Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon 6D - pytania początkującego operatora

Widok wątkowy

Domyślnie Canon 6D - pytania początkującego operatora

Witam.
    Od 4 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Canona 6D. Niestety, mam pewne pytania, związane z rejestracją filmów i robieniem zdjęć.
    1. W trakcie oglądania zarejestrowanych materiałów, szczególnie na dużym monitorze, występuje zjawisko braku płynności w filmie. Canon oferuje możliwość rejestracji filmów Ful HD z szybkością 25 klatek na sekundę (dzięki Magic Lantern nieco ponad 26), ale to stanowczo za mało, aby można było mówić o pewnym komforcie. Często nawet laicy, oglądajac materiały pytają, dlaczego ten obraz tak "migocze"?

Czy jest jakiś sposób, aby przejścia poszczególnych klatek były bardziej płynne?

2. Kolejny mankament to "przebarwianie" zdjęć. Zjawisko występuje, gdy fotografowany obiekt znajduje się np. na tle brązowej ściany. Kolory są wówczas nienaturalne, skóra przyjmuje kolor otoczenia, zdjęcie jest nieestetyczne i przesycone brązami. Czasami pomaga manualna korekcja kolorów w ustawieniach, ale i tak nie jestem zadowolony z efektów.

Jak fotografować, żeby fotka była wykonana poprawnie pod względem nasycenia poszczególnych kolorów?
    Ostatnio edytowane przez slawexsdz ; 29-03-2015 o 17:06

Uprawnienia umieszczania postów