Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: Canon EF 24-70 f2.8L II a EF 24-105 f4L

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EF 24-70 f2.8L II a EF 24-105 f4L

Cytat Zamieszczone przez CrazzyIwan Zobacz posta
    Proszę o plusy / minusy..?

Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.

roznice w rozdzielczosci sa bez znaczenia.
    one wystepuja i sa do zauwazenia teoretycznie w powiekszeniach rzedu 100% i to jest roznica srednio w calym zakresie ogniskowych i przyslon ok 6% - czyli troche wiecej niz blad pomiaru ( ok 5%)

redukujac zdjecie do wielkosci monitora czy a4 - czyli do ok 20-30% redukuje sie tym samym rozdzielczosc obrazowania , a wiec wykorzystujemy zaledwie 20-30 % rozdzilczosci optyki .

zasadnicza roznica miedzy tymi dwoma to ta ze :

24-70 ma prawdziwe macro , czyli mozna robic zdjecia w skali 1:1.4
    24-105 - ma 105 mm, czyli mozna bardziej przyblizyc z duzej odleglosci ( zblizenie tez niezle cos 1:4).

24-70 jest wiec raczej dla tych ktorzy robia z bliska
    25-105 - raczej dla tych ktorzy robia z daleka.

mnie bardziej okazuje sie potrzebna w praktyce konieczniosc zblizenia z daleka , niz sfotografowania np motylka lub jaszczurki z bliska.

Dopiero zaczyna

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź. Ja nie mam możliwości sprawdzenia przed zakupem więc wszystkie przykłady i opinie osób, które miały lub mają są dla mnie bardzo cenne. A zastanawiam się dlatego, że w sumie ostatnio kupiłem Canon 50 f1.4 i muszę przyznać, że ta różnica w świetle to przepaść w porównaniu z tym co używałem do tej pory (3.5-5.6) Oczywiście ma swoje wady, ale ja tak naprawdę używam od f1.8 albo f2, więc jest świetny. Tyle tylko, że tutaj różnica jest mniejsza bo między 2.8 a 4 to tylko jedna jednostka.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To jest zdjęcie na 24mm/5,6, wisi u mnie na ścianie (85cm x 50cm)
    http://public.fotki.com/janusz-pawla.../5n5c1169.html
    Zazdroszczę :-)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Hepta Zobacz posta
    Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź. Ja nie mam możliwości sprawdzenia przed zakupem więc wszystkie przykłady i opinie osób, które miały lub mają są dla mnie bardzo cenne. A zastanawiam się dlatego, że w sumie ostatnio kupiłem Canon 50 f1.4 i muszę przyznać, że ta różnica w świetle to przepaść w porównaniu z tym co używałem do tej pory (3.5-5.6) -)
    do tej pory nie wypuscil canon lepszej optycznie 50-ki od tego 1,4.
    wypuscil jasniejsze , solidniejsze mechanicznie , ale optycznie lepsze to nie.

pomiedzy 5,6 a 1,4 czy 2,0 to w praktyce przepasc.

pomiedzy 4.0 a 2,8 roznica oczywiscie wystepuje , ale nie jest to jakis dramat ( czyli komedia lub tragedia - nie widze powodzu do wpadania w zachwyt z powodu 1 ev wiecej albo przezywania z powodu 1 ev mniej osobistej tragedii) . zaoszczedzone na zakupie 4,0 pieniadze wolalbym wlozyc w mozliwie najlepsza matryce - roznica bedzie widoczna natychmiast - tylko skad ja u c aktualnie wziasc- chyba trzeba poczekac ?

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    do tej pory nie wypuscil canon lepszej optycznie 50-ki od tego 1,4.
    wypuscil jasniejsze , solidniejsze mechanicznie , ale optycznie lepsze to nie.

pomiedzy 5,6 a 1,4 czy 2,0 to w praktyce przepasc.

pomiedzy 4.0 a 2,8 roznica oczywiscie wystepuje , ale nie jest to jakis dramat ( czyli komedia lub tragedia - nie widze powodzu do wpadania w zachwyt z powodu 1 ev wiecej albo przezywania z powodu 1 ev mniej osobistej tragedii) . zaoszczedzone na zakupie 4,0 pieniadze wolalbym wlozyc w mozliwie najlepsza matryce - roznica bedzie widoczna natychmiast - tylko skad ja u c aktualnie wziasc- chyba trzeba poczekac ?
    A mnie się jakoś ta 50-tka Canona nie widzi. Wiele osób uważa Sigmę 50mm Art za najlepszy obiektyw w tej ogniskowej w systemie Canona.

A jak to jest w przypadku stosowania jasnych obiektywów i pracy AF aparatu?
    Często czytam w instrukcji aparatu, że ma np ileś tam punktów podwójnie krzyżowych ale tylko dla f/2,8 i jaśniejszych.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna

pomiedzy 4.0 a 2,8 roznica oczywiscie wystepuje , ale nie jest to jakis dramat ( czyli komedia lub tragedia - nie widze powodzu do wpadania w zachwyt z powodu 1 ev wiecej albo przezywania z powodu 1 ev mniej osobistej tragedii) .
    Dobre :-)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    aoszczedzone na zakupie 4,0 pieniadze wolalbym wlozyc w mozliwie najlepsza matryce - roznica bedzie widoczna natychmiast - tylko skad ja u c aktualnie wziasc- chyba trzeba poczekac ?
    Oto jest pytanie. Właśnie też rzuciłem na forum. Myślałem o zamianie 70D na 5D mark III, ale nie wiem, czy warto tak na koniec. Z kolei 5Ds trochę mnie przeraża ilością pikseli i wielkością plików.

--- Kolejny post ---

U mnie 70D działa bez zarzutu, ale może też póki co zachwyt przysłania mi minusy

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Brałbym pod uwagę w nastepującej kolejności:
    1) Canon 24-70 L II f/2.8
    2) Tamron 24-70 f/2.8 VC
    3) Canon 24-70 L IS f/4
    4) Canon 24-105 L IS f/4

Jeśli nie byłoby mnie stać na nr 1, wybrałbym 2 (jeśli potrzebuję jasnego szkła i patrząc na stosunek jakość/cena) lub 3 (jeśli liczy się rozmiar i waga, a jasność f/4 jest akceptowalna). 24-105 IS L jest w tym zestawieniu najsłabszym szkłem
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 02-04-2015 o 11:48
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Coś już napisał
    Miasto
    Otwock/Warszawa

24-70 jest wiec raczej dla tych ktorzy robia z bliska
    25-105 - raczej dla tych ktorzy robia z daleka.
    że co proszę ?
    x-pro2 + x-t10 | 23 2.0 + 50 2.0

Portfolio
    Ślubnie

Pełne uzależnienie

A mnie się jakoś ta 50-tka Canona nie widzi. Wiele osób uważa Sigmę 50mm Art za najlepszy obiektyw w tej ogniskowej w systemie Canona.

Często czytam w instrukcji aparatu, że ma np ileś tam punktów podwójnie krzyżowych ale tylko dla f/2,8 i jaśniejszych.
    ja pisze o obiektywie Canona czyli jego produkcji.
    Sigma takim nie jest - optycznie jest oczywiscie lepsza.
    Canon w zasadzie od ilu - 20 lat ? nie wypusicl lepszego optycznie obiektywu o tej ogniskowej.
    o ile dla analogu czy FF nie jest to ogniskowa szczegolnie atrakcyjna , to jednak dla aps -c byl to lekki portrecik , zastosowanie jest.

Ja mam jeszcze egzemplarz z pierwszej produkcji i nie mam sie dzisiaj od strony optycznej do czego przyczepic - nie wiem czy zrobilem nim 200 zdjec , chyba nawet mniej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez bober5264 Zobacz posta
    że co proszę ?
    napisalem jasno - powtarzac chyba nie trzeba.
    24-70 jest macro i to prawdziwe do 1:1.4 - mozesze fotografowac znaczki pocztowe z bliska w skali 1:1,4 czyli najmniejsze pole obrazowania wynosi 33*50 mm ( nie potrzebujesz pierscieni , albo dodatkowego obiektywu macro dal motylkow)

24-105 pozwala bardziej przyblizyc od 24-70 mm o czynnik 105/70 =1,5

cos nie jasne jeszcze ?

Cytat Zamieszczone przez Hepta Zobacz posta
    Dobre :-)

--- Kolejny post ---

Oto jest pytanie. Właśnie też rzuciłem na forum. Myślałem o zamianie 70D na 5D mark III, ale nie wiem, czy warto tak na koniec. Z kolei 5Ds trochę mnie przeraża ilością pikseli i wielkością plików.

--- Kolejny post ---

U mnie 70D działa bez zarzutu, ale może też póki co zachwyt przysłania mi minusy
    Coś się pokręciło, bo przypisane mi zostało:"aoszczedzone na zakupie 4,0 pieniadze wolalbym wlozyc w mozliwie najlepsza matryce - roznica bedzie widoczna natychmiast - tylko skad ja u c aktualnie wziasc- chyba trzeba poczekac ?"
    To niestety nie moje słowa.
    A już na 100% nie używam WZIASC . Wolę WZIĄĆ.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zgierz

Jeżeli jasność 4 zadawala - to proponuje 24-70/4 IS
    Mam go od kilu miesięcy, jestem bardzo zadowolony: bardzo dobra ostrość na całej klatce, makro, ładna plastyka zdjęć, stabilizacja (czasem przydatna). Miałem 24-70/2,8 - zdecydowanie wole 4

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów