Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 90

Wątek: Canon EF 24-70 f2.8L II a EF 24-105 f4L

Domyślnie Odp: Canon EF 24-70 f2.8L II a EF 24-105 f4L

Cytat Zamieszczone przez ryba_ryba Zobacz posta
    Jeżeli jasność 4 zadawala - to proponuje 24-70/4 IS
    Mam go od kilu miesięcy, jestem bardzo zadowolony: bardzo dobra ostrość na całej klatce, makro, ładna plastyka zdjęć, stabilizacja (czasem przydatna). Miałem 24-70/2,8 - zdecydowanie wole 4
    I nic w tym dziwnego, bo dużo obiektywów 24-70/2,8 wer.I to mydlane szkła. Przy których Sigma 17-50/2,8 wymiata.
    Ale jak ktoś trafi na ostrą sztukę, to wie co ten obiektyw potrafi.
    Oczywiście C 24-70/2,8 wer.II to już całkiem inny obiektyw i nie ma nic lepszego w tym przedziale ogniskowych.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    o ile dla analogu czy FF nie jest to ogniskowa szczegolnie atrakcyjna , to jednak dla aps -c byl to lekki portrecik , zastosowanie jest.
    Dlaczego wciąż pokutuje przekonanie,że 50mm jest nieatrakcyjne czy nijakie? Ciągle ktoś to powtarza i powtarza do znudzenia. Aż bzdura powoli staje się prawdą. Jest nijakie i nieatrakycjne bo nie zniekształca? 15mm czy 200m jest lepsze? Bez sensu kompletnie. 50mm na FF to jest standard, klasyka, superuniwersalna ogniskowa. Można zrobić nią praktycznie wszystko:

-ciasny portret,
    -portret grupowy,
    -makro,
    -detal,
    -krajobraz,
    -architekturę,
    -street,
    -doskonale nadaje się do fotografii niemowlaków i dzieci (brak zniekształceń, mała odległość ostrzenia, kąt widzenia),
    -zdjęcia produktowe.

Pokaż mi drugą tak uniwersalną ogniskową.

Poniżej wykres ze strony Kena Rockwella dotyczący przydatności ogniskowych vs cena & ciężar & waga.
    i cały artykuł

"Brak atrakcyjkności" 50mm wynika nie z ogniskowej, ale z braku wyobraźni.
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 02-04-2015 o 13:42
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Nie wiem jakie 24-70/2.8 v I mieliście, moją jest ostra od pełnej dziury, celna i szybka ( czasami ma jedynie problemy z poprawnym ustawieniem ostrości na szerokim kącie w sytuacji gdy obiekt jest blisko "tła" - ale to są rzadkie przypadki ), szkło pancerne, na lata... największa wadą jest jego masa i rozmiar, chociaż od jakiegoś czasu głównie używam stałek tego kloca się nie pozbędę.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Dlaczego wciąż pokutuje przekonanie,że 50mm jest nieatrakcyjne czy nijakie? Ciągle ktoś to powtarza i powtarza do znudzenia. Aż bzdura powoli staje się prawdą. Jest nijakie i nieatrakycjne bo nie zniekształca? 15mm czy 200m jest lepsze? Bez sensu kompletnie. 50mm na FF to jest standard, klasyka, superuniwersalna ogniskowa. Można zrobić nią praktycznie wszystko:

"Brak atrakcyjkności" 50mm wynika nie z ogniskowej, ale z braku wyobraźni.
    opowiadasz bajeczki jakbym wczoraj kupil sobie aparat.

50mm odpowiade w przyblizeniu takiej perspektywie ( kat widzenia na FF) , jaka postrzgaja nasze zmysly - jestesmy wiec do niej przyzwyczajeni na codzien. Oznacza to, ze nie jest takie postrzeganie czyms niecodziennym - a wiec czyms atrakcyjnym. Bo skoro codzienne , zwyczajne , to tym samym nie atrakcyjne - to sie wyklucza.
    to nie ma nic wspolnego z zawartoscia tresciowa obrazu - a raczej z forma plastyczna.
    50-ka na FF chcac sfotografowac np twarz wymaga zbyt bliskiego podesjcia , wystepuja problemy proprcji odwzorowania , dla aps -c jest juz lepiej.
    Przyblizenie tez niezbyt silne , aby stosowac dla zbyt oddalonych obiektow.
    dla FF - jest uznawana za standardowa ogniskowa - a przeciez jesli standard to nie wyjatkowosc czyli atrakcyjnosc.

Jesli w PRL standardem byl maly fiat , to byl on mniej atrakcyjny od np malego daihatsu , ktory byl rzadkoscia.

ps.
    mysle , ze komus z bujna wyobraznia wystarcza kawalek czystej kartki papieru, zeby dopatrzyc sie tam wszystkiego - ba w ogole nie jest potrzebna jakakolwiek kartka , jakikolwiek obiektyw , jakikolwiek aparat.

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Dlaczego wciąż pokutuje przekonanie,że 50mm jest nieatrakcyjne czy nijakie? ...
    Pierwsze słyszę. Ogniskowa 50mm to idealny obiektyw standardowy dla FF.
    Chyba mylimy jego atrakcyjność ze zwykłym efekciarstwem szerokich kątów .
    Jak ktoś lubi być dobrze zdeformowany to najlepiej używać 16-35mm.
    Dla mnie 50mm (w przypadku FF) jest OK, ale już do portretu lepiej wybrać 100 lub 135mm.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    To niestety nie moje słowa.
    Faktycznie, coś nie poszło. Przepraszam, jeśli to przeze mnie.

--- Kolejny post ---

Dziękuję raz jeszcze za wszystkie odpowiedzi. To moje pierwsze kroki na tym forum i cieszę się, że można liczyć na tak obszerne informacje od Was.

Uzależniony Awatar RTSiak

Bechamot i jego mongolskie teorie :O

Wracając do 24-105 to chyba trafiłem tak samo jak Yaru z 24-70 na jakąś ''wadliwą'' sztuke bo kurde ostra i na 24 i na 105.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta

Wracając do 24-105 to chyba trafiłem tak samo jak Yaru z 24-70 na jakąś ''wadliwą'' sztuke bo kurde ostra i na 24 i na 105.

oczywiscie masz polskie teorie , ktore sa lepsze i jedyne sluszne .
    wchodze na twoja strone i widze jakies 90% zdjec to teleobiektyw.
    dojechalem do holandii , ale bol oczu nie pozwala dalej , moze jakies na 50 mm sie znajdzie.
    popracowalbym najpierw nad kolorem , a pozniej sie stawial ( czytaj -szukal zaczepki) - bo masz sporo do poprawy.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta

Wiesz inni zawsze wiedzą lepiej.... czy masz dobry obiektyw czy może nie do końca sprawne oczy....
    reasumując mój sprzęt mi nie przeszkadza w osiąganiu zadowalających mnie rezultatów, nie jojcze, nie udowadniam że moje jest mojsze, nie narzekam bo nie mam na co, może jednie mogłoby to wszystko trochę mniej ważyć.
    Ostatnio edytowane przez Yaru ; 02-04-2015 o 15:17

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Wiesz inni zawsze wiedzą lepiej.... czy masz dobry obiektyw czy może nie do końca sprawne oczy....
    reasumując mój sprzęt mi nie przeszkadza w osiąganiu zadowalających mnie rezultatów, nie jojcze, nie narzekam bo nie mam na co, może jednie mogłoby to wszystko trochę mniej ważyć. :P
    oczywiscie tak jest

na tym forum jest stytystyka uzywania obiektywow , gdzies widzialem , nie potrafie teraz znalezc.
    trzebaby odroznic pomiedzy aps a ff.
    nie jestem przekonany, ze dla FF 50 ka plasuje sie wysoko w tym zestawieniu .

Gdzies przegladelm jakies statystyki - 50-ki naleza do rzadziej uzywanych .
    raczej 35 - o ile pamietam najczesciej i ok 80-100 mm.
    nie ma co ulegac obiegowym opiniom .

najlepsza ogniskowa nie istnieje - ta jest najlepsza , ktora uda nam sie uzyskac pozadany cel.
    raz bedzie to ogniskowa X innym razem Y .
    Oczywiscie mam 50-ke , ale na FF to rzadkosc zeby podpinac - do zdjec technicznych , reprodukcji sie zdazalo , ale nie ze wzgledu na ogniskowa , tylko na ostrosc .

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów