Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
klient ma gdzieś czym jest robione zdjęcie, dla niego liczy się efekt końcowy. Czy zdjęcia zrobić 5dmk1 czy 5dmk2 baaa a nawet 1dx - jego to nie interesuje, podobają mu się Twoje zdjęcia i takie chce, nowe puszki to tylko nasz wymysł, a nie wymóg klienta.... czy klient odróżni zdjęcie wykonane obiektywem 85L od 85 1.8? czy odróżni odbitkę zdjęcia wykonanego z 1dx a 5dmk1? - śmiem twierdzić że nawet fotografowie będą mieli z tym wielki problem, a trafienie wyniku będzie zwykłą loterią. Lepiej zamiast marudzić, że trzeba mieć wszystko najlepsze, najdroższe i z najwyższej półki to nauczmy się obsługiwać swoje aparaty i dobrze naświetlać zdjęcia bo to jest 3/4 sukcesu. Bo co z tego że mamy najnowsze dzieła techniki w dziedzinie fotografii jak nie potrafimy ich obsłużyć. zgodzę się tylko ze stwierdzeniem że backup musi być więc 2x5dmk1 będzie lepszym wyborem niż 1x5dmk2. Jak się aparat wysypie to naprawić zregenerować i cieszyć się sprawnością dalej.....
Kiedyś myślałem, że jestem sam na forum wypisując to co obcy21. Dziś wiem, że nie tylko ja ale i wielu uważa podobnie i bardzo mnie to cieszy. Obcy21 dobrze piszesz, pogratulować!