-
Bywalec
Odp: Adapter z EF na FD
Dziękuję serdecznie, że koledzy zechcieli wspomnieć kilkakrotnie w całej tej dyskusji. Z racji tego, że nie często odwiedzam forum (no wolę ten czas spożytkować na fotografowanie) to niestety przegapiłem temat. Co do uwag na temat jakości szkieł m42, ostrzenia. W tej chwili droższe obiektywy są tak projektowane aby były pozbawione jak największej ilości wad. Są świetne, o wysokiej rozdzielczości, pięknych kolorach i przecudnym równiutkim bokeh. W znakomitej większości. Nie chcę tu wspominać o "duszy", "artyźmie" itp. Ale obiektywy manualne różnią się tym, że projektowane byly w czasach, gdzie technika nie była tak roziwnięta, a klisza najzwyczajniej więcej wybaczała. W tym miejscy nie będę się rozwodził nad różnicami pomiędzy filmem a matrycą. Niemniej z wielu obiektywów manualnych można uzyskiwać bardzo ciekawe obrazy. Są i portretowe i szerokokątne i takie które można wykorzystać w makrofotografii. I właśnie przy makro, adaptery fd nie potrzebują dodatkowej soczewki, gdyż nie ostrzymy na nieskończoność.
Jeśli nadal ktoś śledzi wątek, to ze swojej strony polecę kilka niedrogich szkieł m42: Industar 61L/3 MC, MIR 1B, Vivitar i Takumar 28mm, Jupiter 37A. Z droższych niezbyt ostrego, ale dającego fantastyczne efekty Auto Revuenon 55/1.4 Takumat 50/1.4 (ja wolę bez powłok SMC), Jupiter 9. Oczywiście nikogo nie będę namawiał, ale wystarczy poszukać troszkę o tych szkłach, aby postanowić, że warto spróbować. Pozdrawiam.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów