Czy ktoś może mi powiedzieć "jak dużo" może być gorących pikseli w 20D lub 30D, przy naświetlaniu przez 2 minuty na ISO100, aby uznać to za zjawisko występujące "w normie"? Dznx.
Czy ktoś może mi powiedzieć "jak dużo" może być gorących pikseli w 20D lub 30D, przy naświetlaniu przez 2 minuty na ISO100, aby uznać to za zjawisko występujące "w normie"? Dznx.
Czy niejasno się wyraziłem? Chodzi mi o to, czy jest jakaś liczba gorących pikseli (dla podanych parametrów naświetlania) powyżej której możemy podejrzewać, że coś jest nie tak z matrycą?Zamieszczone przez FOTOGRAF
(należałoby też znać temperaturę matrycy)
Są gdzieś takie dane?
A może sam liczyłeś swoje gorące piksele - no to się pochwal ile wyszło, porównamy.
Niech sobie fotografuja dekielki i licza...
Tylko pytanie: ile normalnie robisz zdjec 2 minuty gdzie do obiektywu nie wpada zadne swiatlo?
No wlasnie.
Hoty i deady to sa problemem jak je widac na normalnych zdjeciach w normalnych warunkach zawsze w danym miejscu. A tak to tylko durne testy nie przekladajace sie kompletnie na rzeczywistosc.
...
Ja mam np. u siebie prawie cały rząd martwych pikseli, wyłażą szczególnie na ciemnych fotkach/przy podbitym ISO ... wiem, że wielu by się załamało, a mi to zwyczajnie zwisaZamieszczone przez KuchateK
Praktycznie mi to nie przeszkadza.
Ja tez jakiegos mam... Z tych niedobrychWylazi nawet na 1/60 i iso 800 (albo i jeszcze nizej). Pewnie jak by zrobic fote dekielka i poszukac to jeszcze bym cos znalazl. Tylko po co sie przejmowac?
![]()
...
Zero. Ale lubię robić zdjęcia 2-minutowe, kiedy do obiektywu wpada "jakieś" światło - bo to są zdjęcia nocne. A na zdjęciu mam konstelację ok. 25ciu kolorowych gwiazd (w jpeg 3504x2336pix). I po prostu się pytam, czy to olać bo to normalne, czy też te 25 hot pixeli @ 2 minuty to za dużo?Zamieszczone przez KuchateK
Co do martwych pikseli, to raczej ich nie mam![]()
Olej.
Każdy pewnie kilka znajdzie... mam i ja...
Co do martwych to też pewnie masz![]()
...
W tych samych. Więc puszkę dam do przemapowania, ale zanim baba z wąsami ją wymacaZamieszczone przez KuchateK
, to ja najpierw sam porządnie wymacam mój sprzęt przez te kilkanaście miesięcy gwarancji.
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP
Jak juz do gwiazd potrzebujesz to 25 troche za duzo jednakJa mam 7
![]()
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II