Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Przesiadka z Cropa na FF i nowe szkła

Domyślnie Odp: Przesiadka z Cropa na FF i nowe szkła

Mój C 17-55 2.8 wymieniłem na C 24-70 2.8 II. To całkiem przyzwoity uniwersalny zoom, chyba dość popularny wśród fotografów mody i ślubnych pstrykaczy. Dla mnie, to szkiełko, to kompromis. Trzy jasne stałe eLki w zamian, to bardzo drogo, zbyt drogo . Ostrzegam przed jakością wykonania tego zoomu. Po niecałym roku delikatnego użytkowania zaczęła się odklejać guma pierścienia zmiany ogniskowej. Do serwisu nie oddałem, chyba sam podkleję . Natomiast dość cienko widzę C 85 1.8 przy rozdzielczości 50 mlnpx.
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

A ja mam "wiekową" 17-40/4L i sobie chwalę.
    Gdybym miał taki dylemat jak Ty, to chyba wypożyczyłbym sobie do porównania szkiełka (np.z cyfrowych) i spróbował, które bardziej by mi pasowało. Czy 17-40/4L, czy 16-35/4L.
    Piękne są te zdjęcia na Twojej stronie, chciałbym takie robić
    Pozdrawiam
    J.

Ja uzywam 20/2.8 28/1.8 50/1.4 85/1.8 od dawien dawna i wszystko ładnie gra ze sobą kolorystycznie (jeśli zmieszałbym to np z Sigma to juz nie koniecznie). Wydruki i te A4 i te wielkości budynków wyglądają świetnie.

Próbowałem przyzwyczajać się do 24-70 i 80-200 ale rozmiary i ciężar tych szkieł nie są dla mnie (choć niektórzy chcą żeby fotograf pracował jak najwiekszym obiektywem kiedy na sesji jest klient ). 85L też był nie dla mnie ze względu na wolne ostrzenie (dostałem ten obiektyw do testów od canona kiedyś) i wole jednak wersje 1.8. Poza tym pracuje z reguły jedną wybraną ogniskową albo parą ogniskowych i jedna przysłoną nad całym materiałem. Ogolnie moim zdaniem obiektywy wspołczesne są tak dobre po przymknięciu, że liczy się tylko to żeby się nie rozpadały jak np 28-105 canona z czasów EOSa 5.

Sprzedałem mnóstwo zdjęć zrobionych manualnym i pancernym Tamronem 35-200 z adapterem, w tym pierwszą czołówkę kanału TVNStyle w formie portretu modelki zrobiłem tym zoomem )) był tam jeszcze nakrecony na stałe filtr UV którego nie dało rady zdjąć jako, że obiektyw upadł i filtr wgniótł się w obiektyw.

Moim zdaniem fotografując modelki nigdy nie uzyskujemy pełnej rozdzielczości obiektywu ponieważ wiekszość zdjęć jest robiona w ruchu a portret nie ma na tylu szczegółów żeby to miało jakieś znaczenie. Przecież nikt nie fotografuje modelek ze statywu w bezruchu z podniesionym lustrem itp.
    Rozdzielczość może mieć znaczenie kiedy fotografujemy kilka tysięcy osób na placu z wieży ratusza i później robimy gigantyczną odbitkę na której sfotografowane osoby będą chciały sie rozpoznać
    Ostatnio edytowane przez igor_d ; 28-03-2015 o 13:42

Nie wiem czy potrzebuje aż tak szerokiego kąta jak 16-35mm, chyba jednak kupię po prostu 24-70 f4 ale to na końcu.
    Czytałem recenzję Sigmy 50mm 1.4 art i C50 f1,2 - Sigma chyba zdecydowanie lepsza ale nie jestem przekonany do kundelków.
    Priorytetem będzie C135 2,0L - tego obiektywu chyba najbardziej jestem pewien.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Ile za te warsztaty bierzesz? Chyba powinienem zacząć tłuc podobny biznes, to będę brał x2
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez g88 Zobacz posta
    Przesiadam się z mojego Canona 7D na Canona 5DSr i potrzebuję dobrać odpowiednie szkła. Głównie zajmuje się fotografią fashion i beauty, czasem też portret czy sensual.
    No to byle do czerwca...

Co do doboru odpowiednich szkieł to powinien się Pan udać do moim zdaniem bardziej doświadczonego od Pana kolegi po fachu:

Sprzęt do beauty/fashion - cz. 1: aparat i obiektywy

A jak się Pan wczyta we wpisy spod "Kategorie" z prawej strony to może Pan już nic nie pisać na swoim "blogu" bo większość tematów została już dawno omówiona (np. o doborze sprzętu do obróbki zdjęć).

Cytat Zamieszczone przez g88 Zobacz posta
    Aha, czyli jak ktoś kupuje puszkę za 15k to jest trolem....
    aby udowodnić swoją tożsamość: https://www.facebook.com/aielgrabowsky?ref=hl
    Chwali się Pan sprzętem którego jeszcze nie posiada i nie wiadomo czy będzie w ogóle posiadał (to zdjęcie profilowe na FB to wabik na potencjalnych klientów?) oraz skromnym monotematycznym portfolio online i Pan już ma czelność nauczać ludzi czegokolwiek i to za pieniądze?

Retuszu się Pan nauczył i to chyba Panu wychodzi ale praca z modelką i zdjęcia które z tej pracy powstają (pozowanie, kadrowanie) nie do końca. Pan sam powinien się jeszcze udać na jakieś warsztaty fashion gdzie nauczyliby Pana na profesjonalnej agencyjnej modelce fashion jak ustawiać dziewczynę do zdjęć i które pozy się sprawdzają w różnych sytuacjach a które nie.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 06-04-2015 o 19:30

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Podoba mi się powyższa odpowiedź.
    LAJK !
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez rzep Zobacz posta
    Po niecałym roku delikatnego użytkowania zaczęła się odklejać guma pierścienia zmiany ogniskowej. Do serwisu nie oddałem, chyba sam podkleję .
    Miałem to samo, jesteś już którąś kolejna osobą.
    Przyklejanie nic nie da, guma będzie się nadal rozciągać.

Ja napisałem do dostawcy, przysłał nową gumę, założyłem..... trzyma.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Tez mi to trolem smierdzi.
    Nie zeby co, ale zgadzam się....

"Retuszowałem ostatnio RAWa z Hasselblada i na 80% powiększenia mogłem pory na skórze liczyć "
    Canon 50 px = 36x24
    Hasselblad H4D-200MS = 50 Mpix 49x37

btw. z mojego punktu widzenia płacenie takiej kasy za brak filtra dolnoprzepustowego i upakowanie większej ilości pikseli na FF to raczej pomyłka

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów