1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Mogę się zgodzić, że 5Dc nie zrobi zdjęć o takich parametrach technicznych jak 6D czy 5DIII. Do szybkiego sportu też się nie nada. Ewentualnie da się osiągnąć podobne efekty ale będzie o wiele trudniej je uzyskać. Technologia na pewno daje przewagę i pozwala na większe błędy w fotografowaniu. Ale nie jest to chyba dobra droga dla kogoś kto dopiero przymierza się do fotografii zawodowej. Natrzepać setki zdjęć bez większego myślenia bo potem się skoryguje w PS i luzik. Hmm. No ok. Ale to rozleniwia. Wybrałem 5D także dlatego, że zmusza on do myślenia nad kadrem. Nie można raczej za dużo wycinać zdjęcia, nie można zrobić większych błędów w naświetlaniu. Wszystko trzeba przemyśleć. Nie ma LV. Także już sobie " na zombiaka" nie porobisz :-)) To myślę jest bardzo doba szkoła fotografowania :-) No i jeszcze jedno co mnie i wielu wielu wielu fotografów urzekło w 5Dc. Bajeczny wprost obrazek. Nie wiem. Bawiłem się jakiś czas 6D jak i 60d i 50d. I powiem tyle, że wszystkie one wymiękają jak dla mnie przy obrazku portretowym jaki produkuje 5Dc :-) Tak więc 5Dc da się zrobić piękne zdjęcia właśnie tam gdzie w grę wchodzą portrety i obiekty o prędkości chodzącego człowieka. Trzeba też będzie sobie pewnie wyrobić specyficzny styl fotografowania i uchwycenia kluczowych momentów. Raczej będzie to przypominało powolne lecz precyzyjne polowanie z łuku niż bieganie od okopu do okopu i fotografowanie seriami wszystkiego co się rusza :-)) I tak to widzę. Na razie poćwiczę obsługę i klawiszologię a za 2 tyg pierwsza poważniejsza próba będzie :-)
witajcie, dawno nie pisałem ale ostatnio trochę czasu to i do lektury forum wracam..
z foceniem zarobkowym rozstałem się jakiś czas temu bo czasu tyle co potrżeba nie było.. ze sprzętu ostało się.. no właśnie "stare" 5D mimo że miałem też 5d2, a ze szkieł 85/1.2 i naleśnik 40/2.8.. jak coś sobie rodzinnie pstrykamy to tym zestawem..
miałem całą serię eLek i parę puszek i z żoną po debacie doszliśmy do wniosku, że to co zostawiliśmy będzie akurat.. i jest.. nasz 5d ma około 30tysięcy przebiegu więc jeszcze pożyje, drukowałem ostatnio do domu na ściany klatki z 5d 30x40cm i wyszły całkiem przyzwoicie.. nie ma co demonizować a kolega będzie zadowolony.. jak to mówią starzy indianie: "Na nic eLek kupa, gdy fotograf d... "![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
ale kto temu jest winny klient czy fotografowie którzy biorą zlecenia za 300zł? czy nawet poniżej teogo bo "się uczy", bo "student" . chciałbym zobaczyć tynkarza czy hydraulika ktory przychodzi do nowo stawianego domu i mówi mu się że będzie to miał do portfolio... . Rynek sami sobie zepsuliśmy tym że bierzemy sluby za marne grosze, bierzesz ślub za 300zł to z polecenia dostaniesz klienta ktory z gory krzyknie o tą samą cene. Bo chcemy na wstępie setki zleceń za wielką kase, ale rynek jest przepełniony, kazdy ma dzis aparat i kazdego stać na zakup sprzętu.
Myśle że gdybym się rozwinął mógłbym o tym napisać cały felieton![]()
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Szkoda czasu. Winne temu są całe lata komunizmu, wcześniej wyniszczające wojny itd. Ludzie by chcieli mieć już, w przeciągu stosunkowo krótkiego czasu wszystko jak u najbogatszych, a to jest po prostu nierealne. Musi jeszcze sporo wody w Wiśle upłynąć żeby się to unormowało.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
myśle że każdy ma jakąś teze co do tego co sie dzieje na rynku, ja myślę w bardzo prosty sposób, jeżeli robisz, będziesz robił dobre zdjęcia, oddawał dobry materiał, nieważne robiony czym i jak, a klient będzie zadowolony i będzie przynosił ci kolejne zlecenia dzięki którym będziesz mógł żyć i się rozwijać (ja nie mowie tutaj o luksusach bo uwazam ze praca w tym co sie lubi robić to wysoki luksus w dzisiejszych czasach) oraz nie martwić co będzie pod koniec miesiąca to wygrałeś. Zamartwianie sie czy foce 5dI czy 5d3 czy 50D mozna pozostawić sprzętowym onanistom, ale przeciez na sprzet mozna duzo latwiej i szybciej zarobić nie pracujac jako fotograf jezeli natym nam zalezy![]()
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Naprawdę ładna felgaSkręcana czy tylko imitacja ?
A szczerze Ci powiem , że nie przyglądałem się![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
O ile dobrze kojarzę to jest 2ltg