Niech klienci najpierw zaczna szanowac nas i placic za prace proporcjonalnie do wartosci uzytego sprzetu.
Niech klienci najpierw zaczna szanowac nas i placic za prace proporcjonalnie do wartosci uzytego sprzetu.
ale kto temu jest winny klient czy fotografowie którzy biorą zlecenia za 300zł? czy nawet poniżej teogo bo "się uczy", bo "student" . chciałbym zobaczyć tynkarza czy hydraulika ktory przychodzi do nowo stawianego domu i mówi mu się że będzie to miał do portfolio... . Rynek sami sobie zepsuliśmy tym że bierzemy sluby za marne grosze, bierzesz ślub za 300zł to z polecenia dostaniesz klienta ktory z gory krzyknie o tą samą cene. Bo chcemy na wstępie setki zleceń za wielką kase, ale rynek jest przepełniony, kazdy ma dzis aparat i kazdego stać na zakup sprzętu.
Myśle że gdybym się rozwinął mógłbym o tym napisać cały felieton![]()
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Szkoda czasu. Winne temu są całe lata komunizmu, wcześniej wyniszczające wojny itd. Ludzie by chcieli mieć już, w przeciągu stosunkowo krótkiego czasu wszystko jak u najbogatszych, a to jest po prostu nierealne. Musi jeszcze sporo wody w Wiśle upłynąć żeby się to unormowało.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
myśle że każdy ma jakąś teze co do tego co sie dzieje na rynku, ja myślę w bardzo prosty sposób, jeżeli robisz, będziesz robił dobre zdjęcia, oddawał dobry materiał, nieważne robiony czym i jak, a klient będzie zadowolony i będzie przynosił ci kolejne zlecenia dzięki którym będziesz mógł żyć i się rozwijać (ja nie mowie tutaj o luksusach bo uwazam ze praca w tym co sie lubi robić to wysoki luksus w dzisiejszych czasach) oraz nie martwić co będzie pod koniec miesiąca to wygrałeś. Zamartwianie sie czy foce 5dI czy 5d3 czy 50D mozna pozostawić sprzętowym onanistom, ale przeciez na sprzet mozna duzo latwiej i szybciej zarobić nie pracujac jako fotograf jezeli natym nam zalezy![]()
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
klient ma gdzieś czym jest robione zdjęcie, dla niego liczy się efekt końcowy. Czy zdjęcia zrobić 5dmk1 czy 5dmk2 baaa a nawet 1dx - jego to nie interesuje, podobają mu się Twoje zdjęcia i takie chce, nowe puszki to tylko nasz wymysł, a nie wymóg klienta.... czy klient odróżni zdjęcie wykonane obiektywem 85L od 85 1.8? czy odróżni odbitkę zdjęcia wykonanego z 1dx a 5dmk1? - śmiem twierdzić że nawet fotografowie będą mieli z tym wielki problem, a trafienie wyniku będzie zwykłą loterią. Lepiej zamiast marudzić, że trzeba mieć wszystko najlepsze, najdroższe i z najwyższej półki to nauczmy się obsługiwać swoje aparaty i dobrze naświetlać zdjęcia bo to jest 3/4 sukcesu. Bo co z tego że mamy najnowsze dzieła techniki w dziedzinie fotografii jak nie potrafimy ich obsłużyć. zgodzę się tylko ze stwierdzeniem że backup musi być więc 2x5dmk1 będzie lepszym wyborem niż 1x5dmk2. Jak się aparat wysypie to naprawić zregenerować i cieszyć się sprawnością dalej.....
Regulamin pkt 8.
W 100% się zgadzam. Zawsze wychodziłem z założenia, że jeśli klient wynajmuje mnie na swój ślub, to z uwagi na portfolio, które się po prostu spodobało. Rzadko którą młodą parę interesują kwestie sprzętowe. Ludzie nie mają pojęcia jakim sprzętem dane zdjęcie było zrobione, nie odróżnią choćby FF od cropa, nie mówiąc już od dostrzeżeniu różnic między poszczególnymi obiektywami. Dlatego te wszystkie dyskusje i wojenki sprzętowe na forach są niekiedy naprawdę śmieszne.
Ostatnio edytowane przez briho ; 15-04-2015 o 11:54
Bardzo dobre podsumowanie tematu.
Przyłączam się do Was koledzy mili
Mój podpis w stopce nie wziął się z kosmosu![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Pewnie, że 5D markI, to ciągle sprzęt wystarczająco dobry do ślubów i podobnych imprez. Jego problem jest w tym, że jest "stary", a w związku z tym dużo większe ryzyko awarii. Dlatego 2x5DmarkI, to już rozsądna propozycja do fotografowania "eventów"
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L