Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 50 mm 2.5 macro AutoFocus

Mieszany widok

Domyślnie 50 mm 2.5 macro AutoFocus

Witam,

Chciałem na wstępie zaznaczyć że jestem tu nowy i w razie czego proszę o wyrozumiałość

Moje pytanie dotyczy autofocus'a w moim obiektywie macro, jest to mój pierwszy obiektyw tego typu i dlatego nie wiem czy coś z nim nie tak.
    Sprawa wygląda następująco kupiłem używany obiektyw, po podłączeniu do body teoretycznie wszystko gra ostrzy ładnie z bliska z daleka, ale problem pojawia się w momencie kiedy ostrością chcę przeskoczyć z 1:2 i wyostrzyć na obiekt znajdujący się 1.5m dalej po prostu niema reakcji... i chcąc wyostrzyć muszę to robić na 2 razy tj. najpierw na obiekt oddalony o kilka centymetrów , później kilkadziesiąt i dopiero docelowe 1.5m.
    Zdaję sobie sprawę że mogę to zrobić ręcznie, ale nie o to chyba chodzi w obiektywach z AF

Pozdrawiam i myślę że ktoś rozwieje moje wątpliwości co do wizyty w serwisie

Domyślnie Odp: 50 mm 2.5 macro AutoFocus

Cytat Zamieszczone przez wld Zobacz posta
    Witam,

Chciałem na wstępie zaznaczyć że jestem tu nowy i w razie czego proszę o wyrozumiałość

Moje pytanie dotyczy autofocus'a w moim obiektywie macro, jest to mój pierwszy obiektyw tego typu i dlatego nie wiem czy coś z nim nie tak.
    Sprawa wygląda następująco kupiłem używany obiektyw, po podłączeniu do body teoretycznie wszystko gra ostrzy ładnie z bliska z daleka, ale problem pojawia się w momencie kiedy ostrością chcę przeskoczyć z 1:2 i wyostrzyć na obiekt znajdujący się 1.5m dalej po prostu niema reakcji... i chcąc wyostrzyć muszę to robić na 2 razy tj. najpierw na obiekt oddalony o kilka centymetrów , później kilkadziesiąt i dopiero docelowe 1.5m.
    Zdaję sobie sprawę że mogę to zrobić ręcznie, ale nie o to chyba chodzi w obiektywach z AF

Pozdrawiam i myślę że ktoś rozwieje moje wątpliwości co do wizyty w serwisie
    A z jakim aparatem używasz tego obiektywu?
    Pytam, bo AF puchy też jest ważny. Konstrukcja obiektywu ma tyle lat, co system EOS stosowany jeszcze w aparatach na film 135.
    O ile jakość obrazka jest OK, to jednak AF odbiega na minus w porównaniu z nowymi konstrukcjami.
    AF potrzebuje trochę światła do idealnego trafienia w punkt. Jak AF w aparacie jest taki sobie i robisz na małych dziurkach, to niestety może być słabo.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale to wygląda tak jakby AF nie dawał rady ruszyć z jednego miejsca do prze ostrzenia na coś innego? Jeśli tak to imo zdycha AF
    SONY

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Niekoniecznie musi AF " zdychać", takie działanie może zależeć od jego parametrów ustawionych w aparacie. Dlatego pytanie o aparat jest na miejscu.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Sprawdź, czy AF ma włączoną funkcję szukania ostrości po utracie. C.Fn. III - 1.

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Sprawdź, czy AF ma włączoną funkcję szukania ostrości po utracie. C.Fn. III - 1.
    Dziękuję dobranoc, tak blisko a tak daleko byłem strzał w dziesiątkę, chodziło tylko o to jedno ustawienie.

PS. Obiektyw świetny jeśli chodzi o jakość/cena AF głośny, a szybki jak w 85 1.2 ale za te pieniądze polecam każdemu! Bardzo uniwersalne macro.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów