Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Białe oraz czarne elementy na zdjęciu z niebieskimi przebarwieniami

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Białe oraz czarne elementy na zdjęciu z niebieskimi przebarwieniami

Cześć. Od 2 dni mam problem z przebarwieniami niektórych czarnych i bardzo ciemnych elementów na zdjęciach na kolory od turkusowego do fioletowego. Zjawisko to występuje podczas fotografowania w pochmurną pogodę. Jedyne ustawienia jakie wprowadziłem od siebie to "styl obrazów" (5,1,1,0) oraz C.Fn II Redukowanie Zakłóceń - High ISO na 2:Mocny. Nie chcę mieszać w ustawieniach aby nie wejść w większe bagno dlatego zwracam się o pomoc. W linku jest dzisiejsze zdjęcie obrazujące mój problem. Parametr: ISO 200, 1/250, F5,6, Balans Bieli - Pochmurny Dzień.
    Pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez WaMNip ; 03-04-2015 o 20:12

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Białe oraz czarne elementy na zdjęciu z niebieskimi przebarwieniami

to sa slabosci optyki , nie za dobra rozdzielczosc i wystepuje aberacja chromatyczna , ale nie az tak wielka.
    to sie usuwa w obrobce:

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Białe oraz czarne elementy na zdjęciu z niebieskimi przebarwieniami

Aberracja chromatyczna. Poczytaj o tym i wszystko będzie jasne.

Pełne uzależnienie

przedpiścy mają rację - to wada obiektywu
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    przedpiścy mają rację - to wada obiektywu
    Może nie tyle :wada,
    Tylko jakość
    \Wiele starszych obiektywów tak pracuje.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Może nie tyle :wada,
    Tylko jakość
    \Wiele starszych obiektywów tak pracuje.
    nieskorygowana wada optyki jest wadą - wiem że to źle brzmi ale żadne okrągłe słowa tego nie zmienią.

choć czasem pewnych wad się nie koryguje i stają się wtedy zaletami ale chyba nie w tym przypadku.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-04-2015 o 20:20
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Akurat pechowo zalapales sie na tamronowski 18-200 , jeden z najslabszych ( a wlasciwie najslabszy) z superzoomow. Niemniej kosztuje tyle, ze i wyrzucic nie zal. Jak ci potrzebny w miare dobry superzoom to 18-250 HSM Macro Sigmy albo Tamronowski 18-270 PZD. Od razu zobaczysz roznice.

Uprawnienia umieszczania postów