Cytat Zamieszczone przez zukosoczka Zobacz posta
Gdańsku jest jeden serwis, który działa ponad 25 lat pan "Heniu" całe życie zajmuje się sprzętem fotograficznym
Przysłowiowy "pan Henio" to ktoś bez pojęcia o tym, za co się zabiera i po sknoconej robocie pucuje szmatą optykę i wystawia na alledrogo z opisem " w stanie bardzo dobrym"

Obiektywy które ja mam z tych z mocowaniem to helios 44M 58/2 ,pentacon 50/1.8 i flektagon 20/4.
...i przy dobrych konstrukcjach bez wad nie powinno być problemu od strony szkła. Heliosy, w ogóle obiektywy radzieckie produkowane w wersji na eksport były wykonane lepiej, niż ich "krajowe" odpowiedniki.

zainwestować czas w kurs są darmowe są płatne co kogo bardziej motywuje
Darmowe porady w sieci - jest ich sporo i duża większość (są też bzdety pisane przez osoby, które chyba nigdy z aparatem z domu nie wyszły) jest użyteczna, gdy czyta się je ze zrozumieniem.

Tak jak z AF jest szansa udanego zdjęcia w sensie ostrości tak z manualnymi bez podstaw niewątpliwie taka szansa jest żadna albo jedna taka szansa na 100
Podstawy obowiązują każdego i wszędzie. Trafienie systemowym obiektywem w trybie af nie oznacza jeszcze, że zrobiono zdjęcie. A uczyć się trzeba, jeżeli chce się efektów. Drążyć temat, czytać, pytać, pstrykać. Wiedzieć "dlaczego". Rozumieć, co się dzieje i używać wyobraźni. To obowiązuje wszędzie, nie tylko w fotografii.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
qrde panowie nie piszcze glupot , ze da sie na pewno wyostrzyc na matowke przeznaczona do kadrowania ( nie ostrzenia ) jakie sa aktualnie stosowane w dslrach

...a wszystkie zrobione w ten sposób zdjęcia ( makro, portret, przyroda, czy inne), to jakieś przekręty zrobione na kompie... Wiesz ilu fotografujących na Foto Przyrodzie używa manuali z dobrym skutkiem? Znów trzmiel się kłania.

--- Kolejny post ---

nikt mnie tu nie zna rozpiętość pomiędzy amatorem i AMATOREM jest ogromna.
Widzę różnicę między amatorem, a początkującym. Amator bez względu na doświadczenie zawsze pozostanie w kręgu tych, którzy zajmują się tym co robią dla przyjemności. Bardziej więc chodzi o rozpiętość między początkującym, a doświadczonym, takie jest moje zdanie, jeżeli pytasz.