Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Przesiadka z Cropa na FF i nowe szkła

Domyślnie Przesiadka z Cropa na FF i nowe szkła

Witajcie,

Przesiadam się z mojego Canona 7D na Canona 5DSr i potrzebuję dobrać odpowiednie szkła. Głównie zajmuje się fotografią fashion i beauty, czasem też portret czy sensual.
    Najczęściej używałem C17-55 f2,8 i 85mm 1.8
    Jedyne szkło, którego jestem pewien to C135L, 85mm 1.8 zamierzam zostawić bo na f1,2 mnie nie stać (jeszcze).
    Czym zamienić C17-55mm ? Mam sporo czasu na robienie danego ujęcia bo pracuje z modelkami więc zastanawiam się czy nie zamienić go stałkami ?
    Większość moich zdjęć Fashion jest z ogniskowej 35mm, czym tą ogniskową zastąpić pod FF ? 50mm 1,4 czy może warto dopłacić do 1,2L ?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Przesiadka z Cropa na FF i nowe szkła

masz 50 1.2 albo sigme 50 1.4 art - tylko nie pytaj na forum, które z tych dwóch wybrać
    co do 135 f/2 to zdecydowanie tak
    Ewentualnie pomyśl nad 70-200 f/2.8
    SONY

Na świetle mi nie zależy, 95% moich zdjęć ma przysłonę f9
    Nie wiem jak będzie z rozdzielczością bo 50Mpix matryca w 5DSr chyba ze wszystkim współpracować nie będzie ale czy warto prawie 2000zł dopłacać do f1,2 ?
    70-200 f4 L raczej mi się nie przyda bo i tak będzie cały czas w okolicach 135mm pracował. Chyba się zaopatrzę w same stałki a później dokupię np. 24-70 albo 24-105mm.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez g88 Zobacz posta
    Witajcie,

Przesiadam się z mojego Canona 7D na Canona 5DSr...
    Jak już planujesz taką przesiadkę, to najlepiej poznasz różnicę aparatów przypinając do nowego obiektywy Otus Zeiss-a. .

... Za jedyne 15 000zł
    Pozostanę przy szkłach dla biedniejszych, czyli serii L Canona
    A tak serio, to jeśli nie będzie w sieci testów tego aparatu z konkretnymi obiektywami to ciężko będzie coś ocenić

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez g88 Zobacz posta
    Witajcie,

Przesiadam się z mojego Canona 7D na Canona 5DSr i potrzebuję dobrać odpowiednie szkła. Głównie zajmuje się fotografią fashion i beauty, czasem też portret czy sensual.
    Najczęściej używałem C17-55 f2,8 i 85mm 1.8
    Jedyne szkło, którego jestem pewien to C135L, 85mm 1.8 zamierzam zostawić bo na f1,2 mnie nie stać (jeszcze).
    Czym zamienić C17-55mm ? Mam sporo czasu na robienie danego ujęcia bo pracuje z modelkami więc zastanawiam się czy nie zamienić go stałkami ?
    Większość moich zdjęć Fashion jest z ogniskowej 35mm, czym tą ogniskową zastąpić pod FF ? 50mm 1,4 czy może warto dopłacić do 1,2L ?

Pozdrawiam
    Zastanawiam się dlaczego 50Mpix, będziesz robił duże (powyżej 60cm x 40cm) wydruki ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-03-2015 o 17:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Nie stac Cie na dobre szklo, a rzucasz sie na przeceniona puszke jak reksio na boczek. Nowe 5'tki beda warte swoich pieniedzy rok po premierze. A jesli nie wiesz jak przeliczyc ogniskowe crop/ff to gratuluje.

Podpowiem, ze przelicznik w Canonie to 1.6

Pełne uzależnienie

Panowie nie ekscytujcie się tak - ten wątek pachnie trollingiem od samego początku. Nie dajcie się wciągnąć w dyskusję pozbawioną sensu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Panowie nie ekscytujcie się tak - ten wątek pachnie trollingiem od samego początku. Nie dajcie się wciągnąć w dyskusję pozbawioną sensu.
    Tez mi to trolem smierdzi.

Aha, czyli jak ktoś kupuje puszkę za 15k to jest trolem....
    aby udowodnić swoją tożsamość: https://www.facebook.com/aielgrabowsky?ref=hl

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Nie stac Cie na dobre szklo, a rzucasz sie na przeceniona puszke jak reksio na boczek. Nowe 5'tki beda warte swoich pieniedzy rok po premierze. A jesli nie wiesz jak przeliczyc ogniskowe crop/ff to gratuluje.

Podpowiem, ze przelicznik w Canonie to 1.6
    Oj wiem mistrzu jaki jest przelicznik

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Zastanawiam się dlaczego 50Mpix, będziesz robił duże (powyżej 60cm x 40cm) wydruki ?

jp

Ostatnio nawet 90x60 się trafiają, myślę że taka rozdzielczość ułatwi mi robotę głównie przy retuszu beauty - więcej szczegółów.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów