Witam,
Mam ogólne pytanie o Waszą opinię na temat zakupu 5D mark III. Więc tak, obecnie można kupić 5D za 10999 - 1200 cashback, w ramach promocji zwracają. Już nawet raz za lampę dostałem, więc faktycznie działa. Więc wychodzi korpus za 9.800. No ale ma już 3 lata, więc wszyscy czekają na mark IV. Ale niektórzy mówią, że nie będzie mark IV bo Canon jeszcze niczego nie robił mark IV, wiec może być coś innego. Pojawiły się 5Ds i sr ale dla mnie to mają za dużo pikseli trochę, bo 1 zdjęcie gdzieś czytałem, że ma ok. 60mb, a to już problem i z miejscem do przechowywania i z obróbką. Może obróbka jeszcze jakoś pójdzie ale trochę mi się wydaje, że to przesada. W sklepie powiedzieli mi, że mark IV ma kosztować więcej niż 5Ds bo ma mieć nagrywanie 4K, co pewnie będzie prawdą, tylko, czy matrycę zrobią w takiej rozdzielczości jak 5Ds to nie wiem, bo do 4k nie jest taka potrzebna. Z piętnastej strony myślę sobie, że może tego 5Ds używać na mRAW, ale czy wtedy jest sens kupować taki aparat i nie robić na maksymalnej rozdzielczości? 5D mark III w Media Markcie i Saturnie już mieć nie będą, znaczy się wycofują ze sprzedaży, być może więc nabędę jedną z ostatnich sztuk. Powiedziałem sobie kilka lat temu, kiedy kupiłem kamerę będącą na rynku już 2-3 lata, że więcej nie kupię starego sprzętu, bo ten nowszy ma od razu lepsze parametry. A jeszcze sobie myślę, że może przecież sprzedam w razie czego i kupię tego IV jak już będzie dostępny i trochę cena się ustabilizuje po premierze. Myślicie, że jest sens iść w 5DIII teraz?