Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Jaka lustrzanka dla podróznika? Bardzo prosze o poradę

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Jaka lustrzanka dla podróznika? Bardzo prosze o poradę

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    System FF ( w stosunku do APS-C) daje tylko większe możliwości kosztem większej (body, obiektywy) wagi, ceny, rozmiarów.
    Na to nakłada się polityka producentów wkładających do różnych aparatów/systemów różną technologię co powoduje różnicę w (szeroko rozumianej) jakości zdjęć z poszczególnych aparatów.

Zakup aparatu FF ma sens wtedy (i tylko wtedy) gdy będziesz :
    - używać dobrych (a więc ciężkich, drogich) obiektywów
    - prezentować prace na (dużych) wydrukach, obrabiać samemu w kompie by wyciągnąć......

Kupno/targanie FF po to by np. używać słabych obiektywów lub prezentować zdjęcia tylko w necie z plików jpg powstałe w aparacie to czysty szpan uprawiany często przez wyznawców religii FF.

Jeśli nie masz w planach/genach np. samodzielnej obróbki zdjęć to postaw na rozsądek i kup puszkę APS-C.
    Gdy czujesz że foto będzie Twoim hobby to zacznij od 6D, puszki się i tak wymienia, i kupuj jak najlepsze obiektywy aż zbierzesz optymalny dla Ciebie zestaw.

jp
    Nic dodać nic ująć. Podpisuję się pod tym rękami i nogami.
    Praktyka pokazuje że te "gigantyczne" różnice w obrazowaniu pomiędzy FF i APSc są pomijalne w większości przypadków, a w fotografii podróżniczej naprawdę liczą się rozmiary.

Cytat Zamieszczone przez mia123 Zobacz posta
    Fotografuję już ponad 10 lat. Zdjęcia sama obrabiam, a od nowego aparatu oczekiwałabym jednak większej jakości niż od tego co akurat mam. Z Canona 30d byłam zadowolona, ale zawsze chciałam więcej. Co do Canona 6d zastanawiam się nad punktami AF, bo jest ich mało z tego tylko jeden krzyżowy, w 7d i 5dm3 jest ich zdecydowanie więcej.
    Nie będę ukrywać, że mam spory dylemat, bo chciałabym małe, lekkie i dobrej jakości.

Mieliście jakieś doświadczenia z EOS M3? Czy ma to w ogóle jakaś szansę konkurować z lusterkowcami?
    Rozważ Sony A6000. Masz znakomitą matrycę o niesamowitym DR której w Canonie próżno szukać (mnie się w fotografii reportażowej czy krajobrazowej to niesamowicie przydaje). Bardzo dobrze sprawuje się też przy wysokich iso, ma znakomite funkcje wideo, pod względem jakości przewyższa wiele kamer, a pod względem funkcjonalności dorównuje. Ma bardzo przyzwoity wizjer. Do tego solidna metalowa obudowa i małe rozmiary. Do tego wszystkiego bardzo sprawny wielopolowy AF. Co też ważne bardzo przewidywalnie i intuicyjnie działa w tym aparacie automatyka. Według mnie jest to sprzęt marzenie dla podróżnika.

Cytat Zamieszczone przez mia123 Zobacz posta
    Ktoś tutaj zaproponował ten aparat, dlatego pytam. Ja go nawet nie brałam pod uwagę. Dlatego też nie rozumiem czemu od razu oceniacie po jednym pytaniu.
    Nie przejmuj się niektórzy tak mają że jak coś jest nie po ich myśli to brak argumentów zastępują atakami personalnymi.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-03-2015 o 14:48
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów