Pokaż wyniki od 1 do 10 z 228

Wątek: Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???

No fakt. Tyle opinii o 5D, że aż w głowie wiruje :-/ Hmm. Jak pisałem ja bardzo chętnie 6D kupię no ale to na razie nie na moje finanse a w kredyt też się nie wbiję. Gdybym ja już startował na poważnie do klientów i z pełnymi żaglami to być może. Ale to pierwszy sezon, a ślubów będzie kilka tylko i to w okolicach rodzina i znajomi. Więc nie zainwestuję 6 tyś w aparat i co najmniej 4tyś na szkła, żeby zobaczyć jak mi wyjdą fotki do portfolio :-)) Z tego co piszecie to zauważyłem, że 70d od razu przegrało u Was z 5Dc . Jednocześnie zaczęła się fala krytyki 5Dc pod kątem iso, pod kątem odklejającego się lustra itd. Testy iso na DXO jednak pokazują, że 5D i tak ma lekką przewagę w pracy na iso 1600-3200 nad 70d ( porównanie tam obu aparatów daje 1368 pkt w low light dla 5Dc i 926 dla 70d. To oczywiście tylko liczby i nie oddają prawdziwej natury obróbki zdjęć na kompie w postprocesie. Ale jednak o czymś świadczą. Czyli co ?? Zdecydowanie jednak 5Dc nad 70d w dobrym stanie ??

A to odklejające się lustro...Powiedzmy, że widzę w komisie kilka sztuk 5Dc. Z różnym tam przebiegiem, niektóre nawet mają zaznaczone, że już na drugiej migawce. A czy gość w komisie może rozpoznać że lustro jest odklejone ??? Czy to się wyda dopiero w środku jakiejś sesji ? A może jakieś numery wadliwych partii 5D podatnych na tą usterkę zostały opublikowane ?

No i teraz faktycznie. Słyszałem, że obecnie na ślubach są trendy do robienia zdjęć w ruchu prze świetle zastanym i iso 10000 . Toto prawda jest ?? Bo inna sprawa to czy faktycznie 5Dc z obiektywem zoom klasy f2,8 da radę w ciemnym kościele ? Po zdjęciach , które widzę na niektórych waszych stronach to najwyraźniej 5Dc da radę, ale z jakimi szkłami się zastanawiam ?? Bo jeśli będę musiał zainwestować w szkła typu sigma Art o świetle 1,4 to ja bardzo chętnie no ale nie z moim budżetem :-(
    Ostatnio edytowane przez Radagast ; 08-04-2015 o 19:37

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów