Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
przede wszystkim matowki w tych aparatach nie sa do ostrzenia a jedynie do kadrowania.
nie da sie z wysokim prawdopodobienstwem nastawic prawidlowa tzn wysoka ostrosc.
wynik jest przypadkowy - na zasadzie szczescia - cos jak slepej kurze ziarno.

nie lubie zgadywac , przypuszczac, twierdzic wysnute z palca teorie. kiedys przed paru laty to pomierzylem
Bechamot siejesz defetyzm Zdjęcia się robi, a nie mierzy MTF-y MTF-ów. I tak, wiem co piszę - 400D z manualnymi szkłami zrobiłam mnóstwo zdjęć - dało się

aurellie92 można tanim kosztem mieć przyzwoite efekty.
Do KIT-a dokup pierścienie pośrednie (z mocowaniem EF a nie M42 !) np. te:
Pierścienie pośrednie Canon z automatyką i AF. (5241475544) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Pierścienie pośrednie do Canon, automatyka (5246307912) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Warto dołożyć i kupić takie z przeniesieniem automatyki, bo będą działać ze wszystkimi szkłami (EF, M42 i wszystko inne). Już z tym co masz, możesz coś fajnego zrobić.

Szkła manualne są fajne, nawet bardzo - wystarczy trochę cierpliwości, więc się nie zrażaj Mnie po 7,8 latach zabawy wcale się nie znudziło - przybyło mi tylko kilka kolejnych systemów. Na początek najlepsza byłaby jasna 50- tka z M42 lub Yashica C/Y z przejściówką.