po pierwsze dobry wybór, 5d classic daje rade i mysle ze bedzie dawał jeszcze długo radę, jest to tansza alternatywa na dzisiejsze nowoczesne korpusy z bardzo wysokim iso, ale jeżeli ma się wiedze i umiejętnosci zarówno podczas ceremonii jak i późniejszej obróbki to obrazek wychodzi naprawde bardzo wysokiej klasy, wiem coś o tym , pracuje na tym korpusie od lat
Wracajac do kart, pliki to 12MP więc polecam ci , zgodnie ze starą szkołą, kupić mniejsze karty ale wiecej, ja używam 8GB sandiska 30mb/s i są super , nie czuje potrzeby na szybsze karty, są strasznie tanie i nigdy mnie nie zawiodły. Dlaczego małą karte, nawet polecam 4gb wziac na samą ceremonie, gdyż w przypadku ( nie daj bóg) problemu z kartą stracisz tylko część zdjęć a nie cały materiał.
ten obrazek duzo wyjaśni
http://ecx.images-amazon.com/images/I/61VvhVpkqmL.jpg
problem jest tego typu że dla nas oryginał to napis canon i naklejka, a co w środku to pal licho, dlatego też chinczycy z aliexpress na potęge sprzedaja te tanie zamienniki jako oryginał, nawet w oryginalnych opakowaniach, co potem trafia na rynek europejski wlasnie za taka cene. ale powiem ci jedno, mam chyba 8 baterii
zazwyczaj na slubie uzywam 2 , i tylko 2 z nich to oryginały, zamienniki działaja mi świetnie a dałem za nie jakies 50zł, wiec mysle ze spokojnie mozesz kupic np 2 zamienniki teraz (100zł to nie duza inwestycja) idz na caly dzien zdjec z rodziną i wal ile wlezie zdjęć, zobaczysz jak to sie przedkłada . Czesto tez mialem pokazane ze bateria ma 1/3 mocy ale zaraz szybko wyjac wlazyc baterie i wszystko wygląda na full . Jeżeli cie stać to bierz oryginały jezeli nie to spokojnie bierz zamienniki,
Ostatnio edytowane przez GalaktycznyMuczaczo ; 11-04-2015 o 21:24
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Bez problemu 5Dc obsługuje 16gigowe karty. Co do akumulatorów, mam 2 oryginały, 2xHame oraz ostatnio zakupiłem Whitenergy 2 sztuki. Wiadomo, że nie trzymają tak jak oryginał ale zapłaciłem za nie 90 zł![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Mam 2x hahnel w gripie i od ponad pól roku ich nie ładowałem;P a pewnie z 1500 klatek natrzaskałem na tym ładowaniu. Używam 8GB bo jest to po prostu wystarczające. A druga rzecz nawet w miarę szybkie karty są w śmiesznych cenach![]()
AD 2015, z całym szacunkiem dla miłośników i posiadaczy C5D markI, kocham starą, tradycyjną analogową fotografie, ale polecanie starej cyfrowej puszki komuś, kto chyba myśli o zarabianiu na fotografii, to zły pomysł. Poza tym coraz trudniej kupić zadbany egzemplarz. Proponuję poradę: kup dwie, bo nie znasz dnia ani godziny.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
5D jest sprzetem z ktorym bez wstydu mozna zaczac dzialac w branzy. Jak interes sie rozkreci przyjdzie czas na zakupy. Generowanie kosztow na samym poczatku dzialalnosci to zly pomysl.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L