Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 100

Wątek: Adapter z EF na FD

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Adapter z EF na FD

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    Brawo za celne uwagi.
    dokladnie tak jest i mysle , ze Twoje doswiadczenia beda pomocne pytajacej.

Aparat to urzadzenie techniczne , c300 + m42 ooznacza powazne ograniczenia utrudniajace w stopniu istotnym prace .
    ktos z wyzszym modelem i LV moze sobie pokazywac zdjecia z m42 - tylko jest to wynik po ilus tam latach pracy , duzym doswiadczeniu i na innym sprzecie.

Nie da sie z cala pewnoscia na matowce c300 ustawic ostrosc - to bedzie przypadek - jakas tam aproksymacja " na wyczucie"
    do tego rozdzielczsc oka jest za niska - takie jest uwarunkowanie techniczne i fizjologiczne i tego nie da sie przeskoczyc slac posty na CB o swoich sukcesach.
    To jest zwykle tzw lanie wody.

absolutnie masz racje - jest dokladnie jak napisalas.
    Da się i na 300D. Mniej widać ale i tak z reguły opierasz się na potwierdzeniu ostrości przez aparat, tutaj nie potrzeba wielkiej filozofii. Trafisz na dobry egzemplarz szkła i będzie dobrze.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zukosoczka Zobacz posta
    Witam wszystkich

Jeśli mogę wtrącić kilka (może ciut więcej niż kilka słów) to sama próbowałam robić zdjęcia obiektywami z mocowaniem na m42 i powiem tak .... Na canonie eos 1000d to był koszmar z ostrzeniem ilość zdjęć z dobrze ustawioną ostrością (mimo przejściówki z potwierdzeniem ostrości) to było kilka procent. Inna sprawa już wyglądała na canon 50d .. tutaj ostrzenie nie stwarzało większych problemów, więc moje doświadczenia mówią że matówka ma tutaj bardzo dużo do powiedzenia jeśli chodzi o te obiektywy tj. przyjemność z ich korzystania a nie wyrywanie sobie włosów z głowy. Inna kwestia szybkość ostrzenia jeśli ktoś całe życie w ten sposób ostrzył może idzie mu to szybko sprawnie i dogoni ostrością nawet biegnące dziecko :P ale jeśli nie robimy architektury , pejzażu , ewentualnie portretu gdzie ktoś jest w stanie być przez chwile nieruchomy - to takie szkła przez brak AF będą mniej przyjazne/skuteczne. Sama chciałam małym kosztem poprawić sobie sytuację ze światłem i owszem światło się poprawiło tylko po co mi dobrze naświetlone mydło. To nie jest opinia zawodowca tylko kolejnego biednego amatora, który marzył o super obiektywach za cenę do 100 złotych - to się chyba jednak nie udaje
    1000D potwierdzał ostrość i wychodziły nieostre zdjęcia ? Ten sam adapter, to samo szkło na 50D i z potwierdzeniem ostrości wychodziły ostre ?

Może tak na wstępie , bo nikt mnie tu nie zna rozpiętość pomiędzy amatorem i AMATOREM jest ogromna. Drodzy panowie tak korzystam z trybu manualnego (ale momencik z preselekcji czasu lub przysłony też )
    r_m sprawy o których piszesz to zdecydowanie nie drobiazgi, bo piszesz o podstawach. Można przy pełnym otworze jeśli chcę mieć płytką głębie ostrości i pstrykam sobie kwiatuszka z ślicznym bokhe. Oczywiście, że trzeba sobie przeliczyć długość ogniskowej x1,6 by wiedzieć jaki czas jest minimalny, by zdjęcie z ręki było nie poruszone etc. Kiedy pierwszy raz przyszedł do mnie pentacon i za nic nie mogłam ustawić ostrości to najpierw zwątpiłam w swoje umiejętności, ale kiedy zaniosłam do serwisu - pan "Heniu" nieco rozwiał moje wątpliwości po czym po kilku dniach obiektyw nie miał już problemów z ciągłym mydłem na zdjęciach (to było moje pierwsze doświadczenie z obiektywami manualnymi). Zatem nie jestem z gatunków tych, którzy zawsze mają zły sprzęt, bo nie robi za nich dobrych zdjęć... to tak nie działa.

Nie twierdzę, że obiektywy z mocowaniem m42 to zło tylko, że praca na nich nie musi być przyjemna jeśli wcześniej miało się tylko zoomy z AF. Gdybym miała rozpoczynać przygodę z fotografią raz jeszcze to zdecydowanie najpierw przeszłabym kurs podstaw w fotografii by opanować podstawowe parametry ekspozycji czyli czas i przysłonę , dowiedzieć się jaki czas przy jakiej ogniskowej jest minimalny by wykonać zdjęcie z ręki nieporuszone, o co chodzi z głębią ostrości i co od czego zależy etc. Myślę, że na wstępie spokojnie można robić zdjęcia na obiektywie kitowym i zainwestować czas w kurs są darmowe są płatne co kogo bardziej motywuje. Przejść etap pstrykacza i samemu zauważyć jaki temat(tematy) najbardziej mi odpowiada - dopasować obiektywy do swoich faktycznych potrzeb i najczęściej możliwości finansowych :P Wracając do "Pana Henia" w Gdańsku jest jeden serwis, który działa ponad 25 lat pan "Heniu" całe życie zajmuje się sprzętem fotograficznym. Nie jestem w stanie zweryfikować jego pracy inaczej niż poprzez to co widzę.

salas :"popierasz słowa kogoś kto widać, że nie ma pojęcia o tym co robił a teraz o tym pisze. GRATULUJĘ.
    Na m42 trzeba się znać, trzeba wiedzieć co kupować, za ile kupować i jak tego używać.
    Najlepszym przytoczonym przykładem jest Przemo, który pokazuje, że da się robić świetne foty małym nakładem kasy."

Czyli wnioskując po tym co napisałeś te obiektywy choć w przystępnej cenie TO STWARZAJĄ TAK WIELE PROBLEMÓW, że chyba nie warto ich polecać osobie niedoświadczonej z matówką w której będzie trzeba ustawiać ostrość chyba z centymetrem. Można pewnie, że można robić, ale ja cały czas myślę czy taniość będzie szła w parze z przyjemnością i zadowalającymi efektami. Tak jak z AF jest szansa udanego zdjęcia w sensie ostrości tak z manualnymi bez podstaw niewątpliwie taka szansa jest żadna albo jedna taka szansa na 100(?) . Polecałabym od siebie jakiegoś heliosa bardzo tanio można dostać(ale co się dostanie to już inna sprawa) + adapter i namacalnie i naocznie sprawdzić o co chodzi. Poza tym zdaje się, że takie fora z idei służą by wzajemnie uzupełniać swoją wiedzę (poza tą zdobywaną we własnym zakresie). Obiektywy które ja mam z tych z mocowaniem to helios 44M 58/2 ,pentacon 50/1.8 i flektagon 20/4.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    1000D potwierdzał ostrość i wychodziły nieostre zdjęcia ? Ten sam adapter, to samo szkło na 50D i z potwierdzeniem ostrości wychodziły ostre ?
    Z 1000D jest tak, że podpinam pentacon potwierdza mi ostrość w tym punkcie, który mnie interesuje a mimo to nie zawsze to się potwierdza dwa sam proces ostrzenia trwa wyraźnie dłużej. Z 50d z ciekawości sprawdzałam to samo szkło z tym samym adapterem i ostrzył szybko efekt po zrzuceniu na komputer był zadowalający.
    Ostatnio edytowane przez zukosoczka ; 11-04-2015 o 22:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Może tak na wstępie , bo nikt mnie tu nie zna rozpiętość pomiędzy amatorem i AMATOREM jest ogromna. Drodzy panowie tak korzystam z trybu manualnego (ale momencik z preselekcji czasu lub przysłony też )
    r_m sprawy o których piszesz to zdecydowanie nie drobiazgi, bo piszesz o podstawach. Można przy pełnym otworze jeśli chcę mieć płytką głębie ostrości i pstrykam sobie kwiatuszka z ślicznym bokhe. Oczywiście, że trzeba sobie przeliczyć długość ogniskowej x1,6 by wiedzieć jaki czas jest minimalny, by zdjęcie z ręki było nie poruszone etc. Kiedy pierwszy raz przyszedł do mnie pentacon i za nic nie mogłam ustawić ostrości to najpierw zwątpiłam w swoje umiejętności, ale kiedy zaniosłam do serwisu - pan "Heniu" nieco rozwiał moje wątpliwości po czym po kilku dniach obiektyw nie miał już problemów z ciągłym mydłem na zdjęciach (to było moje pierwsze doświadczenie z obiektywami manualnymi). Zatem nie jestem z gatunków tych, którzy zawsze mają zły sprzęt, bo nie robi za nich dobrych zdjęć... to tak nie działa.

Nie twierdzę, że obiektywy z mocowaniem m42 to zło tylko, że praca na nich nie musi być przyjemna jeśli wcześniej miało się tylko zoomy z AF. Gdybym miała rozpoczynać przygodę z fotografią raz jeszcze to zdecydowanie najpierw przeszłabym kurs podstaw w fotografii by opanować podstawowe parametry ekspozycji czyli czas i przysłonę , dowiedzieć się jaki czas przy jakiej ogniskowej jest minimalny by wykonać zdjęcie z ręki nieporuszone, o co chodzi z głębią ostrości i co od czego zależy etc. Myślę, że na wstępie spokojnie można robić zdjęcia na obiektywie kitowym i zainwestować czas w kurs są darmowe są płatne co kogo bardziej motywuje. Przejść etap pstrykacza i samemu zauważyć jaki temat(tematy) najbardziej mi odpowiada - dopasować obiektywy do swoich faktycznych potrzeb i najczęściej możliwości finansowych :P Wracając do "Pana Henia" w Gdańsku jest jeden serwis, który działa ponad 25 lat pan "Heniu" całe życie zajmuje się sprzętem fotograficznym. Nie jestem w stanie zweryfikować jego pracy inaczej niż poprzez to co widzę.

Jeżeli naprawił i jesteś zadowolona to nie ma o czym dyskutować. Co zrobił to inna sprawa.

salas :"popierasz słowa kogoś kto widać, że nie ma pojęcia o tym co robił a teraz o tym pisze. GRATULUJĘ.
    Na m42 trzeba się znać, trzeba wiedzieć co kupować, za ile kupować i jak tego używać.
    Najlepszym przytoczonym przykładem jest Przemo, który pokazuje, że da się robić świetne foty małym nakładem kasy."

Czyli wnioskując po tym co napisałeś te obiektywy choć w przystępnej cenie TO STWARZAJĄ TAK WIELE PROBLEMÓW, że chyba nie warto ich polecać osobie niedoświadczonej z matówką w której będzie trzeba ustawiać ostrość chyba z centymetrem. Można pewnie, że można robić, ale ja cały czas myślę czy taniość będzie szła w parze z przyjemnością i zadowalającymi efektami. Tak jak z AF jest szansa udanego zdjęcia w sensie ostrości tak z manualnymi bez podstaw niewątpliwie taka szansa jest żadna albo jedna taka szansa na 100(?) . Polecałabym od siebie jakiegoś heliosa bardzo tanio można dostać(ale co się dostanie to już inna sprawa) + adapter i namacalnie i naocznie sprawdzić o co chodzi. Poza tym zdaje się, że takie fora z idei służą by wzajemnie uzupełniać swoją wiedzę (poza tą zdobywaną we własnym zakresie). Obiektywy które ja mam z tych z mocowaniem to helios 44M 58/2 ,pentacon 50/1.8 i flektagon 20/4.

