Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 100

WÄ…tek: Adapter z EF na FD

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Adapter z EF na FD

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Jednak rozmowa z koniem to przyjemność 😂
    a czy ja cie porownuje do jakiegos zwierzecia ?
    czy ja kogos tutaj obrazam.

nie jest prawda jakoby z m42 robilo sie rownie latwo jak z kazdego MF , dlatego ze istnieja mf z automatyczna przyslona , co jest kolosalnym ulatwieniem - a m42 pod 300 nie ma automatycznej przyslony.

jesli masz doswiadczenie to musisz o tym wiedziec a tzn. , ze nie piszesz swiadomie prawdy , to sie nazywa klamstwem.

jesli probujesz obrazac adwersarza , to tylko gorzej o tobie swiadczy.

m42 pod c to wylamywanie otwartych drzwi.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    chodzi ci tylko chyba o to zeby koniecznie postawic na swoim
    Ciekawe, biorąc pod uwagę wszystkie posty, Twoje w szczególności

mnie przeciaganie liny nie interesuje
    Jak wyżej

jesli uwazasz ze za pomoca m42 podpietego do aps robi sie tak samo dobrze zdjecia jak za pomoca obiektywu ef-s to ja nie zamierzam cie z takiego mniemania wyprowadzac.
    Dowaliłeś...Selena ma bardzo ładną galerię, ale podeprę się inną, gdzie masz foty z tandemu m42+aps-c.
    http://www.canon-board.info/przyroda...anualne-97208/

I jestem pewien na 100%, że i tak coś Ci nie będzie pasowało...Coś, o czym nikt nie napisał: taki obiektyw musi być idealny, bez rys, grzyba i z nieruszonymi, intensywnymi powłokami. Również idealny pod kątem centryczności. Światło padające na cyfrową matrycę działa ciut inaczej, niż wtedy, gdy pada na kliszę.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Aurellie Makita, ale szuka czegoś więcej, więc skoro nie chce/nie może wydać wiele, to M42.

Z trudnościa bym nie przesadzał - to nie jest rocket science. Lustrzankami analogowymi jest łatwiej ostrzyć/naświetlać z manualnymi szkłami, ale cyfrowa ma jedna wielka przewagę: widać co się zrobiło/sknociło od razu i dlatego średnio inteligentna małpa albo i owczarek alzacki zrobi udane zdjęcie obiektu statycznego metoda prób i błędów, a na błędach się z czasem nauczy robić szybciej.

Z kolei co można zrobić manualnymi szkłami to można znaleźć w Internetach, więc nie ma co się kłócić bo jest pełno bardzo dobrych zdjęć. Może dostęp do internetu jest problemem dla niektórych albo przegladanie zdjęć za wiele kosztuje, wtedy można skorzystać np. z komputera w bibliotece publicznej, więc nie wiem o co chodzi z tym opowiadaniem o marnej jakości.

Dobre szkła M42 sa lepsze od kita po domknięciu. Taki np. Dżupiter 135 mm jest ostzejszy na pełnej dziurze niż Canon 50L na pełnej dziurze, a na 135 mm można nawet niezłe boke uzyskać tylko trzeba unikać flary.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Dzięki wielkie za wsparcie Selena
    Bechamot - nie znam się, więc przepraszam, że raz spytam o m42 a raz o FD - nie znam się i nie wiem który jest który jeśli nie ma jasno napisane, jak napisałam - ,,siedzę" w tym o tygodnia może dwóch, więc jak masz tylko wiecznie człowieka krytykować i zniechęcać (choć nie uda Ci się to), to daruj sobie proszę, bo nie od razu każdy wiedział wszystko w tym temacie co Ty teraz. Zazdroszczę Ci wiedzy, ale jeszcze trochę i dojdę do niej. Dziękuję Ci za pomoc jednak i tak.
    I to nie jest tak, że szkoda mi pieniędzy. Z chęcia kupiłabym sobie obiektyw jakiś za 1000zł i więcej, ale niestety nie każdego jest stać, i każdy przędzie jak może, a skoro można na początku niskim kosztem to cieszę się bardzo. Lustrzankę kupiłam też bardzo tanią, więc to samo na siebie powinno się nasuwać
    To, że raz zapytam o macro a raz o krajobraz to nie robi problemu? mam okazję, to pytam
    Ostatnio edytowane przez aurellie92 ; 09-04-2015 o 20:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Z tego linku widać, ile trzeba wydać (bez przeliczania)
    Niestety, nie mieści się to w kategorii budżetowych rozwiązań, a za chwilę kol. Bechamot dopisze, że i tak nie da się w taki sposób zrobić dobrych zdjęć, bo lustrzanką APS-C z manualnym obiektywem nie da się ustawić ostrości
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-04-2015 o 23:12 Powód: cytat z linkiem reklamowym

Dopiero zaczyna Awatar 35mm1
    Miasto
    Wawa

Pracuje na 5DI wymieniłem matówkę przy spokojnej pracy .... jestem zadowolony .... FD kupiłem w idealnym stanie ....
    Większość FD pracuje do filmowania / bardzo miękko ostrzą i kolory są takie jak w EF-S .... / filmuje C100 przelicznik 1.53 .

Pozdr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez aurellie92 Zobacz posta
    Dzięki wielkie za wsparcie Selena
    Bechamot - nie znam się, więc przepraszam, że raz spytam o m42 a raz o FD - nie znam się i nie wiem który jest który jeśli nie ma jasno napisane, jak napisałam - ,,siedzę" w tym o tygodnia może dwóch, więc jak masz tylko wiecznie człowieka krytykować i zniechęcać (choć nie uda Ci się to), to daruj sobie proszę, bo nie od razu każdy wiedział wszystko w tym temacie co Ty teraz. Zazdroszczę Ci wiedzy, ale jeszcze trochę i dojdę do niej. Dziękuję Ci za pomoc jednak i tak.
    I to nie jest tak, że szkoda mi pieniędzy. Z chęcia kupiłabym sobie obiektyw jakiś za 1000zł i więcej, ale niestety nie każdego jest stać, i każdy przędzie jak może, a skoro można na początku niskim kosztem to cieszę się bardzo. Lustrzankę kupiłam też bardzo tanią, więc to samo na siebie powinno się nasuwać
    To, że raz zapytam o macro a raz o krajobraz to nie robi problemu? mam okazję, to pytam
    do tego co masz poszukaj cos takiego:

Raynox DCR-150 Macro/Close-Up Objektivvorsatz | eBay

( jeszcze 2 dni)

lub pierscienie posrednie.

optowalbym jednak w kierunku dcr , ze wzgledu na wygode i latwosc obslugi , przy praktycznie nie odgrywajacym roli spadku jakosci.
    teoretycznie pierscienie sa lepsze , ale z tymi tanimi to roznie bywa.

dcr150 jest do kwiatow i motyli , dcr25o dla robactwa.

najwygodniejsze rozwiazanie i najtansze.
    mozesz stosowac np na kazdej wycieczce.
    zaklada sie na niemal kazdy obiektyw i to dziala niezle.
    Bedziesz mogla sie skupic na kompozycji , temacie , a nie koniecznie lamac sobie glowe jak w heliosie nastwic przyslone i w ktorym momencie.
    Nie wykluczone , ze bedzie z dcr 150 dzialal AF prawidlowo - u mnie dziala.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Niestety, nie mieści się to w kategorii budżetowych rozwiązań, a za chwilę kol. Bechamot dopisze, że i tak nie da się w taki sposób zrobić dobrych zdjęć, bo lustrzanką APS-C z manualnym obiektywem nie da się ustawić ostrości
    mozesz pokazac swoje portfolio?
    okaze sie jakim jestes fachura. - bo to jest bodaj najlepsza metoda weryfikacji.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-04-2015 o 23:13 Powód: wycięto link reklamowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

teoretycznie pierscienie sa lepsze , ale z tymi tanimi to roznie bywa.
    100% racji
    Nie polecałbym najtańszych, chińskich, w pełni plastikowych pierścieni. Solidne, metalowe mogą długo pracować, także z cięższymi obiektywami.
    O nasadkach makro mogę napisać tylko tyle, że na pewno są wygodniejsze - nie używałem, nie testowałem, więc nie będę polecał ani odradzał.

Chcesz sprawdzić czy potrafię ustawić ostrość używając Heliosa na cropie, bez lv, z pierścieniami makro? Nie mam pod ręką ani Heliosa, ani adaptera bez chipa, więc w tym niestety nie mogę pomóc (bo z tego co pamiętam, właśnie tego dotyczy dyskusja, tzn. czy da się w ten sposób pracować czy nie), ale wydawało mi się, że koledzy w tym wątku już linkowali zdjęcia zrobione podobnymi zestawami (nie jestem tylko pewien, czy ostrzone "bez wspomagaczy" przez celownik).

Pełne uzależnienie

dopisek

zeby nie byc goloslownym:

zdjecie macro robione za pomoca dcr150.
    obiektyw , troche lepszy niz masz 100/2.0 - zaden makro.
    widac lekka nieostrosc z prawej strony - robilem nie na stole reprodukcyjnym a ze statywu - nie byla os optyczna ustawiona idelanie pionowo.
    mozna zobaczyc dokladnie w skali 100% - widze pewna strate na jpg.

sklamalbym , gdybym powiedzial ze jakosc taka sama jak z obiektywu macro - nie ale roznica nie odgrywa praktycznej roli.

TUTAJ

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Ale gdzie jest ten post z linkiem. Czy ludzie putinopodobni może go usunęli?
    Kto był autorem wpisu o zmianie FD na EF?

--- Kolejny post ---

Chyba komuś ch...owo sprzedają się adaptery z soczewkami i czuje się zagrożony .

--- Kolejny post ---

Ciekawe co siÄ™ stanie gdy na eBay.com wpiszemy EDMIKA 99$?
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wÄ…tku

Uprawnienia umieszczania postów