Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 96

Wątek: 5D mark III, czy warto za pięć 12?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: 5D mark III, czy warto za pięć 12?

W sumie bez problemu mozna kupic 5d3 za nieco ponad 9k z "prawego" źródła.
    W sklepie typu media markt to mozna kupowac filtry do kawy, ale tylko papierowe.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Również szum odczytu
    Na ISO 100 (200, 400 800 1600) 5D2 ma mniejszy szum odczytu

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

A skad wiesz?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jesli chcesz kupic 5D3 to czekaj na premiere 4 - powod jest jeden, tansze body. 4 bedzie kosmicznie droga.

Ale jesli kasa to nie problem kup sobie 1DX mk.2 bedzie jeszcze lepszy.

Kup 5D3 i juz bedziesz robil. Wyjdzie 4 i sie spodoba to trojke pogonisz i kupisz 4. Pare groszy dolozysz ale bedziesz mial cos teraz.

Cytat Zamieszczone przez Hepta Zobacz posta
    Witam,

Mam ogólne pytanie o Waszą opinię na temat zakupu 5D mark III. Więc tak, obecnie można kupić 5D za 10999 - 1200 cashback, w ramach promocji zwracają. Już nawet raz za lampę dostałem, więc faktycznie działa. Więc wychodzi korpus za 9.800. No ale ma już 3 lata, więc wszyscy czekają na mark IV. Ale niektórzy mówią, że nie będzie mark IV bo Canon jeszcze niczego nie robił mark IV, wiec może być coś innego. Pojawiły się 5Ds i sr ale dla mnie to mają za dużo pikseli trochę, bo 1 zdjęcie gdzieś czytałem, że ma ok. 60mb, a to już problem i z miejscem do przechowywania i z obróbką. Może obróbka jeszcze jakoś pójdzie ale trochę mi się wydaje, że to przesada. W sklepie powiedzieli mi, że mark IV ma kosztować więcej niż 5Ds bo ma mieć nagrywanie 4K, co pewnie będzie prawdą, tylko, czy matrycę zrobią w takiej rozdzielczości jak 5Ds to nie wiem, bo do 4k nie jest taka potrzebna. Z piętnastej strony myślę sobie, że może tego 5Ds używać na mRAW, ale czy wtedy jest sens kupować taki aparat i nie robić na maksymalnej rozdzielczości? 5D mark III w Media Markcie i Saturnie już mieć nie będą, znaczy się wycofują ze sprzedaży, być może więc nabędę jedną z ostatnich sztuk. Powiedziałem sobie kilka lat temu, kiedy kupiłem kamerę będącą na rynku już 2-3 lata, że więcej nie kupię starego sprzętu, bo ten nowszy ma od razu lepsze parametry. A jeszcze sobie myślę, że może przecież sprzedam w razie czego i kupię tego IV jak już będzie dostępny i trochę cena się ustabilizuje po premierze. Myślicie, że jest sens iść w 5DIII teraz?
    Jak już wcześniej zauważył @bober5264 Canon wypuścił 1D mkIV.
    Czy warto kupić 5DmkIII, czy czekać na IV to już jest zaklinanie przyszłości, bo nie wiemy w jakim kierunku pójdzie nowy aparat - lepsze video, czy może coś innego.
    Nowy 5Ds kosztować będzie około 15 000zł. A jak przewidujesz, że 5DIV będzie jeszcze droższy to zakup 5DIII i przesiadka na mkIV (ze stratą przy sprzedaży) to już robi się dość drogo i wychodzi prawie 1DX .
    Co do wielkości pliku, to znajomy kupił ostatnio Nikona D800 i przy matrycy 36Mpx jedno zdjęcie waży średnio około 50MB. PC wymaga dobrego procka.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

niektórzy mówią, że nie będzie mark IV bo Canon jeszcze niczego nie robił mark IV

Zrobił. C 1dmklV.

Ja fotografuję dla siebie i dla przyjemności.
    Każdy fotografuje dla przyjemności, czy ma z tego kasę, czy nie. Chodzi o to, co konkretnie fotografujesz. Portrety, architektura, makro? Dużo tego. Aparat to nie tylko matryca, więc rozpływając się nad plastyką obrazu pamiętaj o takich m.in. sprawach jak szybki i celny af. A jedno i drugie jest chwalone przez użytkowników 5dmklll . Twoja decyzja, możesz czekać na nowości, lub kupić puchę i robić, to co lubisz.

Pewnie nie potrzebuję nic lepszego niż 5DIII
    Napiszę w ciemno: pewnie nie. I wystarczy Ci na dłuuugo.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    znajomy kupił ostatnio Nikona D800 i przy matrycy 36Mpx jedno zdjęcie waży średnio około 50MB
    ...a jak by chciał zapisać w tif?

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Jesli chcesz kupic 5D3 to czekaj na premiere 4 - powod jest jeden, tansze body. 4 bedzie kosmicznie droga.

Ale jesli kasa to nie problem kup sobie 1DX mk.2 bedzie jeszcze lepszy.
    No nie, tyle żeby kupić 1DX to nie mam jednak. Poza tym gdzie bym miał nosić takiego potwora. 5D już waży konkretnie.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A skad wiesz?
    Idź zajrzyj ponownie do linka, który podałeś

Jeszcze jedna sprawa to cena. Teraz 5D III mozna kupic za $2500.00 nowy. To jest naprawde niesamowity aparat.

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów