Laik nie powinien kupowac uzywki. Latwo wtopic niemale pieniadze. Z reszta za 2K mozna kupic nowy aparat bijacy C60D czy 50D (ktory jest bez filmow) z gwarancja.
@zdebik według Ciebie jaki aparat nowy za 2k bije 50/60D ?
100D obrazkiem bije 50/60D. Nowy za ok 1900 zł z doskonałym kitem czyli 18-55 STM.
Mógłbym zapytać jeszcze na czym porównujecie zdjęcia? Ja znalazłem coś takiego i Canon 100D nie wypada jakoś wybitnie
Wyszukiwanie zaawansowane
Sugestię jakoby 100d rozstawiał po kątach 50/60d można między bajki włożyć. Ciekawe na jakich podstawach Adam71 wysnuwa tą teorię. Rodzaj zastosowanego obiektywu potrafi zrobić różnicę ale matryce w powyższych aparatach nie różnią się na tyle aby dostrzec zauważalną różnicę w jakości zdjęć. No może poza używalnymi wysokimi ISO, gdzie 50d rzeczywiście może trochę odstawać.
m4rtin nie szukaj złotego Gralla za 2 tys. i nie idź w kierunku sprzętowego onanizmu. Mam prawie 5 lat Canona 500d i uważam, że nadal robię kiepskie zdjęcia i zmiana aparatu na powiedzmy coś pokroju 70d nie zrobi ze mnie lepszego fotografa. Dużo praktyki i pokory przede mną.....
Kup cokolwiek (najczęściej pojawiające się propozycje) i szlifuj warsztat. Z czasem dokupisz to, co Ci będzie naprawdę potrzebne. Bez oglądania się na fora![]()
Ostatnio edytowane przez krzysztoff77 ; 06-04-2015 o 22:31
hahahahaha 100d bije 60dPOKAŻ MI TO PROSZĘ NA ZDJĘCIACH
SONY
Na pewno jest mniejszy i ma lepszy wyświetlacz, bardziej upchaną matrycę i nowszy procek, co wcale nie musi przekładać się na hi-teki w obrazkach, zresztą idąc tym tropem megapiksele i procesory robiły by zdjęcia. Do nauki, na początek jak najbardziej tak, zresztą każdy wymieniony w wątku nadaje się do nauki, nie o aparat tu chodzi. To tylko narzędzie. Efekty z pracy twórcy wątku, o to chodzi. Czy to będzie100, 500, 550, 40, 50, 60, nie ma na tą chwilę większego znaczenia.
A ja jeszcze tak wtrącę od siebie, że 100d jest mniejszy od innych canonów. W sklepie zdjęłam go z półki, żeby go sobie zobaczyć i to było takie pierwsze wrażenie. Że trochę nawet źle się go trzyma, bo jest taki malutki. To też ma znaczenie przy wyborze aparatu.