Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Używana lustrzanka za 2000zł (2015)

Domyślnie Odp: Używana lustrzanka za 2000zł (2015)

Poprzeglądałem naprawdę dużo i poczytałem i mój wybór ukierunkował się na Canon 550D + kit + Canon 40mm 2,8. Jak się nie zmieszczę cenowo to kupie Canona 500D
    Ostatnio edytowane przez m4rtin ; 05-04-2015 o 20:31

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Chyba wybrales najlepszy sposob na zmarnowanie 2K gz.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

używany 550d/600d to jakieś 1000zł używany naleśnik 550/600zl starczy jeszcze na 18-55 stm
    SONY

@zdebik masz na myśli że to słaby wybór, bo nie wiem czy to nie ironia?

Panowie mam pytanie jeszcze, na co zwracać uwagę przy zakupie używki lustrzanki?

1. Komentarze sprzedawcy na Allegro
    2. Ogólne zużycie wizualne
    3. Przebieg ok 10-15k (czy patrzy się na to czy można przebieg manipulować?)
    4. ... ?

Jak sprawdzić aparat po zakupie?
    Ostatnio edytowane przez m4rtin ; 05-04-2015 o 21:40

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
    Nowe obiektywy "kit" Canona z serii STM dają bardzo dobry obrazek, mają błyskawiczny, celny AF i dobrą stabilizację. Jedyną wadą może być słabe światło. Do krajobrazów nadają się idealnie, natomiast może być problem z portretem jeśli wymagane będzie solidne rozmycie tła. W każdym razie tych obiektywów skreślać nie można a już na pewno nie argumentem o rzekomej słabszej jakości obrazu.

Jeśli ma być lekkie i może być nowe to Canon 100D wydaje się być idealny. Ale w proponowanym budżecie tylko z kitem 18-55 STM. Jeśli w miarę lekka a dobra używka to wspomniany już Canon 500D. Ma kapitalną matrycę taką samą jak legendarny 50D, kosztować będzie jakieś 800-1000zł. A z obiektywów Tamron 17-50 bez stabilizacji albo Sigma 17-70. Ale raczej trudno będzie znaleźć taki gotowy zestaw, raczej osobny zakup aparatu i obiektywu.

Tom77 poleca Olympusy. Ja odradzam. Co prawda są małe ale Canon 100D mniejszy a 500D tylko nieco większy. System Olympusa już umarł a do tego większość z nich nie daje dostępu do formatu RAW. No i dynamika tych Olympusów była słabsza niż niejednego kompaktu.
    Olympus nie umarł. Teraz jest dobra pora na zakup. E-3, 12-60,14-54 chodzą w śmiesznych cenach jak na jakość którą oferują.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez m4rtin Zobacz posta

Panowie mam pytanie jeszcze, na co zwracać uwagę przy zakupie używki lustrzanki?

4. ... ?

Tu masz cytat z mojego wątku, odpowiadał kolega cobalt, gdy zadałem takie samo pytanie. Odpowiedź do dziś uważam za celującą.

..."Oprócz przebiegu migawki (shutter count), która może być wymieniona po 120 000 strzałów, można dodatkowo sprawdzić:
    - dokumenty zakupu aparatu. Jak nie ma faktury, czy paragonu i gwarancji z data sprzedaży, to można sporządzić umowę kupna sprzedaży.
    - stan powłok gumowych, czy nie są powycierane, lekko białe i nie odklejają się,
    - uchwyt w miejscu spustu migawki też sporo nam powie o przebiegu aparatu,
    - ikonki funkcji apartu, czy nie są powycierane,
    - stan obudowy, czy nie ma na niej głębokich śladów świadczących o uderzeniu aparatu w coś twardego. Małe ryski pewnie będą, ale to normalna sprawa.
    - można zrobić sobie fotkę nieba w słoneczny dzień na np f/27 - czy matryca jest czysta,
    - warto przyjrzeć się dokładnie wizjerowi (tzn matówce), czy patrząc przez niego nie ma zarysowań i pyłków. Czasami serwis twierdzi, że nie można takiego zabrudzenia usunąć i wymienia matówkę. A czasami młody fotoamator coś próbuje sam wyczyścić i dokładnie matówkę porysuje,
    - podnieść lustro, jak do czyszczenia, czy sensor matrycy nie jest porysowany. Czytałem na tym forum post speca, który czyści matrycę patyczkami z bawełną. Od tego typu fachowców nic nie kupujemy.
    - no i standardowo gniazdo karty pamięci i wszystkie pozostałe,
    - czy po włączeniu wyświetlacza górnego i ekranu LCD jest on równomiernie podświetlony.
    - czy aparat nie śmierdzi stęchlizna i grzybem, bo może ostatni gdzieś zanurkował.
    Oraz 100 innych szczegółów w/g własnego uznania. Najlepiej wybrać się na sprawdzenie aparatu z kimś, kto siedzi w tym już od kilku lat i przemielił kilka lustrzanek.
    A jak sprzedający robi się już czerwony i zaczyna toczyć pianę to znaczy, że należy zrobić przerwę w sprawdzaniu, a może nawet już zakończyć ."

550d lub 500d na początek w zupełności wystarczy,jeżeli chcesz się nauczyć fotografii, nie potrzebujesz nic lepszego. Poznasz też system, jego zalety i wady. Co zrobisz dalej? To już Twój wybór. Mam nadzieję, że nie zadasz pytania, co po 550/500d, że ten korpus i obiektywy dadzą Ci odpowiedź na pytanie, czego chcesz od fotografii. M.in. po to kupujesz aparat.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

@zdebik masz na myśli że to słaby wybór, bo nie wiem czy to nie ironia?
    Kup nowy aparat stac Cie. Dslr dobry ale nie serii dxxx. Brudna matowka, problemy z af'em. Obity, moze nawet po powodzi.

Za 2K mozesz miec nowy aparat bez lustra z lepsza matryca.

Dopiero zaczyna Awatar max5

Nie ma co się czaić by za chwilę kupować ponownie coś innego, z miejsca brać 50D solidny sprawdzony sprzęt i do tego na początek 18-55 STM szybki, cichy i ostry, bardzo fajny obiektyw, a że tani i kit tym nie ma co się sugerować.

Coś już napisał
    Miasto
    Śląsk

Zobacz co jest na forumowej giełdzie . Dopytaj a może to jest to czego szukasz

4. ... ?

Dodatkowo sprawdzasz numer seryjny:
    -na stronach typu stolencamerafinder, czy aparat nie został zgłoszony jako kradziony;
    - na stronie serwisu Canona, czy nie miał poważnej naprawy (tu w sumie widzisz tylko daty, jak długo pacjent przebywał w CSI, ale to też może dużo powiedzieć)
    No i spokojnie, używane sprzety bywają w naprawdę dobrym stanie
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów