dużo tego nazbierałeś
dobrze zrozumiałem? - nakręcasz 105 haidy na pierścień z przodu umieszczony za dwoma slotami i masz winietę na 22mm? holder jest hitecha jak zrozumiałem, czy hitech ma pierścień szerokokątny? i czy takiego używasz?
drugie rozwiązanie testowałem parę razy tzn. podkręcony slim polar hoya pro1 pod holder Lee z dwoma slotami, ja ma pierścień szerokokątny Lee co dość skutecznie blokuje dostęp do pierścienia polara - da się tego używać ale ogólnie to mordownia, dodatkowo zwykle zacinam tego polara na pierścieniu i leci mięcho jak go mam odkręcić w plenerze bo zwykle chcę jeszcze coś zrobić a nie odkręcać zacięty filtr - należy się mało starać przy takim odkręcaniu bo im większej siły używasz tym mniejsza szansa że odkręcisz, ostatnio takiego setupu używałem ze trzy lata temu z cropem i 10-22 - moim zdaniem winieta była (a ta hoya jest bardzo cienka). mogę sprawdzić taki setup 6D + 17-40 + polar 77mm hoya pro1 slim (na obiektywie) + pierścień szerokokątny Lee (na tej hoyi) + holder Lee z dwoma slotami ale ogólnie taki setup to mordownia jest - to powinno działać z polarem 105mm z przodu bo tak wszędzie to opisują.
przeczytałem jeszcze raz Twojego posta ale nie do końca rozumiem "polarem wkręcanym w adapter" to znaczy gdzie? może ten przydługi opis co go napisałem powyżej to nie jest to co chcesz testować.
rzuciłem okiem do źródła
http://bcove.me/368hyj29
na tym filmiku piszą że przy 19-20mm może zachodzić przy 2 slotach