Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Canon 500 d - wymiana?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 500 d - wymiana?

Witam serdecznie
    Jestem posiadaczem owego modelu, który pozostawia mi niedosyt jeśli chodzi o jakość obrazu. Posiadam do niego obiektyw 18-55 kicior + 50 mm 1.8.
    Zastanawiam się nad sprzedaniem body i dołożenia do czegoś lepszego. Oczywiście kusi pełna klatka, ale ceny odpychają ( i chyba musiałbym się pozbyć mojej 50tki tak? ).
    Co możecie polecić do 3 tys. za samo body z lepszym obrazkiem? Głównie fotografuje dzieciaki i jakieś eksperymenty w domu. Co sądzicie o 5D? Jakość byłaby lepsza ? Dość stara konstrukcja, ale w tych czasach to czasami zaleta a nie wada
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 500 d - wymiana?

Ja na Twoim miejscu nie pozbywał bym się body, tylko zakupił porządne szkło. Zainwestujesz w nową puszkę i co dalej ? Otóż nic.......... się nie zmieni.
    Porządny obiektyw da Ci z pewnością lepszy obrazek i niedosyt zniknie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Raczej mkll, chyba że znajdziesz 5d w co najmniej dobrym stanie. 50/1.8 zostaje, to mocowanie ef, kit ma ef-s, więc nie podepniesz. Parę piątek jest na interfoto, to sklep i komis foto, zadzwoń, pogadaj. Ale większe prawdopodobieństwo że znajdziesz mniej zmęczoną dwójkę. Pozdrawiam.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Ja na Twoim miejscu nie pozbywał bym się body, tylko zakupił porządne szkło. Zainwestujesz w nową puszkę i co dalej ? Otóż nic.......... się nie zmieni.
    Porządny obiektyw da Ci z pewnością lepszy obrazek i niedosyt zniknie
    To druga rozsądna opcja, zainwestuj w dobre szkło. Co fotografujesz?

Dopiero zaczyna

Fotografuje przeważnie dzieciaki i wycieczki z nimi związane Powiem tak swojego czasu zajmowałem się grafiką i zwracam może zbyt dużą uwagę na jakość zdjęć. Tylko zastanawia mnie jedno dlaczego raz zdjęcie wyjdzie ostre i jestem zadowolony, a kolejnych kilka jest tragiczne ( i nie mam na myśli szumów tylko piksele są dziwnie "rozlane" i detali zdjecia jest 0 ). Jest to wina obiektywu czy puszki? Ostatnio czytałem, że każdy obiektyw ma największą ostrość na jakiejś konkretnej przysłonie.
    W takim razie jakie szkło byście polecili do tego bo szczerze czytając o 5D wolałbym już zostać przy obecnym.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Sajmon92 Zobacz posta
    dlaczego raz zdjęcie wyjdzie ostre i jestem zadowolony, a kolejnych kilka jest tragiczne ( i nie mam na myśli szumów tylko piksele są dziwnie "rozlane" i detali zdjecia jest 0 ). Jest to wina obiektywu czy puszki?
    Jeśli nie wiesz dlaczego są "dziwnie rozlane" to na razie radziłbym się wstrzymać z zakupami, z czytaniem o aparatach i obiektywach, a proponowałbym poczytać trochę ogólnie o fotografii
    Zdjęcie może być "nie takie" (w uproszczeniu) z trzech powodów:
    - jakość obiektywu nie pozwala na odpowiednio ostre zdjęcia (tak, "ostrość" zależy od przysłony, im mniejsza liczba tym gorzej, maksimum w okolicy 8, możesz porównać dane EXIF swoich zdjęć)
    - czas naświetlania był zbyt długi w stosunku do ogniskowej, i zdjęcie jest poruszone (w czasach aparatów na film była zasada, że aby zrobić nieporuszone zdjęcie przy danej ogniskowej, to czas naświetlania powinien być nie dłuższy, niż 1/ogniskowa; w cyfrówkach też to ma zastosowanie, ale w Twoim przypadku ogniskową pomnóż x1.6 - stabilizacja obrazu IS pomaga, ale nie pomaga na poruszające się obiekty zdjęć)
    - obiektyw "nie trafił" w odpowiednie miejsce z ustawianiem ostrości, ustawił trochę przed, trochę za, i to, co powinno być najostrzejsze takie nie jest (żaden z Twoich obiektywów nie słynie z precyzji i dokładnego ustawiania ostrości, na 50/1.8 to może być bardziej widoczne przy małych wartościach przysłony = małej głębi ostrości).
    Jeśli nie będziesz wiedział dlaczego zdjęcia są nieostre, po zmianie sprzętu dokładnie takie same problemy mogą się powtórzyć, dlatego najlepiej byłoby zacząć od zidentyfikowania problemu, i dopiero potem poszukać rozwiązań, a nie szukać "na oślep".

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jesli wydasz 3000 pln na obiektyw nie zrobisz jakosciowo lepszych zdjec.

CXXX to trzecia liga
    CXX to druga liga
    CX to pierwsza liga
    Zapomniałeś o xxxxD, to byłaby okręgówka?

Mam nieco inne zdanie, nawet na trzycyfrowym body będzie wyraźna różnica jakości po zmianie 18-55 na np. T17-50/2.8 czy starą S18-50/2.8
    Tylko na razie nie wiemy, czy np. "rozmyte" fotki nie biorą się z 50/1.8 @1.8 z czasem 1/20s, a taki powód może się powtórzyć także z 5d III.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 03-04-2015 o 20:09

Pełne uzależnienie

Zapomniałeś o xxxxD, to byłaby okręgówka?
    fakt pominalem - to reprezentacja Polski. ;-)

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jak znam zycie to do wymiany jest nie puszka tylko operator
    a dlaczego nie ostre?
    nie widzac zdjec z exifem, to tez nie wiemy
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony Awatar trothlik

"po mojemu" wymiana szkła i operatora
    A na poważnie to lepsze szkło i "ćwiczyć, ćwiczyć i jaszcze raz ćwiczyć"
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Dopiero zaczyna

No to czas na wymianę operatora postanowione Okej panowie dziękuje nie zawracam już w takim razie głowy, idę poczytać coś o szkiełkach.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Sajmon92 Zobacz posta
    No to czas na wymianę operatora postanowione Okej panowie dziękuje nie zawracam już w takim razie głowy, idę poczytać coś o szkiełkach.
    zamiana szkla niczego nie poprawi w zakresie jakosci zdjec.
    w tym aparacie jest marny autofocus , on jest powodem ze raz aparat ustawia prawidlowo ostrosc , raz nie .
    jest niedosrojony AF , ale to skomplikowana operacja , trzeba do servisu - czy warto?
    jesli chcesz poczuc skokowy przyrost jakosci to rzeczywiscie kup c5mk2. jeden obiektyw juz masz na pierwsze zdjecia , jasli poczujesz ograniczenia , mozesz myslec o dalszych szklach.

nie ma najmniejszego sensu pakowania pieniedzy w drogie obiektywy , jesli af jest niskiej klasy a i matryca tez nie najwyzszych lotow.

cxxx to jednak najnizsza polka jakosciowa.

wyrazny przyrost jakosci da Ci oczywiscie przejscie na FF - przyzyjesz szczekoopad. kupujac drogi obiektyw do tego aparatu przezyjesz rozczarowanie - ze tyle kasy i nic to nie daje.

Obiektyw ktory potrafi dobrze rysowac juz masz 50 /1,8

w zasadzie zaden zoom nie bedzie rysowal lepiej ( poza otwarta przyslona oczywiscie ) - tzn ladujac mase kasy nie zobaczysz lepszej jakosci niz aktualnie z 50/1,8 i wcel nie bedzie lepiej z AF

zmien aparat, jesli chcialbyc wyraznie lepszej jakosci obrazowania.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów