Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
Brawo za celne uwagi.
dokladnie tak jest i mysle , ze Twoje doswiadczenia beda pomocne pytajacej.

Aparat to urzadzenie techniczne , c300 + m42 ooznacza powazne ograniczenia utrudniajace w stopniu istotnym prace .
ktos z wyzszym modelem i LV moze sobie pokazywac zdjecia z m42 - tylko jest to wynik po ilus tam latach pracy , duzym doswiadczeniu i na innym sprzecie.

Nie da sie z cala pewnoscia na matowce c300 ustawic ostrosc - to bedzie przypadek - jakas tam aproksymacja " na wyczucie"
do tego rozdzielczsc oka jest za niska - takie jest uwarunkowanie techniczne i fizjologiczne i tego nie da sie przeskoczyc slac posty na CB o swoich sukcesach.
To jest zwykle tzw lanie wody.

absolutnie masz racje - jest dokladnie jak napisalas.
Da się i na 300D. Mniej widać ale i tak z reguły opierasz się na potwierdzeniu ostrości przez aparat, tutaj nie potrzeba wielkiej filozofii. Trafisz na dobry egzemplarz szkła i będzie dobrze.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zukosoczka Zobacz posta
Witam wszystkich

Jeśli mogę wtrącić kilka (może ciut więcej niż kilka słów) to sama próbowałam robić zdjęcia obiektywami z mocowaniem na m42 i powiem tak .... Na canonie eos 1000d to był koszmar z ostrzeniem ilość zdjęć z dobrze ustawioną ostrością (mimo przejściówki z potwierdzeniem ostrości) to było kilka procent. Inna sprawa już wyglądała na canon 50d .. tutaj ostrzenie nie stwarzało większych problemów, więc moje doświadczenia mówią że matówka ma tutaj bardzo dużo do powiedzenia jeśli chodzi o te obiektywy tj. przyjemność z ich korzystania a nie wyrywanie sobie włosów z głowy. Inna kwestia szybkość ostrzenia jeśli ktoś całe życie w ten sposób ostrzył może idzie mu to szybko sprawnie i dogoni ostrością nawet biegnące dziecko :P ale jeśli nie robimy architektury , pejzażu , ewentualnie portretu gdzie ktoś jest w stanie być przez chwile nieruchomy - to takie szkła przez brak AF będą mniej przyjazne/skuteczne. Sama chciałam małym kosztem poprawić sobie sytuację ze światłem i owszem światło się poprawiło tylko po co mi dobrze naświetlone mydło. To nie jest opinia zawodowca tylko kolejnego biednego amatora, który marzył o super obiektywach za cenę do 100 złotych - to się chyba jednak nie udaje
1000D potwierdzał ostrość i wychodziły nieostre zdjęcia ? Ten sam adapter, to samo szkło na 50D i z potwierdzeniem ostrości wychodziły ostre ?