--- Kolejny post ---

Z 1000D jest tak, że podpinam pentacon potwierdza mi ostrość w tym punkcie, który mnie interesuje a mimo to nie zawsze to się potwierdza dwa sam proces ostrzenia trwa wyraźnie dłużej. Z 50d z ciekawości sprawdzałam to samo szkło z tym samym adapterem i ostrzył szybko efekt po zrzuceniu na komputer był zadowalający.
    Reasumując. 1000D ostrzy tak samo ale wolniej

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Reasumując. 1000D ostrzy tak samo ale wolniej
    Nie tak precyzyjnie i skutecznie jak przy 50d ,1000d to raczej opcja dla wierzących mają czas na jeden pacierz przed wyostrzeniem i nadzieję na to że nie będzie za ani prze tym co chcesz faktycznie wyostrzyć.

Pełne uzależnienie

qrde panowie nie piszcze glupot , ze da sie na pewno wyostrzyc na matowke przeznaczona do kadrowania ( nie ostrzenia ) jakie sa aktualnie stosowane w dslrach ( fresnel dodatkowo jeszcze utrudnia).
    udaja sie trafic na wyczucie raz na iles tam razy.
    czesciej nie - i trzeba znacznie redukowac wielkosc obrazu zeby okryc nieostrosc.

rachunek:

rozdzielczosc oka srednio w dobrych warunkach ooswietleniowych to ok 1-2 minuty katowej
    w celowniku aps nie ma dobrych warunkow , bedzie gorzej
    przyjmijmy te 2 munuty katowe.

celowniki sa konstruowane tak , ze zajmuja ok 45 stopni w polu widzenia oka ( moze byc roznie ) - przyjmijmy 45 stopni.

45*60/2=1350

1/1350=0,00074

0,00074*24 mm =0,017 mm

pixelpitsch w aps to ok 0,005 mm
    aby okreslic czy jest ostro , potrzebna jest rozdzielczosc ok 0,0025 mm

tak wiec rozdzielczoc oka jest 0,017/0,0025=7 razy za mala i to w dobrych warunkach oswietleniowych, by z pewnoscia okreslic ostrosc.
    fresnel pogarsza sprawe.
    Inaczej mowiac , jesli plamka rozmycia jest ok 7 razy wieksza od dopuszczalnej , jestesmy w stanie wylapac nieostrosc.

kto mial starego dobrego analoga w reku ten wie , jaka role odgrywaja pomoce optyczne specjalne do ostrzenia - produceni sie w tym wowczas przescigali.

Stosujac lupe 10* na lv da sie to juz zrobic.

i tyle w temacie
    dziekuje za uwage.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Gdańsku jest jeden serwis, który działa ponad 25 lat pan "Heniu" całe życie zajmuje się sprzętem fotograficznym
    Przysłowiowy "pan Henio" to ktoś bez pojęcia o tym, za co się zabiera i po sknoconej robocie pucuje szmatą optykę i wystawia na alledrogo z opisem " w stanie bardzo dobrym"

Obiektywy które ja mam z tych z mocowaniem to helios 44M 58/2 ,pentacon 50/1.8 i flektagon 20/4.
    ...i przy dobrych konstrukcjach bez wad nie powinno być problemu od strony szkła. Heliosy, w ogóle obiektywy radzieckie produkowane w wersji na eksport były wykonane lepiej, niż ich "krajowe" odpowiedniki.

zainwestować czas w kurs są darmowe są płatne co kogo bardziej motywuje
    Darmowe porady w sieci - jest ich sporo i duża większość (są też bzdety pisane przez osoby, które chyba nigdy z aparatem z domu nie wyszły) jest użyteczna, gdy czyta się je ze zrozumieniem.

Tak jak z AF jest szansa udanego zdjęcia w sensie ostrości tak z manualnymi bez podstaw niewątpliwie taka szansa jest żadna albo jedna taka szansa na 100
    Podstawy obowiązują każdego i wszędzie. Trafienie systemowym obiektywem w trybie af nie oznacza jeszcze, że zrobiono zdjęcie. A uczyć się trzeba, jeżeli chce się efektów. Drążyć temat, czytać, pytać, pstrykać. Wiedzieć "dlaczego". Rozumieć, co się dzieje i używać wyobraźni. To obowiązuje wszędzie, nie tylko w fotografii.

qrde panowie nie piszcze glupot , ze da sie na pewno wyostrzyc na matowke przeznaczona do kadrowania ( nie ostrzenia ) jakie sa aktualnie stosowane w dslrach

...a wszystkie zrobione w ten sposób zdjęcia ( makro, portret, przyroda, czy inne), to jakieś przekręty zrobione na kompie... Wiesz ilu fotografujących na Foto Przyrodzie używa manuali z dobrym skutkiem? Znów trzmiel się kłania.

--- Kolejny post ---

nikt mnie tu nie zna rozpiętość pomiędzy amatorem i AMATOREM jest ogromna.
    Widzę różnicę między amatorem, a początkującym. Amator bez względu na doświadczenie zawsze pozostanie w kręgu tych, którzy zajmują się tym co robią dla przyjemności. Bardziej więc chodzi o rozpiętość między początkującym, a doświadczonym, takie jest moje zdanie, jeżeli pytasz.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sam posiadam Nikona FM2n i tam obraz nieostry jest przesuniety wzgledem siebie. Ciezko raczej tego nie widziec. Klin bardzo ulatwia kadrowanie. Osoby ktore zazynaja od Dxxx nawet nie wiedza jak to powinno wygladac. Matowki do ostrzenia manualnego to niestety, nie to co kupujemy dzis w sklepach. Na szczescie mozna zrobic zamianke

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    qrde panowie nie piszcze glupot , ze da sie na pewno wyostrzyc na matowke przeznaczona do kadrowania ( nie ostrzenia ) jakie sa aktualnie stosowane w dslrach

...a wszystkie zrobione w ten sposób zdjęcia ( makro, portret, przyroda, czy inne), to jakieś przekręty zrobione na kompie... Wiesz ilu fotografujących na Foto Przyrodzie używa manuali z dobrym skutkiem? Znów trzmiel się kłania.
    Pytanie tylko ile mają odrzutów , na czym konkretnie robią odnośnie body i jakie mają doświadczenie. Wracamy do punktu wyjścia obiektyw tani dla osoby początkującej - moja odpowiedź to kitowy i inwestować w wiedzę a później nie trzeba będzie już zadawać takich pytań na forum chyba, że co lepsze ....
    "Wewnątrz każdego starego człowieka tkwi młody człowiek i dziwi się, co się stało." T. Pratchett

Do makro można kadrować na LV, a nie przez wizjer i jest już znacznie lepiej.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Pytanie tylko ile mają odrzutów , na czym konkretnie robią odnośnie body i jakie mają doświadczenie. Wracamy do punktu wyjścia obiektyw tani dla osoby początkującej - moja odpowiedź to kitowy i inwestować w wiedzę a później nie trzeba będzie już zadawać takich pytań na forum chyba, że co lepsze ....
    Zapytam, dziś będę miał okazję. Btw, bardzo selektywna odpowiedź, ale niech będzie. Zgadzam się co do kita, sam używałem go przez pewien czas i w kilku wersjach. Nawet na pierścieniach w zakresie 40-55(is ll ) dawał ładne efekty. Ale w zależności od tego co nas w fotografii kręci kit może się " skończyć" szybciej lub nie. Dobrego m42 za 30zł nie kupisz, jak kupisz za 100 masz szczęście. Popyt...i jego uroki.

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów