Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Kalibracja samego body

Domyślnie Kalibracja samego body

Hej,

może odpowiecie mi na pytanie czym jest kalibracja samego body? Do tej pory myślałam, że kalibruje się poszczególny obiektyw do konkretnego body, tym czasem serwis w Berlinie po sprawdzeniu korpusu 5dMkII z moimi dwoma obiektywami ustalił ze za 128 euro należy 'kamera justieren' (patrz załączone obrazki)

Chyba, że ja to źle zrozumiałam i chodziło im o to że bedą kalibrować te szkła do body. Sprawę załatwiał dla mnie kolega więc nie miałam okazji z nimi pogadać.

Acha, problem z moim sprzętem jest taki że coraz częściej ostrość ustawia randomowo gdzie chce (to nie BF albo FF) Ze wszystkimi szkłami.
    Ostatnio edytowane przez Aine ; 30-03-2015 o 14:06

Domyślnie Odp: Kalibracja samego body

Poprawność działania AF samej puszki jest sprawdzana do wzorca. I wtedy może być korygowany. Mam nadzieję, że nie chodzi o mikroregulację AF pod kątem konkretnego obiektywu.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Z grubsza rzecz biorąc chodzi o właściwe ustawienie modułu czujników AF względem płaszczyzny matrycy.

Dopiero zaczyna

masakra w uk za to samo placisz 50 F czyli jakies 250 zł
    Pkt 8 regulaminu forum

No właśnie, nie zdecydowałam się ze względu na cenę. W Warszawie podobno robią za 246zł, mam nadzieję, że nie skramsztolą i że to własnie to jest źródłem problemu bo jak nie to wychodzi że nagle wszystkie obiektywy mi się popsuły, rozregulowały czy nie wiem co

Uzależniony

Jak mialas cos robione z aparatem (demontaz lustra, matrycy,lusterka AF-u) albo ktos probowal cos regulowac w okolicy lusterek , ewentualnie aparat jest po upadku, silnym wstrzasie czy temu podobne, to ktorys z tych elementow mogl zmienic polozenie w stosunku do tego, jaki mial przy regulacji fabrycznej. Jesli wiesz co - mozna probowac to skorygowac, takze metoda (w niektorych przypadkach) prob i bledow. Pewny skutek daje jednakze tylko sprzet, jakim dysponuja serwisy Canona. Stad cena - do tego dochodzi takze to, czy serwis potrafi ustawic WSZYSTKO (!!!), jak trzeba, nawet, jak to jest kwestia ruszenia 1 srubki. Na Zytnia chyba bym swojego nie oddal - w Berlinie bez zadnych oporow. Nie wierze, zeby w UK takie cos bylo tansze - raczej ze dwa razy drozsze Odbierac trzeba bezwzglednie samemu, z wlasnymi obiektywami, zeby sprawdzic ad hoc poprawnosc dzialania i kalibracji we wszystkich interesujacych nas obszarach. Poprawka bez odbioru sprzetu w zasadzie zawsze jest bezplatna - po odbiorze moze byc problem.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

W UK za serwisowanie body (czyszczenie matrycy lustra itp.) oraz recalibracje, placilo sie jakis rok - dwa lata temu 100 funtow.

Jelcyk, dzięki za uwagi, nic z tych rzeczy nie działo się z moim aparatem... Jeszcze się zastanowię czy Żytnia czy Berlin, w Berlinie 2 razy drożej

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Aine Zobacz posta
    Jelcyk, dzięki za uwagi, nic z tych rzeczy nie działo się z moim aparatem... Jeszcze się zastanowię czy Żytnia czy Berlin, w Berlinie 2 razy drożej
    jezeli to sie stalo nagle , to powodem moze byc takze zanieczyszczenie sensorow AF , np Jakis pylek osiadl na jednym z nich.
    nieraz wystarczy przedmuchac.

w miare eksploatacji puszki zmienia sie troche polozenie lusterek odchylajacych.
    co Jakis czas nalezy dokonac rekalibracji, w zaleznosci od intensywnosci eksploatacji . mnie tak wychodzi raz na rok warto sprawdzic.

ale jesli to sie stalo nagle , to istnieje prawdopodobnie Jakis nagly powod , sproboj moze najpierw przedmuchac.

Uzależniony

O ! To! To! To najczestsza przyczyna , najczesciej zreszta przy ocenach wstepnych pomijana ( kazdy chce znalezc jakies "powazne" wytlumaczenie - jak nie dla kasy, to chociaz wlasnego wizerunku u klienta (stad pewnie niechec do sluchania podpowiedzi wlasciciela, ktory "przeciez sie na tym nie zna" ). Obowiazkowo trzeba pierwej przedmuchac ( ale nie gruszka, czy powietrzem z puszki - to musi porzadnie dmuchnac - powietrze z komptesora - tylko czyste i suche (!!!).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów