Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 96

Wątek: 5D mark III, czy warto za pięć 12?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: 5D mark III, czy warto za pięć 12?

Cytat Zamieszczone przez Hepta Zobacz posta
    Ja zdecydowanie wybrałem Canona, mam parę obiektywów i też odpowiadają mi aparaty, znam układ przycisków, co, gdzie się przestawia itd. Poza tym jest bardzo popularny, więc łatwiej o pewne rzeczy, czy płynniejszy rynek jest na Canona.

--- Kolejny post ---

To znaczy 5DIII polecasz. Ja wiem, że na pewno jest to super aparat, kwestia tylko, czy warto wydać 10k, skoro niedługo będzie pewnie spory przeskok (bo między mkII, a mkIII gigantycznego nie było) i wtedy będzie pewnie żal. Ale też z trzeciej strony to 5Ds niby są ale ich nie ma Canon ma chyba trochę problemów z produkcją nowych aparatów od momentu ogłoszenia.
    Mam 5D3.... i zastanawiam się, co (musiałby mieć) musiałoby być lepszego w następnym body bym go kupił/zmienił.
    Ważne dla mnie nie są cechy/funkcje papierowe ale takie które :
    - mnie ułatwiają życie
    - dają lepszy obraz obserwowany na ekranie bądź na wydrukach do wymiaru około 100cm x 80cm
    w obszarze zdjęć które robię.

Np. dużo robię zdjęć w podróży, na stałe mam podpięty (GPS) GP-E2, jego wbudowanie w body byłoby (jak i WiFi) zachętą.
    Matryca 50Bpix ale przy max ISO 6400 nie jest dla moich celów argumentem, nie będę robił bilbordów.

Na logikę to trzeba chyba zacząć od Specyfikacji Wymagań, co potrzebujesz (i czy to wykorzystasz) do Twojego focenia a dopiero potem szukać puszki pod te wymagania.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Tak off topic. Zapewne wszyscy Ci to mówią, ale te zdjęcia robią Wrażenie.
    nie jestem tworca rzeczywistosci , ja ja tyko sfotografowalem , wiec pozwalam do woli kopiowac .
    znajduje te prace na roznych servisach komercyjnych , ludzie reklamuja jako wlasne . mnie to nie przeszkadza.
    na 087 , 088 mam podpisana specjalna umowe z zarzadca tego obszaru rzeczywistosci , wiec dlatego ten wyjatek.

uzasadnienie logiczne jest proste.
    poniewaz pokazuje anonimowo , wiec nie ma znaczenia pod jak ksywa sa pokazywane , moze byc prawdziwe nazwisko dowolne.

Poniewaz za miejsce na serverze place , wiec jesli ktos kopiuje i pokazuje u siebie , to te prace sa tam prezentowane dla mnie za darmo .
    jesli sie komus uda dostac zlecenie czyli cos tam zarobi , tzn ze ma to sens. Czyli same korzysc dla wszystkich :-))

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Ja uważam że warto kupić za pięć 12. Sam tak zrobiłem z 7Di 5DIII - przecież chodzi o robienie zdjęć, a nie wyścig sprzętu. A model "schodzący" zawsze tanieje.
    Natomiast nie polecam zakupów w polskiej sieci dystrybucyjnej, bo jest dużo drożej niż np. w Niemczech. Są sklepy internetowe, które sprowadzają nowy sprzęt dużo taniej - masz gwarancję, sprzęt taki sam jak u nas, a taniej.
    Swojego 5DIII kupiłem z McFoto, pod koniec ubiegłego roku - cena była sporo niższa niż w Polsce, a aparat jest (dla mnie) świetny i niczego "bardziej mądrzejszego" mi nie potrzeba.
    Nowości kuszą większymi możliwościami, dodatkami (nie dla wszystkich ważnymi), a prawda jest taka, że i tak te bajery w ogólnym rozrachunku nie mają aż takiego znaczenia i często są po prostu niewykorzystywane. Przynajmniej tak jest u mnie.
    5DIII ma wszystko co potrzeba żeby cieszyć się fotografią i robić fantastyczne zdjęcia

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez cheng13 Zobacz posta
    Ja uważam że warto kupić za pięć 12. Sam tak zrobiłem z 7Di 5DIII - przecież chodzi o robienie zdjęć, a nie wyścig sprzętu. A model "schodzący" zawsze tanieje.
    Natomiast nie polecam zakupów w polskiej sieci dystrybucyjnej, bo jest dużo drożej niż np. w Niemczech. Są sklepy internetowe, które sprowadzają nowy sprzęt dużo taniej - masz gwarancję, sprzęt taki sam jak u nas, a taniej.
    Swojego 5DIII kupiłem z McFoto, pod koniec ubiegłego roku - cena była sporo niższa niż w Polsce, a aparat jest (dla mnie) świetny i niczego "bardziej mądrzejszego" mi nie potrzeba.
    Nowości kuszą większymi możliwościami, dodatkami (nie dla wszystkich ważnymi), a prawda jest taka, że i tak te bajery w ogólnym rozrachunku nie mają aż takiego znaczenia i często są po prostu niewykorzystywane. Przynajmniej tak jest u mnie.
    5DIII ma wszystko co potrzeba żeby cieszyć się fotografią i robić fantastyczne zdjęcia
    Zazdraszczam Dla mnie taki większy zakup przeważnie zawsze łączy się z "bólem". Patrzyłem na B&H ale oni w "body only" umieszczają jeszcze 10 dodatków. Niby mimo wszystko cena 2500 dolarów, ale przy takim kursie dolara to się nie opłaca zupełnie, poza tym w Polsce nie ma problemu z fakturą i odliczeniem vatu. Sprawdzę ten McFoto.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Na logikę to trzeba chyba zacząć od Specyfikacji Wymagań, co potrzebujesz (i czy to wykorzystasz) do Twojego focenia a dopiero potem szukać puszki pod te wymagania.
    Ja bym chciał mieć FF, żeby w pełni wykorzystać obiektywy, które mam albo mam zamiar kupić, mieć lepszą jakość zdjęć, nie pogardzę nagrywaniem filmów, w czym 5D jest dobry. Podobnie jak Ty cieszyłbym się i mam nadzieję cichą, że może mkIV będzie miał wbudowany gps, wifi akurat dla mnie nie jest argumentem, mam teraz i korzystałem raz dla zabawy żeby zrobić zdjęcie aparatem korzystając z aplikacji na telefonie. Zrobiłem i na tym się zakończyło używanie wifi. Kolega Bechamot pisał o 6D, który też ma FF, ale w sumie mam 70D i sobie cenię, więc wolałbym chyba większy skok.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    dzisiaj nie ma rzeczywiscie argumentu za zakupem c5mk3.
    aparat jest ok . ale nieproporcjonalnie drogi.
    matryca wlasciwie o jakosci obrazowania sprzed 7-iu lat ( jak w c5mk2/ 1ds mk3)
    stosunek jakosc obrazowania / cena jest raczej niekorzystny porownujac do niektorych modeli N lub S.

dzisiaj zasadniczym staje sie pytanie o wybor systemu?
    jesli zdecydujesz sie na C , to mamy aparat o b dobrym stosunku jakosc / cena - jest nim c6d - strzal w dziesiatke canona.

jesli za mniejsze pieniadze chcesz miec lepsza jakosc to aktualnie jednak N.

Ja zawsze chwale C , gdyz jest swietny , ale inne sa jednak w zakresie jakosci obrazu jeszcze lepsze a przy tym tansze.

Studio shot comparison: Digital Photography Review

Jak na siedmioletniego starca to radzi sobie zupełnie przyzwoicie, a w przypadku mory to kładzie N na łopatki IMO. Największym bólem mkIII jest fakt, a raczej świadomość, że z N i S można wyciągnąć 4EV z cieni bez bandingu. Co do absurdalnej ceny: 5dmkII kosztował w granicach 8k, wiec nie rozumiem dlaczego następca z dłuuugo wyczekiwanym porządnym Afem wydaje się drogi. Fakt obecnie na rynku, do codziennych pstryków, 6D jest bezkonkurencyjny. MkIII to wół roboczy dla reporterów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

No ale ma już 3 lata, więc wszyscy czekają na mark IV. Ale niektórzy mówią, że nie będzie mark IV bo Canon jeszcze niczego nie robił mark IV,
    To nieprawda.

BTW:
    5DmkIII dużo lepiej sprawuje się w filmie niż 6D więc jeśli to ważne to należy to wziąć pod uwagę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

kto to są wszyscy? oprócz ciebie?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    dzisiaj nie ma rzeczywiscie argumentu za zakupem c5mk3.
    aparat jest ok . ale nieproporcjonalnie drogi.
    matryca wlasciwie o jakosci obrazowania sprzed 7-iu lat ( jak w c5mk2/ 1ds mk3)
    Chyba jednak przesadzasz. Na niskich ISO pewnie, że jest podobnie, nic tam się specjalnie nie poprawiło a niektórzy uważaja, że 1ds3 był nawet lepszy. Ale to nie sa te same matryce. Np. tutaj "pisze", że wydajności kwantowe tych matryc to 29, 31 i 59%. Również szum odczytu i pojemność piksela ma 5d3 najlepsze z tych trzech. No ale może te parametry sa nieistotne dla IQ...

Sensorgen - digital camera sensor data
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Nie ma sensu kupowac 5d3. Zapewne nie ma tez sensujuz kupowac 5d4 gdy i jezeli sie pojawi, bo pewnie jak zwykle nic nie wniesie (bo pprzecież zaden nowy model canona nic nie wnosi). Lepiej czekac na 5d5 lub 3d, ale 3d to tez nie mark I tylko przynajmniej mark II.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

A cena jest teraz taka jak kiedyś 5dc albo 6d.
    Z lewego źródła nawet poniżej $2000.

Canon EOS-5D Mark III Digital SLR Camera Body
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów