Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 90

Wątek: Canon EF 24-70 f2.8L II a EF 24-105 f4L

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Odp: Canon EF 24-70 f2.8L II a EF 24-105 f4L

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    opowiadasz bajeczki jakbym wczoraj kupil sobie aparat.
    Niby w którym miejscu zaczyna się ta bajeczka a gdzie kończy? To są fakty, nie żadna bajka. Standard nie oznacza w żadnym wypadku nudy i braku atrakcyjności. Tak jak coś zwyczajnego i codziennego jej nie oznacza.

50mm odpowiade w przyblizeniu takiej perspektywie ( kat widzenia na FF) , jaka postrzgaja nasze zmysly - jestesmy wiec do niej przyzwyczajeni na codzien. Oznacza to, ze nie jest takie postrzeganie czyms niecodziennym - a wiec czyms atrakcyjnym. Bo skoro codzienne , zwyczajne , to tym samym nie atrakcyjne - to sie wyklucza.
    To właśnie jest bajka. Kilka pierwszych lepszych przykładów:
    1) Masz piękną żonę, którą widzisz codziennie. To standard,że ją masz i standard, że ją widzisz codziennie. Czy to oznacza,że nie jest ona atrakcyjna? Nie.
    2) W Polsce jeździmy po prawej stronie drogi. To standard. Czy to oznacza,że jazda po lewej stronie jest atrakcyjna? Nie. Nie wierzysz to spróbuj i sam się przekonaj.
    3) Człowiek widzi w kolorze i to standard- czy to oznacza, że kolorowe zdjęcia są nudne i lepiej być daltonistą bo to jest atrakcyjne? Bzdura.

Dobrze, że istnieją standardy. Np. dotyczące jakości produktów, obsługi klienta, opieki medycznej, warunków świadczenia gwarancji - czy są one nieatrakcyjne? Oczywiście, że są atrakcyjne i pożądane.

Po prostu nie rozumiesz słowa standard. Standard to nie jest nuda. Standard to norma. Odchylenie od normy często nie jest pożądane, bo normy z czegoś wynikają. Taka 50tka na przykład odwzorowuje świat "standardowo" i dla mnie to jest super. Jakoś nie zauważyłem ludzi chodzących w okularach zniekształcających obraz bo to jest atrakcyjne, za to mnóstwo osób zachwyca się światem takim jakim jest bez szkiełek i zniekształceń geometrii.
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 02-04-2015 o 15:41
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Skoro taka uniwersalna(50ka) to dlaczego nigdy nie pada jako propozycja w wątku "Jaki uniwersalny obiektyw kupić?"?
    Dlaczego dobre kompakty stało-ogniskowe mają zakres 35-40 a nie te wspaniałe 50mm ?

Żyjemy w świecie Big Brothera i standardowa fotografia już tak dobrze się nie sprzedaje. Grunt to szokować i kreować rzeczywistość .
    Ostatnio mamy modę na B&W zdjęcia. Bo Ida odniosła sukces.
    Masowo zaczynają się pojawiać czarno-białe zdjęcia sportu. Osobiście mnie to śmieszy i kojarzy mi się z fotkami zamieszczanymi na WWW po śmierci zawodnika.
    Ale np B&W w reportażu ulicznym to już jest całkiem inny temat.

Wracając do ogniskowej 50mm na FF to całkiem dobry pomysł na początek (na pierwszy obiektyw) jak ktoś nie musi zmieniań ogniskowej co ułamek sekundy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Skoro taka uniwersalna(50ka) to dlaczego nigdy nie pada jako propozycja w wątku "Jaki uniwersalny obiektyw kupić?"?
    Dlaczego dobre kompakty stało-ogniskowe mają zakres 35-40 a nie te wspaniałe 50mm ?
    Bo kompakty mają maleńkie matryce i tu pewnie lepiej spisuje się 35mm.
    50mm nie jest popularne, bo tę ogniskową ludzie wola w uniwersalnych zoomach 17-55 lub 24-70mm. Ale jak ktoś używa stałek, to przeważnie 50mm ma na stanie.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

W dzisiejszych czasach do standardu bliżej chyba 35-ce niż 50-ce. Przez wielu 35mm jest traktowana jako najbardziej uniwersalna ogniskowa. A jak chcesz wąski portret robić, to na pewno 135, a nie 50 ...

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Bo kompakty mają maleńkie matryce i tu pewnie lepiej spisuje się 35mm.
    ekwiwalent..

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    ekwiwalent..
    No to pewnie chodzi o zastosowanie kompaktów. Imprezy, zdjęcia w pomieszczeniach i wszędzie tam, gdzie chcemy mieć aparat w kieszeni żeby szybko zrobić zdjęcie typu byłem tam, albo tak się bawiłem.
    www.cobalt.fr.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

No to pewnie chodzi o zastosowanie kompaktów. Imprezy, zdjęcia w pomieszczeniach i wszędzie tam, gdzie chcemy mieć aparat w kieszeni żeby szybko zrobić zdjęcie typu byłem tam, albo tak się bawiłem.
    Pewnie dlatego jak sobie zerkniesz na ankietę dotyczącą najchętniej używanej ogniskowej przy reportażu ślubnym na pierwszym miejscu znajdziesz 35 mm. Chłopaki pewnie walą małpkami, a młodzi wiedzą, że "tu byłem"
    Ostatnio edytowane przez radiki ; 02-04-2015 o 16:32

W sporcie najczęściej używana ogniskowa to 200 i 300 mm. I co z tego.
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar RTSiak

oczywiscie masz polskie teorie , ktore sa lepsze i jedyne sluszne .
    wchodze na twoja strone i widze jakies 90% zdjec to teleobiektyw.
    dojechalem do holandii , ale bol oczu nie pozwala dalej , moze jakies na 50 mm sie znajdzie.
    popracowalbym najpierw nad kolorem , a pozniej sie stawial ( czytaj -szukal zaczepki) - bo masz sporo do poprawy.
    ocho chyba urazilem ego... sory ale nie zostaniesz moim wzorem do nasladowania... pomijajac fakt ze wiekszosc zdjec jest tam sprzed 3/4/5 lat, ba! nawet z Pentaxa! to powiem tlyko ze wszystkie ktore nie byly robione dlugim szklem (czyli wszystko po za sportem) sa z 35mm na aps-c wiec przelicz sobie jaki ekwiwalent to daje na FF...

ale juz pomijajac te durne przepychanki to fakt jest taki ze przez lata powielana byla i jest opinia ze na FF to 50mm jest standardem (ja wole jako standard 35tke), z 2 strony masy kupuja zumy bo sa wygodniejsze, w niektorych sytuacjach niezastapione, w repo takiej czy innej najpopularniejsze sa wlasnie 24-70 (+16-35) i 24 + 35, chociaz czasami spotyka sie ludzi z 50tkami ale jakos jakby rzadziej niz z pozostalymi wymienionymi

Yaru ja krecilem nosem kiedy mialem 7d, od kiedy sie go pozbylem swiat stal sie piekniejszy ;]

BartasPL uzywales tego tamrona ? faktycznie taki dobry ? od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zmiana mojego 24-105 na cos jasniejszego tylko ciagle bije sie z myslami czy 35/1.4 czy cos w okolicach tego tamrona (27-70II odpada zw na cene)

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

W sporcie najczęściej używana ogniskowa to 200 i 300 mm. I co z tego.
    Odniosłem się do: " Imprezy, zdjęcia w pomieszczeniach". Nie miałeś chyba na myśli sportów halowych? . Skaczesz z tematu na temat.

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów