Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 100

Wątek: Adapter z EF na FD

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Adapter z EF na FD

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Podobne brednie, jak np. stwierdzenie, że każda Sigma ma frontfocus/backfocus z Canonem.
    Gdybyś napisał, że każdy układ automatycznego ustawiania ostrości, w połączeniu z dowolnym obiektywem, może dawać błędy, m.in. wynikające z różnej regulacji jego elementów, mógłbym tylko przytaknąć, ale kategoryczne stwierdzenie, że "te pomoce elektroniczne są obarczone błędem" nie jest zgodne z prawdą.

?
    jeszcze wiele nauki przed toba.

wez dowolny obiektyw ktory ma wyrazny FF lub BF ustaw na AF - bedzie jakis blad nastawy.

a nastepnie przestaw na MF i potwierdez ostrosc elektronicznie - blad bedzie ten sam.

przyczyna bledu najczesciej nie jest uklad wykonawczy ( choc tez moze byc) w obiektywie.

i tyle w temacie

dziekuje za uwage.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    przyczyna bledu najczesciej nie jest uklad wykonawczy ( choc tez moze byc) w obiektywie.
    W którym miejscu nie zgadza się to z tym, co napisałem?
    Napisałem, że generalizowanie "chip na manualnym = zawsze błędy" nie jest poprawne, oraz, że błędy mogą się trafić także w firmowym obiektywie podłączonym do firmowego aparatu (co właśnie potwierdziłeś)
    Szkoda, że nie odniosłeś się do pytania, do czego Ci służyły stare manualne obiektywy (tak, wiem, że ręczne ostrzenie nawet na ciemnej matówce Zenita w porównaniu do matówki "cropa" to niebo a ziemia).

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

przede wszystkim matowki w tych aparatach nie sa do ostrzenia a jedynie do kadrowania.
    nie da sie z wysokim prawdopodobienstwem nastawic prawidlowa tzn wysoka ostrosc.
    wynik jest przypadkowy - na zasadzie szczescia - cos jak slepej kurze ziarno.

nie lubie zgadywac , przypuszczac, twierdzic wysnute z palca teorie. kiedys przed paru laty to pomierzylem
    Bechamot siejesz defetyzm Zdjęcia się robi, a nie mierzy MTF-y MTF-ów. I tak, wiem co piszę - 400D z manualnymi szkłami zrobiłam mnóstwo zdjęć - dało się

aurellie92 można tanim kosztem mieć przyzwoite efekty.
    Do KIT-a dokup pierścienie pośrednie (z mocowaniem EF a nie M42 !) np. te:
    Pierścienie pośrednie Canon z automatyką i AF. (5241475544) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Pierścienie pośrednie do Canon, automatyka (5246307912) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Warto dołożyć i kupić takie z przeniesieniem automatyki, bo będą działać ze wszystkimi szkłami (EF, M42 i wszystko inne). Już z tym co masz, możesz coś fajnego zrobić.

Szkła manualne są fajne, nawet bardzo - wystarczy trochę cierpliwości, więc się nie zrażaj Mnie po 7,8 latach zabawy wcale się nie znudziło - przybyło mi tylko kilka kolejnych systemów. Na początek najlepsza byłaby jasna 50- tka z M42 lub Yashica C/Y z przejściówką.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Bechamot siejesz defetyzm Zdjęcia się robi, a nie mierzy MTF-y MTF-ów. I tak, wiem co piszę - 400D z manualnymi szkłami zrobiłam mnóstwo zdjęć - dało się

aurellie92 można tanim kosztem mieć przyzwoite efekty.
    Do KIT-a dokup pierścienie pośrednie (z mocowaniem EF a nie M42 !) np. te:
    Pierścienie pośrednie Canon z automatyką i AF. (5241475544) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Pierścienie pośrednie do Canon, automatyka (5246307912) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Warto dołożyć i kupić takie z przeniesieniem automatyki, bo będą działać ze wszystkimi szkłami (EF, M42 i wszystko inne). Już z tym co masz, możesz coś fajnego zrobić.

Szkła manualne są fajne, nawet bardzo - wystarczy trochę cierpliwości, więc się nie zrażaj Mnie po 7,8 latach zabawy wcale się nie znudziło - przybyło mi tylko kilka kolejnych systemów. Na początek najlepsza byłaby jasna 50- tka z M42 lub Yashica C/Y z przejściówką.

rada zeby zakupic m42 do macro jesli ma obiektyw kitowy jest idiotyczna.

oczywiscie pierscienie posrednie , lub raynox.
    mam jedno i drugie i trzecie i czwarte i najwygodniejszy a najtanszy bedzie raynox.
    dzialac bedzie przyslona - to jest wazne w macro , gdyz nastawiac trzeba na mozliwie jasnym obiektywie , a na czas zdjecia mocno przyslonic.
    raynox jest o tyle fajny , ze przy zmiennej ogniskowej zmieni sie i skale odwzorowania , a nie ma zabawy z dokladniem / zdejmowaniem pierscieni. .
    spadek jakosci jest akceptowalny , wcale nie taki wielki .
    bokeh nie bedzie taki jak z m42 , ale ostrosc moze byc nawet lepsza.

za rade zeby robic zdjecia dziekuje , ale watpie zebys robila wiecej niz ja. starcza mi czasu i na zdjecia i na pomiary.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

W pierścieniach z przeniesieniem automatyki też działa przysłona. W prawdzie konieczne jest unieruchomienie aparatu, ale kto robi zdjęcia w terenie, ma wypracowane patenty, a statyw nie wszędzie mogę ustawić. W przypadku m42 również nie ma problemu z przysłoną, przecież jej wartość zmienia się ręcznie. I na prawdę w ten sposób powstało wiele pięknych zdjęć, wystarczy wejść na odpowiednie galerie lub fora. W przypadku kita na pierścieniach użyteczny zakres to jakieś 30-55. Dłuższa ogniskowa pozwala odsunąć się od obiektu na komfortową odległość. Odnośnie lv- częściej używam wizjera, przynajmniej mnie jest tak wygodniej. Komórka? Dobra do przechowywania węgla i rowerów, ale nie do makro. Zresztą gdy miałem 400d korzystałem tylko z wizjera. I da się.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Statyw statywem, to wiem, pytalam tylko o obiektywy. Nie napisalam, ze tylko macro. Uwielbiam niebo, wiec oddalone obiekty tez mnie interesuja. A macro to nie ze ziarenko piasku tylko np. Kwiat z bliska, badz kilka kwiatkow. Jestem nowicjuszka, nie wymagam nie wiadomo, to poczatek mojej przygody, wiec na poczatek do nauki chyba nie ma potrzeby kupowania obiektywow po 500zl i w gore zdjecia sa dla mnie, to czysta zabawa wiem, ze to drogie jest hobby, ale na poczatek tak jak napisalam duzo nie wymagam.

A jakie obiektywy z niskiego budzetu polecacie do dali? Na poczatek jakis, dla poczatkujacego, nieznajacego sie az tak na jakosci zdjecia i profesjonalizmie ,,fotografa''

--- Kolejny post ---

http://olx.pl/i2/oferta/pierscienie-posrednie-canon-autofocus-af-CID99-ID9F7KP.html#:d1cf34e481 to sa takie same pierscienie o ktorych wspomniano? Na prawde sie jeszcze nie znam, a nie chce spudłowac z zakupem ?

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Do landszaftów na początek wystarczy kit. Jeżeli masz wersję bez stabilizacji, raczej nie wychodź poza 35mm. Ze szkieł z bagnetem ef do fotografii typu close-up (takie pseudo makro, ale efekty ciekawe) sigma 70-300 APO makro, piszę oczywiście o niezbyt drogich obiektywach, które jednak dają frajdę fotografującemu. Pierścieni używasz, gdy chcesz wypełnić kadr tym, co fotografujesz, pokazać więcej szczegółów. Nie zniekształcają obrazu tak jak soczewki makro, ale łatwo o poruszenie, więc musisz zapewnić stabilne podparcie aparatu. To generalnie długi temat, na szczęście w sieci jest mnóstwo tutków i patentów jak co i z czym. Możesz przejrzeć galerie i zapytać userów " jak to jest zrobione"

Te pierścienie to takie o jakich mowa, sam używałem takiego samego zestawu jak w ogłoszeniu. Lepsze w prawdzie są te z metalowym bagnetem, ale tymi też dasz radę. Mam zresztą takie same. O szczegóły pytaj na pw.
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 08-04-2015 o 17:16

jeszcze wiele nauki przed toba...

i tyle w temacie

dziekuje za uwage.
    Jak zwykle elegancki i uprzejmy @B-mot .

--- Kolejny post ---

rada zeby zakupic m42 do macro jesli ma obiektyw kitowy jest idiotyczna...

... za rade zeby robic zdjecia dziekuje , ale watpie zebys robila wiecej niz ja. starcza mi czasu i na zdjecia i na pomiary.
    Jak ktoś nie ma kasy, to niestety, ale tylko M42.
    Można zrobić coś takiego, ale i znacznie lepsze.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Jaki m42 daje rade takie zdjecia zrobic?

Cytat Zamieszczone przez aurellie92 Zobacz posta
    Jaki m42 daje rade takie zdjecia zrobic?
    To prosty rosyjski Helios z pierścieniami pośrednimi. Mogą być bez przeniesienia automatyki. Robiłem na MF w LV w systemie "gibanym". Czyli trzeba łapać ostrość na LCD oddalając i przybliżając aparat.
    Uwaga na robale, bo niektóre mogą się wystraszyć .

Ale prawdziwe makro to jednak tylko z obiektywem macro. Może jakiś manualny Tamron za 700zł?
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów