No to Canonem 17-85 sobie nie poprawisz.
W zakresie 17-50 ze stałym światłem 2,8 masz: Canona 17-55, Sigmy 18-50 i 17-50, Tamrony i Tokinę 16-50.
Jeśli jaśniej, to już stałki.
No to Canonem 17-85 sobie nie poprawisz.
W zakresie 17-50 ze stałym światłem 2,8 masz: Canona 17-55, Sigmy 18-50 i 17-50, Tamrony i Tokinę 16-50.
Jeśli jaśniej, to już stałki.
kiedyś Canon, teraz Fuji
no to juz wiem.
zakres nie jest taki wazny......
zalezy mi przede wszystkim na jasnosci obiektywu i ostrosci zdiecia.
aberracje, winietowanie itp. niema znaczenia.
canon dla mnie troche drogo wychodzi (chociaz najbardziej bym chcial miec). tokina tez droga dla mnie...
zostaje tamr. i sig. co ostrzejsze i celniejsze...?????????????????????? takie moje pytanie!
najbardziej pasowala by mi sigma 17-70 , ale tam tez sie szybko przyslona przymyka i ostrosc slabsza.... czy mylę sie?
Ostatnio edytowane przez Kuba7.j ; 05-04-2015 o 00:10
Nie mylisz się, miałem jako pierwszy zamiennik kita.
Całkiem przyjemny zakres ogniskowych. Jasny na krótkim kocu, ale f4.5 na 70 mm --> tu mówię o pierwszej wersji tej sigmy która posiadałem.
Lepiej coś ze stałym światłem...
Do tysiąca zł wyboru za dużego nie ma...
co do tych dwóch co w tytule, z zasłyszanych informacji oraz przeczytanych testów ta sigma odpada w porównaniu z tamronem.
Podkreślam, że to to zasłyszane info, nie miałem w ręce ani jednego ani drugiego szkła, więc lepiej niech się wypowiedzą właściciele czy by je kupili jeszcze raz.
Na allegro duża większa szansa dostać tamrona VC jak i jego wcześniejsza wersję.
Jakiś czas temu chciałem kupić canona 17-55 2.8 albo sigme 17-50 2.8. a skończyłem z sigma 18-35 1.8.
Wszystkie te 3 obiektywy są warte swojej ceny i mogę je polecić, ale kosztują powyżej 1000zl.
W takim wypadku postarał bym się dozbierać do sigmy 17-50, wiele było o niej napisane, wiec nie trzeba powtarzać, może ktoś z forumowiczów chce sprzedać.
Szkło ostre, jak testowałem akurat nie bylo problemu z BF i FF, dosyć szybkie.
a z Tych wszystkich to w zasadzie teraz nie kupił bym żadnego, tylko zbierał dalej pod jasne szkło na FF/ albo FF![]()