Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: canon 430 EX, a 430 EX II

Domyślnie canon 430 EX, a 430 EX II

witam
    Czy czymś znaczącym różnią się te lampy?

Szukam używanej i chciałabym wiedzieć, czy ta pierwsza jest mniej warta? bo nowych 430 EX już nie widzę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: canon 430 EX, a 430 EX II

W "II" ustawienia można zmieniać z menu aparatu (lub radiowo, np. zakładając lampę na YN622c, i sterując przez YN622-TX), ma metalową stopkę, szybką blokadę, i jest nowsza (co w żaden sposób nie mówi o tym, w jakim stanie jest konkretny egzemplarz).
    Tak (i nie, zależy od oczekiwań i stanu lampy).
    Jeśli zależy Ci na niskiej cenie, sprawdź też używane lampy Metz 48AF-1 i 50AF-1, funkcjonalnie to to samo co 430ex. Jak dla mnie są "bardziej upierdliwe" w praktyce, ale kiedyś kupiłem właśnie 48af-1 z powodu niskiej ceny, i w pełni się sprawdziła. Jeśli myślisz o używanej, to w cenach 430exII masz także 580ex, od czasu do czasu można trafić na Metza 58AF-1 w śmiesznie niskich cenach (jak za jej możliwości).
    Z drugiej strony Chińczycy zrobili ostatnio duże postępy, i w cenie używanej 430ex można kupić nową chińską lampę podobnej (lub wyższej) klasy, w polskim sklepie, z polską gwarancją (i rękojmią). Gdy nie boisz się zakupów z Chin to w cenie jednej używanej 430ex II możesz kupić dwie nowe lampy odpowiadające możliwościami 580ex II, więc decyzja co kupić z ograniczonym budżetem nie jest tak prosta, jak było to np. 3 lata temu (wtedy: używany Canon, używany Metz, praktycznie nie było alternatyw). Warte jednak pamiętać, że Canon ma "najwyższy stopnień zgodności" z lustrzankami Canona, w opisach chińskich lamp można spotkać informacje, że nie pracują (lub łagodniej "nie były sprawdzane") z niektórymi modelami aparatów.

Dziękuje Ci ślicznie za odpowiedz Rozjaśniło mi się

Muszę jeszcze poszukać i może uda znaleźć się jakiś używany egzemplarz w dobrym stanie
    Wezmę też pod uwage wspomniane przez Ciebie METZy

A jeśli chodzi o Chińskie - zastanawiałam się nad Yongnuo 468, ale martwi mnie troszkę liczba przewodnia 33
    A po drugie w moim mieście ta lampa jest w cenie używanego 430EX
    A kupując w innym mieście taniej musiałabym znów bawić się w wysyłkę gwarancyjną w razie jakiejś awarii ;/

Cóż - pozostaje mi jeszcze porozglądać się

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

aha ...czyli np YN-565

bo zakupu przez net to raczej nie chcę właśnie ze względu na te zawirowania z gwarancją

A używane 430 EX II są już za 500zl w mojej okolicy

Więc moja mozliwość to własnie 500zł

dawniej jas_rambo

Mam pytanie dot. 430 EX II - jak szybko ładuje następny błysk? Można błyskać seriami?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez jas_rambo Zobacz posta
    Mam pytanie dot. 430 EX II - jak szybko ładuje następny błysk? Można błyskać seriami?
    Tu masz odpowiedź http://www.canon-board.info/lampy-bl...x-i-inne-3718/

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Zależało mi raczej na praktycznych opiniach od użytkowników tej lampy, a nie na wertowaniu instrukcji w poszukiwaniu "suchej" i mało mówiącej informacji. Tak więc ponawiam pytanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez jas_rambo Zobacz posta
    Zależało mi raczej na praktycznych opiniach od użytkowników tej lampy, a nie na wertowaniu instrukcji w poszukiwaniu "suchej" i mało mówiącej informacji
    Jeśli informacja podana przez producenta o tym jako szybko ładuje się lampa od błysku do błysku jest dla Ciebie mało mówiąca w kontekście pytania (cytuję) "jak szybko ładuje następny błysk?" to niestety nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz. Czy jeśli napiszę "4 sekundy" da Ci to więcej, bo napisał ktoś na forum? A jeśli dodam, że następny błysk może być "od razu", i opóźnienie jest niezauważalne, to coś zmieni? Gdybyś miał wątpliwości: obydwie odpowiedzi są poprawne i tak samo dużo mówiące, jak informacja podana w instrukcji przez producenta, tyle, że zależą od warunków - od tego jak mocny był poprzedni błysk (i jak mocno są rozładowane akumulatorki).

Cześć,
    Pozwolę sobie dołączyć się do tematu.
    Szukam jakiejś lampy na początek (do 600D), głównie zdjęcia córeczki w mieszkaniu, ale może w plenerze na przyszłość będę coś próbował.
    Trochę poczytałem i wydaje mi się, że 430ex II byłaby w sam raz (nie wiem tylko jakie ustawienia można zmieniać z poziomu aparatu i czy jest to takie potrzebne) ale 700zł za używke to troche jeszcze za dużo...planuje max 500zł wydać. Czy ktoś może mi coś doradzić? Może jakiś Metz używany albo YN?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów