witam
Czy czymś znaczącym różnią się te lampy?
Szukam używanej i chciałabym wiedzieć, czy ta pierwsza jest mniej warta? bo nowych 430 EX już nie widzę
witam
Czy czymś znaczącym różnią się te lampy?
Szukam używanej i chciałabym wiedzieć, czy ta pierwsza jest mniej warta? bo nowych 430 EX już nie widzę
W "II" ustawienia można zmieniać z menu aparatu (lub radiowo, np. zakładając lampę na YN622c, i sterując przez YN622-TX), ma metalową stopkę, szybką blokadę, i jest nowsza (co w żaden sposób nie mówi o tym, w jakim stanie jest konkretny egzemplarz).
Tak (i nie, zależy od oczekiwań i stanu lampy).
Jeśli zależy Ci na niskiej cenie, sprawdź też używane lampy Metz 48AF-1 i 50AF-1, funkcjonalnie to to samo co 430ex. Jak dla mnie są "bardziej upierdliwe" w praktyce, ale kiedyś kupiłem właśnie 48af-1 z powodu niskiej ceny, i w pełni się sprawdziła. Jeśli myślisz o używanej, to w cenach 430exII masz także 580ex, od czasu do czasu można trafić na Metza 58AF-1 w śmiesznie niskich cenach (jak za jej możliwości).
Z drugiej strony Chińczycy zrobili ostatnio duże postępy, i w cenie używanej 430ex można kupić nową chińską lampę podobnej (lub wyższej) klasy, w polskim sklepie, z polską gwarancją (i rękojmią). Gdy nie boisz się zakupów z Chin to w cenie jednej używanej 430ex II możesz kupić dwie nowe lampy odpowiadające możliwościami 580ex II, więc decyzja co kupić z ograniczonym budżetem nie jest tak prosta, jak było to np. 3 lata temu (wtedy: używany Canon, używany Metz, praktycznie nie było alternatyw). Warte jednak pamiętać, że Canon ma "najwyższy stopnień zgodności" z lustrzankami Canona, w opisach chińskich lamp można spotkać informacje, że nie pracują (lub łagodniej "nie były sprawdzane") z niektórymi modelami aparatów.
Dziękuje Ci ślicznie za odpowiedzRozjaśniło mi się
Muszę jeszcze poszukać i może uda znaleźć się jakiś używany egzemplarz w dobrym stanie
Wezmę też pod uwage wspomniane przez Ciebie METZy
A jeśli chodzi o Chińskie - zastanawiałam się nad Yongnuo 468, ale martwi mnie troszkę liczba przewodnia 33
A po drugie w moim mieście ta lampa jest w cenie używanego 430EX
A kupując w innym mieście taniej musiałabym znów bawić się w wysyłkę gwarancyjną w razie jakiejś awarii ;/
Cóż - pozostaje mi jeszcze porozglądać się![]()
Miałem na myśli np. Pixel Mago, albo YN ale z "5" na początku - jeśli myślisz o używanej 430ex II to pewnie wchodzi w grę wydatek 550-700, a tyle wystarczy na wyższy model YN (albo na SHANNY SN600C GN60 e TTL High Speed Sync 1/8000s Flash Speedlite for Canon 6D 7D Mark II 5D2 5D3 60D 70D 700D 650D 600D Cameras-in Flashes from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group Shanny SN600SC Master HSS 1/8000s GN62 Flashgun Flash Speedlite for Canon 6D 7D 5D Mark II 5D3 60D 70D-in Flashes from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group )
aha ...czyli np YN-565
bo zakupu przez net to raczej nie chcę właśnie ze względu na te zawirowania z gwarancją
A używane 430 EX II są już za 500zl w mojej okolicy
Więc moja mozliwość to własnie 500zł
Mam pytanie dot. 430 EX II - jak szybko ładuje następny błysk? Można błyskać seriami?
Tu masz odpowiedź http://www.canon-board.info/lampy-bl...x-i-inne-3718/
Jeśli informacja podana przez producenta o tym jako szybko ładuje się lampa od błysku do błysku jest dla Ciebie mało mówiąca w kontekście pytania (cytuję) "jak szybko ładuje następny błysk?" to niestety nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz. Czy jeśli napiszę "4 sekundy" da Ci to więcej, bo napisał ktoś na forum? A jeśli dodam, że następny błysk może być "od razu", i opóźnienie jest niezauważalne, to coś zmieni? Gdybyś miał wątpliwości: obydwie odpowiedzi są poprawne i tak samo dużo mówiące, jak informacja podana w instrukcji przez producenta, tyle, że zależą od warunków - od tego jak mocny był poprzedni błysk (i jak mocno są rozładowane akumulatorki).
Cześć,
Pozwolę sobie dołączyć się do tematu.
Szukam jakiejś lampy na początek (do 600D), głównie zdjęcia córeczki w mieszkaniu, ale może w plenerze na przyszłość będę coś próbował.
Trochę poczytałem i wydaje mi się, że 430ex II byłaby w sam raz (nie wiem tylko jakie ustawienia można zmieniać z poziomu aparatu i czy jest to takie potrzebne) ale 700zł za używke to troche jeszcze za dużo...planuje max 500zł wydać. Czy ktoś może mi coś doradzić? Może jakiś Metz używany albo YN?