Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Porównanie filtrów Lee, Hitech, B+W, Haida.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie Odp: Porównanie filtrów Lee, Hitech, B+W, Haida.

Dzięki mkkaczy za wątek! Oglądam i analizuję. W zastanawiam się ostatnio nad połówką i jeszcze chyba mi trochę zejdzie. Bo wybór musi być przemyślany

.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

dr11 piękne to masz na ts-e kupione czy profesjonalne dorobione ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Po świecie szukałem, a znalazłem na targach To wersja tylko pod TS-E, nie ma dostępnych jeszcze innych dodatków mocujących. Jest osobny model pod N14-24 i ona ma redukcje pod gwint jako akcesorium. Także szansa na ewolucję w przyszłości jest.

Wchodzą do tego filtry 150mm, połówkowy to przynajmniej 200mm na dłuższym boku będzie chyba potrzebny. I jak patrzę w wątku na przykłady, to raczej hard na takim kącie jest użyteczniejszy. Ale cały czas myślę, bo nie mam na razie szans na zakup więcej niż jednej sztuki z racji pułapu cenowego takich wielkich szyb.
    .

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Dzięki mkkaczy za wątek! Oglądam i analizuję. W zastanawiam się ostatnio nad połówką i jeszcze chyba mi trochę zejdzie. Bo wybór musi być przemyślany
    Fajnie to wygląda. Wiem że Haida też ma holdery pod nietypowe obiektywy
    <p>Haida, Professional Manufacturer to Camera Filters and other Lens Accessories</p>
    Gdzieś w sieci spotkałem nawet takie, gdzie montuje się holder nie do gwintu w w obiektywie, ale na mocowaniu osłony przeciw słonecznej.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    gdzie montuje się holder nie do gwintu w w obiektywie, ale na mocowaniu osłony przeciw słonecznej
    No właśnie w tym moim modelu tak się to odbywa. Ale element mocujący holder do obiektywu jest wkręcony w większy pierścien zewnętrzny, który to z oporem obraca się w holderze (w celu ustalenia przechyłu połówki). Więc jeśli uda się wykręcic ten osłonowy element mocujący z pierścienia, będzie można dokręcic w jego miejsce jakąś redukcję na gwint obiektywów i holder stanie się bardziej uniwersalny. Producent Nisi, materiał - w całości czernione aluminium.
    mkkaczy, a Ty statystycznie do krajobrazów jakiego rodzaju połówek częściej używasz, hard czy soft? Chodzi mi oczywiście o szeroki kąt.
    .

Pełne uzależnienie

Po świecie szukałem, a znalazłem na targach To wersja tylko pod TS-E, nie ma dostępnych jeszcze innych dodatków mocujących.
    dr11 czy to jest NISI ALUMINIUM SQUARE FILTER HOLDER 150mm do Canon TS-E 17mm?

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Producent Nisi, materiał - w całości czernione aluminium.
    mkkaczy, a Ty statystycznie do krajobrazów jakiego rodzaju połówek częściej używasz, hard czy soft? Chodzi mi oczywiście o szeroki kąt.
    Podobno NiSi ma dobre produkty.
    Co do połówek, to nie mam jakiejś uniwersalnej. Woda z czystym horyzontem to hard, wschód i zachód z czystym horyzontem to reverse, a wystające rzeczy ponad horyzont to soft.
    Ta połówka Lee, mimo że jest nazwana hard, nie ma wcale aż tak twardego przejścia. Powiedział bym, że takie akurat.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Sunders, zgadza się.
    mkkaczy, dzięki za podpowiedzi. Z tym Lee to zauważyłem, że krawędź jest dość fajnie poprowadzona.
    Wesołych Świąt!
    .

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    po co link do kogos ? Po co kogos malpowac ?
    jest cala masa przykladow w sieci.
    sa tacy co uzywaja filtry klasyczne , sa tacy co wiedza , ze nie jest to konieczne.

Niech kazdy robi jak chce - to oczywiste - ja tylko wskazuje na alternatywe , ktora wcale nie jest gorsza , czesto lepsza.

Wszystko co widac na monitorze w fotografi cyfrowej zostalo wyliczone - a wiec musi sie dac na drodze rachunkowej uzyskac okreslony efekt , skoro on ... istnieje.

kwestia parudziesieciu sekund :

http://spherapan.vot.pl/bez6.jpg
    sknocone jest to zdjecie bardzo az w oczy szczypie , widac ze jakos sztucznie podmalowane, poprzednie jeszcze gorsze.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów