednak zakładam, a rezultat jest wg mnie dobry.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Tanie chińskie filtry typu Cokin

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    @Bechamot

Bardzo interesujące sample, jednakże w tych ostatnich na 200 mm występuje tak znaczna różnica rozmyć w obrazie, że mocno wątpię, czy ostrość z filtrem była ustawiona prawidłowo. Natomiast muszę przyznać, że filtr polaryzacyjny ogłupia AF i nie ułatwia prawidłowego ustawienia ostrości nawet ręcznie. Jestem pozytywnie zaskoczony zastosowaniem tej taniej Tyanji w użyciu tam, do którego go zakupiłem, czyli do UWA, a w razie czego do tele mam filtry CPL Hoya i Hakuba. Ale nie tylko tu o CPL pisałem. Również pozytywnie mnie zaskakuje brak widocznej degradacji obrazu na UWA z filtrami połówkowymi najtańszego sortu. Nawet nie wnikam, jak by obraz wyglądał bez filtra, bo po coś ten filtr jednak zakładam, a rezultat jest wg mnie dobry.
    ostrosci nie przestawilem nieopacznie.
    200 mm to stalka , nakrecanie filtra nie spowoduje ani zmiany ogniskowej , ani odleglosci ( wewnetrzne ostrzenie ). Ostrosc nastawiana bez filtra, potem delikatnie nakrecony filtr.

to jest mi znane od lat , i wykazuja to rowniez pomiary.
    jakis watek podobny zaczales kiedys - tam podalem wykresy pomiarow MTF z tanim PLC i bez.

To samo dotyczy tanich filtrow UV , z tym ze w mniejszym stopniu.
    zdaza sie, ze z gorszym UV zoom ostrzy prawidlowo np do 200 mm a powyzej juz " swiruje" - tak bywa w zoomach np 70 -300.
    powodem jest rosnace mydlo z rosnaca ogniskowa obiektywu.
    wyjasnialem dlaczego tak sie dzieje : d=d1+d2.

o znalazlem wyniki pomiarow - nie ma watpliwosci:

Uprawnienia umieszczania postów